Declarații susținute la începutul ședinței de guvern de premierul Marcel Ciolacu și de vice-premierul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne
[embedded content]
[Check against delivery]
Marcel Ciolacu: Bună ziua! Azi luăm o decizie foarte importantă în lupta împotriva traficului de droguri. Este o măsură care se adaugă celor două legi esențiale: Legea Anastasia care îi trimite la închisoare pe cei care conduc drogați și fac accidente mortale; plus Legea 2 Mai, trimisă la promulgare zilele trecute, ce prevede că traficanții de droguri nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Acum introducem pe lista drogurilor de mare risc 6 noi substanțe. Sunt așa-numitele droguri sintetice, extrem de periculoase. Îl rog pe dl. vicepremier și ministru de Interne, Cătălin Predoiu să ne ofere mai multe detalii.
Cătălin Predoiu: Așa cum ați spus, domnule prim-ministru, acest proiect propune întărirea cadrului normativ consacrat combaterii traficului și consumului de droguri. Aceste substanțe, așa cum ați spus, sunt droguri de mare risc. Dacă îmi permiteți am să le citesc: este vorba de 2-Methyl-AP-237, Etazen, Etonitazepină, Protonitazen, ADB-BUTINACA, alpha-PiHP şi vor fi incluse într-o anexă la Legea 143 din 2000 privind substanțele care constituie droguri și precursori de droguri, fiind în acest moment controlate legal. Cea de-a șaptea substanță, intitulată 3-methylmethcathinone, este deja inclusă în control legislativ începând cu anul 2023, prin Legea 77. În acest fel aliniem legislația noastră unei rezoluții a Comisiei Națiunilor Unite pentru Stupefiante, care a fost luată anul trecut în 13-17 martie la Viena, cea de 66-a sesiune a acestei comisii, și închidem, dacă vreți, cercul substanțelor de mare risc care pot să provoace daune foarte grave consumatorilor. Măsura se încadrează într-un complex mai mare de acțiuni pe care, după cum știți, l-am pus în funcțiune, în mișcare la Ministerul Afacerilor Interne, nu numai sub aspect de întărire a cadrului normativ, ci și sub aspect operativ, prin acțiuni concrete desfășurate de Poliția Română, prin structuri specializate. Vă mulțumesc.
Marcel Ciolacu: Și eu vă mulțumesc domnule vicepremier. Aprobăm astăzi o măsură cu impact major în Sănătate. Propunem un nou sistem centralizat de achiziții publice în asistența medicală de urgență. Aici se cheltuie cel mai mult și aici vom obținem reduceri masive de costuri la produsele medicale. Practic, tot ce economisim de la achiziții vom folosi pentru a motiva financiar personalul medical, conform celor convenite cu sindicatele de la Sanitas. Este vorba despre zonele suprasolicitate ale sistemului, atât din spitale, cât și din asistența socială.
Continuăm să sprijinim capitalul românesc: prelungim și în acest an schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, cu toate componentele sale. În jur de 11.500 de firme românești vor beneficia de acest ajutor din partea statului, cu un buget de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Sprijinul vine atât sub formă de granturi, cât și de garanție pentru credite, iar valorile maxime ale ajutoarelor acordate companiilor au fost majorate.
Am văzut zilele acestea o intensă dezbatere europeană despre ce se va întâmpla cu gazele iarna viitoare. Vreau să fim foarte clari: noi vom continua mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze cel puțin până în primăvara lui 2025.
Vom veni cu adevărat cu un reglaj la acest mecanism în perioada următoare, dar vreau ca atât populația, cât și companiile să aibă această garanție foarte clară că vor fi protejați. De altfel, azi alocăm 500 de milioane ca să compensăm costurile plafonării pentru clienții casnici.
În Educație, am două solicitări clare pentru doamna ministru Deca. Prima: să continuăm ancheta de la școala Nicolae Titulescu până la capăt și să vedem întregul lanț al vinovaților. Inclusiv cei din administrația de sector care au redus paza în școli, iar azi anunță că închid cu totul primăria. A doua: să preluați propunerile OCDE privind salarizarea pe bază de performanță în învățământ și să le discutăm rapid cu sindicatele. Ca să aderăm la OCDE, obiectiv strategic al României, trebuie să îndeplinim această cerință legitimă. Și știu că toți părinții elevilor din România au aceeași așteptare de la sistemul de învățământ.
Vă mulțumesc!
Articol preluat de pe gov.ro