Declarații susținute la începutul ședinței de guvern de premierul Marcel Ciolacu, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, și de ministrul investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu
[embedded content]
[CHECK AGAINST DELIVERY]
Marcel Ciolacu: Bună ziua! Înaintea ședinței de azi am invitat la Guvernul României echipa de avocați care a câștigat procesul Roșia Montană pentru România. Le-am mulțumit în numele românilor pentru modul în care au luptat în acest proces – uneori chiar cu deciziile unor foști prim-miniștri, în toți acești ani grei de proces. Sunt convins că absolut toți românii sunt mândri, ca și mine, că avem asemenea profesioniști de calibru mondial. Le transmit încă o dată avocaților noștri recunoștința Guvernului României și a românilor pentru victorie!
Revenind la prioritățile momentului, vă anunț că principalul efort va fi, în următoarele două săptămâni, să îmbunătățim mecanismele care țin sub control prețurile la energie, gaze și alimentele de bază. Am văzut că inflația a revenit pe o traiectorie descendentă, iar Banca Națională a României prevede că va ajunge sub 5% până la finele anului. Scopul nostru este ca, pe lângă aceste mecanisme, să continuăm să investim în producția românească și să ducem cât mai multe produse locale, la prețuri corecte, în magazine.
Altă prioritate majoră este reorganizarea ANAF, ca să creștem eficiența colectării veniturilor la buget. Este nevoie de o coordonare integrată și, mai ales, de o viziune clară în acțiunea de combatere a fraudei și evaziunii fiscale. Ne-am angajat împreună să modernizăm, să digitalizăm Fiscul, după 32 de ani de așteptări ca să asigurăm servicii mai bune pentru toți cetățenii. Îl rog pe domnul ministru al finanțelor, Marcel Boloș, să ne prezinte pe scurt acest proiect.
Marcel Boloş: Domnule prim-ministru, proiectul de ordonanță de urgență prevede reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală cu obiectivul de a consolida capacitatea instituțională a acesteia în colectarea veniturilor bugetului general consolidat, dar și combaterea fenomenului de evaziune fiscală. În acest sens, sunt propuse o serie de măsuri care țin de organizarea ANAF-ului de la structurile teritoriale ale Direcției Generale Antifraudă și în special pe operaționalizarea cu data de 1 ianuarie 2025 a structurilor teritoriale județene care privesc combaterea și desfășurarea activităților economice ilicite, pe de o parte, şi, pe de altă parte, un alt set de măsuri este cel cu referire la baza materială a ANAF-ului, astfel încât activitățile operative pe care le desfășoară ANAF-ul în combaterea evaziunii fiscale să aibă mai multă eficiență și o a treia categorie de măsuri este descentralizarea activității Direcției Generale Mari Contribuabili, astfel încât inspecțiile fiscale să poată fi derulate cu o anumită operativitate, tot cu scopul acesta de avea o activitate de colectare cât mai bună la bugetul general consolidat. Vă mulțumesc.
Marcel Ciolacu: Și eu vă mulțumesc, domnule ministru. Aș dori să vorbim și despre PNRR. Am făcut-o și în ședința de ieri, cu dumneavoastră. Cer tuturor miniștrilor coordonatori de reforme să fie pregătiți săptămâna viitoare pentru dialogul cu doamna Céline Gauer, responsabilul cu gestionarea PNRR la nivel european. Vom analiza fiecare jalon important din cererea de plată numărul trei. Este un dialog firesc, serios și care necesită energie și concentrare din partea noastră. Nu există nimic blocat. Relația cu Comisia Europeană funcționează foarte bine și vreau să găsim soluții pentru a realiza toate reformele, cum de altfel am făcut și anul trecut.
Tot în privința PNRR, aprobăm astăzi modificările bugetului multianual aferent reformelor și investițiilor asumate prin PNRR. Concret, ținta noastră este ca banii să stea cât mai puțin în conturile statului român și să ajungă în cel mai scurt timp pe șantierele de investiții. Invit pe domnul ministru al investițiilor și proiectelor Europene, Adrian Câciu, să ne ofere mai multe detalii despre aceste decizii.
Adrian Câciu: Da, domnule prim-ministru, vă mulțumesc. Astăzi aprobăm în principal distribuirea sumelor care se convin României din capitolul RePowerEU, cele 1,4 miliarde de euro. Și aici foarte important este faptul că 1,2 miliarde de euro vor fi puse la dispoziția gospodăriilor cetățenilor români în acest an, prin vouchere pentru eficiență energetică și vouchere pentru panouri fotovoltaice și baterii. Este foarte important, aprobăm astăzi această distribuire, iar în luna mai o să declanșăm procedura de distribuire a acestor programe de sprijin pentru populație.
De asemenea, tot prin această redistribuire de sume din RePowerEU, agricultura, pentru prima oară, are acces la banii din PNRR. După cum știți, a fost o luptă să introducem și capitolul agricultură, mai ales pe partea de energie din zona de irigații. Sperăm să fie cât mai rapid implementat tot acest program. Mulțumesc.
Marcel Ciolacu: Mulțumim mult, domnule ministru. Vă mulțumim mult. Haideți să începem ședința de guvern!
Articol preluat de pe gov.ro