Briefing de presă susținut la finalul ședinței de Guvern de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin

Galerie foto

[embedded content]

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Mihai Constantin: Bună ziua și bine v-am găsit la sesiunea de informare publică, după o ședință extraordinară astăzi, în data de marți, 9 aprilie 2024, care a avut pe ordinea de zi un singur punct, și anume aprobarea și adoptarea ordonanței de urgență care instituie tichete electronice de ajutor pentru mamele care nasc în această perioadă și se plasează în anumite categorii sociale care au nevoie de sprijin. Este vorba despre o ordonanță care a fost deja discutată în ședința de guvern trecută și vreau doar să reamintesc niște parametri generali. Sunt 24 de milioane de euro, fonduri europene derulate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene(MIPE) pentru intervalul anului curent, 2024, până în 2027, care țintește, în medie, în jur de 15.000 de mame care vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei pentru achiziționarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naștere. Acest tichet va fi dat pentru fiecare copil născut. Deci, dacă o doamnă are gemeni, de exemplu, ea va primi două astfel de tichete. Finanțarea se face prin MIPE, așa cum am precizat, dar în derularea efectivă a acestei măsuri este implicat și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și primăriile, care vor identifica și clasifica persoanele eligibile pentru acest ajutor. Anticipez deja o întrebare de la dumneavoastră. Această ordonanță a fost repusă în discuție astăzi pentru că a fost amendată pentru a introduce și o serie de scutiri de la plata contribuției asigurărilor de sănătate în indemnizațiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienți și a fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenționează. Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obișnuite, această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizația de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecțiuni, ea va fi scutită. Și principiul este următorul: poate știți din propria experiență sau, oricum, toți medicii știu, pe spatele unei foi de concediu medical se găsește o listă cu anumite coduri, cu anumiți indici. Ei bine, boală obișnuită înseamnă un cod 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecțiunile care se încadrează la codul 01, atunci contribuția de sănătate pentru indemnizația de concediu medical se va plăti; pentru toate celelalte, însă, ea nu se va plăti. Și aici intră categoriile despre care presa a comunicat cu îngrijorare și anumite asociații de pacienți, sunt exceptate, așadar, de la plata acestei contribuții toate bolile grave aduse în spațiul public – bolile oncologice, TBC, HIV, SIDA, marii arși, urgențele medicale și o întreagă categorie, ele se găsesc pe spatele oricărei fișe de concediu medical.
Și încă un amendament adus astăzi pentru a clarifica acest lucru este următorul: noțiunea de boală obișnuită reprezintă codul de indemnizație 01 prevăzut în Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS numărul 1192/2020. Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine anume va plăti acea contribuție pentru concediu medical – cei care primesc concediu medical pentru codul de indemnizație 01, încadrat la categoria boală obișnuită. Decizia acestei încadrări se face, evident, de către medicul care dă acel concediu medical, pe baza investigației și tratamentului prescris, care decide, de asemenea, și oportunitatea eliberării unor zile de concediu medical.
Vă mai dau o singură informație de context, înainte de a vă sta la dispoziție.  Pentru anul 2023, anul încheiat, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate au fost înregistrate 3.385.466 de concedii medicale, dintre care, încadrate cu acest cod 01 de boală obișnuită, s-au numărat 1.987.217 concedii medicale.
Încă un amănunt deloc de neglijat pe care vreau să îl precizez: dacă există pacienți care beneficiază, la data adoptării acestei ordonanțe, de concediu medical și se încadrează la categoriile care sunt exceptate de la plata contribuției, ei vor fi scutiți de la plata contribuției începând cu data de 1 aprilie, deci și retroactiv, pentru concediile medicale aflate în desfășurare, această ordonanță se aplică în totalitate.
Am explicat, cât am putut de bine, o decizie atent cumpănită a Executivului, de astăzi, și vă stau la dispoziție, poate împreună dăm şi mai multe lămuriri celor interesați. Vă rog.
Reporter: Aţi spus că este o decizie atent cumpănită. Săptămâna trecută nu a fost atent cumpănită pentru că vedem acest întreg du-te-vino cu impozitarea concediilor medicale, deși este o problemă pe care au ridicat-o cam de trei luni pacienții și totuși unele categorii săptămâna trecută au fost lăsate pe dinafară. Ce se întâmplă?
Mihai Constantin: Săptămâna trecută, nicio categorie nu a fost lăsată pe dinafară, pentru că nu s-a adoptat nicio ordonanță. Ordonanța în speță nu a apărut în Monitorul Oficial și a fost adoptată astăzi tocmai pentru a pune capăt oricăror interpretări și a clarifica lucrurile pentru toată lumea. Competența acordării concediului medical este, totuși, la latitudinea medicilor. Tocmai de aceea, am invocat acel cod 01, care poate, nouă, publicului general, nu ne spune mare lucru, dar îmi place să cred că medicii au zis ‘aha’ imediat ce au înțeles acest criteriu comunicat astăzi și adoptat de către Guvern.
Reporter: Premierul a anunțat săptămâna trecută că adoptă joi această măsură și a explicat acolo care ar fi categoriile. De asta eu am precizat că au fost lăsate pe dinafară unele categorii, bazându-mă pe ceea ce a declarat premierul.
Mihai Constantin: Îmi place să afirm asta, mai ales de la pupitrul Guvernului, premierul a avut dreptate. Repet, categoriile invocate de prim-ministrul Marcel Ciolacu sunt scutite de la contribuția asigurărilor de sănătate pentru indemnizația concediului medical, prin ordonanța care a fost adoptată astăzi.
Reporter: Și totuși a fost nevoie de câteva zile în plus pentru a mai adăuga niște categorii. De ce nu au fost ele adăugate de la bun început? Pentru că totuși vorbim despre un proiect care nu figura pe ordinea de zi joi. Premierul ne-a spus înainte ședinței de Guvern, a declarat public faptul că va fi adoptată această măsură. Practic, a fost un proiect alipit de un alt proiect care nu făcea referire la impozitarea concediilor medicale. Așa că încă de săptămâna trecută a lăsat cumva de înțeles Executivul că vom elimina așa-zisa taxă pe boală, şi acum spuneți că nu a fost adoptată, că de fapt premierul a avut dreptate…
Mihai Constantin: Eu vă spun doar atât: nu a fost lărgită în niciun fel… Aceasta a fost intenția inițială. S-a căutat însă clarificarea definiției de… uitați, că nici nu mi-am însușit-o foarte bine, ‘boală obișnuită’ și atunci s-a găsit. A fost nevoie de această consultare la Casa Națională de Asigurări Sănătate, cu Ministerul Sănătății, și s-a găsit acest criteriu, și anume, e un amendament care a fost inclus în corpul ordonanței, astăzi – noțiunea de ‘boală obișnuită’, prevăzută la articolul doi, alineatul unu – trec peste asta – reprezintă codul de indemnizație 01, prevăzut în Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS numărul 1192-745/2020. A fost nevoie de această clarificare și în clipa aceasta toate acele categorii de pacienți cu afecțiuni grave beneficiază de această scutire.
Reporter: Şi dacă a fost nevoie de câteva clarificări suplimentare, atunci de ce s-a grăbit premierul să anunțe că tocmai joi va elimina taxa pe boală?
Mihai Constantin: Asta este o interpretare a dumneavoastră pe care nu știu.. nici nu știu cum să comentez. Această ordonanță a fost pe ordinea de zi, inițial pentru eliberarea acelor tichete electronice, da, și când premierul a dorit să implementeze printr-un amendament foarte concret viziunea dumnealui de a scuti de la contribuția acestei contribuții persoanele grav bolnave, care beneficiază de concediu medical, a fost nevoie de acest interval pentru a se lămuri foarte clar, dincolo de orice interpretare, care a fost făcută oricum în spațiu public, cu sau fără decizie guvernamentală, de atunci și până acum. Cred că e un semn bun că guvernul a ținut să nu mai aștepte o ședință săptămânală pentru a lua această decizie și a făcut o ședință specială astăzi, doar pentru această ordonanță.
Reporter: Aș fi insistat puțin, pentru că totuși, așa cum am menționat, este o problemă cunoscută de mai multe luni. Așadar, mă gândeam că există o analiză, exista deja o analiză din partea Ministerului Sănătății, adică domnul ministru poate știa clar ce categorii ar fi trebuit să fie exceptate de la această prevedere și atunci nu înțeleg de ce a fost nevoie de decizie suplimentară…
Mihai Constantin: Încerc, după puterea mea de înțelegere, să vă explic. Era riscant să se enumere bolile exceptate, pentru că, fără îndoială, ar fi rămas o categorie cât de îngustă poate neacoperită. Tocmai asta s-a căutat, criteriul cât mai obiectiv care să includă și să protejeze concediile medicale ale tuturor pacienților care suferă de o afecțiune gravă. Criteriul a fost găsit astăzi și îl repet a treia oară, noțiunea de boală obișnuită reprezintă codul de indemnizație 01, prevăzut în ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 1192/2020.
Reporter: Bună ziua! Ne puteți preciza dacă intră în această categorie și persoanele care au fracturi, de exemplu? Cum sunt încadrate fracturile sau…?
Mihai Constantin: Nu sunt medic și, tocmai de aceea, ca și colegii dumneavoastră, vă trimit la acest indice de cod de indemnizație 01, un medic primeşte…
Reporter: Unde se găsește acest cod? Cum pot să știe oamenii dacă…
Mihai Constantin: Oamenii nu trebuie să știe, medicul trebuie să știe. Oamenii trebuie să beneficieze de servicii medicale de calitate şi prompte.
Reporter: Da, şi cum își dă seama cineva, dacă și-a rupt un picior, cum știe ce venituri o să aibă în perioada în care are concediu medical? Ce face, întreabă medicul?
Mihai Constantin: E simplu, se uită pe ce cod primește pe concediu medical. Iar medicul primește un pacient, îl investighează, îl evaluează, îl tratează, după care, dacă este nevoie, îi dă un concediu medical. Medicul decide dacă acea afecțiune se încadrează la acest cod de indemnizație 01 sau la lista care există pe spatele oricărui concediu medical, care este destul de lungă și care îmi face plăcere să v-o și las în copie după acest briefing, ca să vedeți despre ce este vorba.
Reporter: Dacă sunteți de acord cu mine, este perfect legitim ca o persoană să știe ce fel de afecțiuni sunt scutite de această taxă de 10%, așa că vă rog să enumerați câteva.
Mihai Constantin: Sigur, le veți găsi aici. Și ele se găseau, de altminteri, dintotdeauna, pentru că este un formular standard de concediu medical.
Reporter: Acolo găsim doar un cod, corect? Nu ne puteți detalia care sunt bolile?
Mihai Constantin: A, vreţi să îl citesc eu pentru dumneavoastră?
Reporter: Da, da, citiți-l pentru oamenii de acasă, vă rog, da.
Mihai Constantin: Bun. Acum aș îndrăzni să speculez, doar n-o să ne rupem intenționat o mână ca să știm că beneficiem de un concediu medical cu o cotă mai mare de decontare sau nu. Repet, medicul evaluează, tratează și eliberează concediu medical și medicul știe foarte bine ce cod să pună pe concediul medical. Dacă vă este util, am să îl citesc: boală infectocontagioasă din grupa A, boală infectocontagioasă pentru care se instituie măsura izolării, urgență medico-chirurgicală, carantină, sarcină și lăuzie, îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 12 ani sau copii cu handicap pentru afecțiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani, îngrijire copil bolnav cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării, reducerea cu un sfert a duratei normale de lucru, trecerea temporară în altă muncă, tuberculoză, boală cardiovasculară, neoplazii, SIDA, risc maternal, unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, îngrijire pacient cu afecțiuni oncologice.
Reporter: Astea sunt toate, corect?
Mihai Constantin: Sunt scrise pe spatele unui…
Reporter: Asta înseamnă că rămân în continuare buni de plată pentru această taxă de 10%, de exemplu, pacienții care au proteze de șold, cei care au fracturi, pentru că fracturile n-au fost enumerate, cei care au boli autoimune. N-am regăsit bolile autoimune acolo, corect?
Mihai Constantin: Mă iertați, unu, nu sunt medic și, doi, vă repet, vă citesc și dumneavoastră, criteriul pentru care se va decide plata sau scutirea de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate este următorul: noțiunea de boală obișnuită reprezintă codul de indemnizație 01 prevăzut pe concediul medical; dacă afecțiunile pe care le-ați menționat beneficiază de concediu medical cu un alt cod decât 01, ele sunt scutite, conform ordonanței de urgență adoptate astăzi.
Reporter: Se gândește totuși Executivul, ia în calcul să renunțe definitiv la această impozitare, având în vedere că stârnește atât de multe nemulțumiri și aparent dă și bătăi de cap guvernanților, pentru că este nevoie de mai multe zile să se tot revină asupra unui proiect?
Mihai Constantin: Puteți să reformulați un pic întrebarea? Nu să o repetați, să o reformulați, pentru că mi-e greu să comunic eu, după o ședință de Guvern, perspectiva unor decizii viitoare luate de către Executiv, prefer să comunic deciziile deja luate.
Reporter: Sunteţi purtătorul de cuvânt al Executivului, aşa că v-aş întreba dacă Executivul, tocmai, în numele căruia vorbiți în acest moment, ar lua în calcul, din discuțiile pe care le cunoașteți sau la care ați asistat, să elimine definitiv acest impozit pe care tot Executivul l-a introdus, având în vedere nemulțumirile pe care le-a creat în spațiul public.
Mihai Constantin: Pot să vă spun un lucru, pentru că ați invocat întâlnirea la care am fost și eu observator, că acest Guvern și-a manifestat, încă de la începutul mandatului său sau cel puțin de la momentul în care am sosit eu în această funcție, o deschidere foarte onestă și foarte largă pentru toate categoriile socio-profesionale care au dorit să își manifeste nemulțumirile, care, unele dintre ele, s-au tradus în soluții adoptate de către Executiv în diverse acte, acte normative. Dacă acest dialog, dacă această solicitare din partea elementelor, nu știu, de societate civilă, reprezentative pentru pacienții pe care i-ați invocat dumneavoastră, vor veni la Guvern și își vor spune păsul, cu siguranță cineva îi va asculta aici, la Palatul Victoria.
Reporter: Ştiți cumva, în aceste trei luni de când s-a aplicat impozitarea, câți bani au venit la bugetul de stat strict din partea impozitului de 10%?
Mihai Constantin: Răspunsul scurt este nu. Răspunsul mai pe larg este că data de 25 aprilie este mult așteptată, cred că de toată lumea, pentru că ea reprezintă data de la care Ministerul Finanțelor va avea acces la cifrele execuției bugetare pe primul trimestru al anului curent, tocmai pentru a se vedea impactul măsurilor luate la final de an trecut și pentru a ajusta în beneficiul și al gradului de colectare și al reducerii cheltuielilor și al serviciilor acordate cetățenilor măsurile fiscale de acum înainte.
Reporter: Mulțumesc.
Mihai Constantin: Vă mulțumesc și eu. Şi, ca de obicei, tot ce am comunicat aici se va regăsi într-un comunicat de presă, care vă va fi pus la dispoziție de îndată. Și pentru cei prezenți am să vă las chiar și o copie din acea fișă de concediu medical invocată mai devreme ca suport pentru decizia luată astăzi de către Executiv. Mulțumesc frumos. Să ne revedem sănătoși!

Articol preluat de pe gov.ro