Mesajul Șefului Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale
Viziunea Strategiei Naționale și a Planului de Acțiuni aferent pe care Guvernul României le-a aprobat la sfârșitul anului trecut este aceea că proprietatea intelectuală este un instrument esențial pentru dezvoltarea culturală, economică și socială a țării noastre.
Protecția împotriva oricăror forme de încălcare a proprietății intelectuale reprezintă o preocupare continuă a Guvernului, care contribuie constant, din perspectiva atribuțiilor sale, la îmbunătățirea și dezvoltarea legislației în domeniu, dar și a infrastructurii necesare pentru a asigura respectarea drepturilor proprietății intelectuale.
Strategia în domeniul proprietății intelectuale, aflată în coordonarea Cancelariei Prim-Ministrului, abordează lucrurile nu doar din punctul de vedere al cetățeanului în calitate de consumator de a fi protejat împotriva oricăror practici înșelătoare, ci și din punctul de vedere al încurajării bunelor practici și inovării în zona mediului de afaceri.
Direcția pe care ne-am propus-o în acest sens este de a promova proprietatea intelectuală și de a o proteja eficient, astfel încât să stimulăm capacitatea inovativă și creativă a mediului de cercetare și economic românesc. Este un proces care necesită implicare inclusiv la nivel instituțional, astfel încât să contribuim la o cât mai bună informare a oamenilor și a mediului de afaceri, prin programe educaționale și de specialitate, să promovăm bunele practici și performanțele în materie de proprietate intelectuală.
Tocmai de aceea, Strategia aprobată își propune să susțină creativitatea și inovația, dar și legătura dintre entitățile din domeniu – creatorii, zona educației și a cercetării, industriile culturale și creative, publicul larg, utilizatorii și instituțiile cu atribuții în domeniu.
Bazele de la care pornim sunt solide. Legislația națională în domeniul proprietății industriale este armonizată și urmărește evoluția legislației europene. De asemenea, România este recunoscută ca un partener de încredere pentru Statele Unite ale Americii din punctul de vedere al protecției proprietății intelectuale.
Globalizarea economică și ritmul alert al evoluțiilor tehnologice în domeniul comunicațiilor și al digitalizării, cu toate provocările pe care le aduce dezvoltarea inteligenței artificiale și implicațiile sale, inclusiv de ordin geopolitic și de securitate, cresc considerabil importanța proprietății intelectuale pentru garantarea competitivității economiei, dezvoltării și bunăstării economice și socio-culturale, pentru crearea de locuri de muncă și pentru reziliența statului în general.
Articol preluat de pe gov.ro