Briefing de presă la finalul ședinței de guvern, susținut de președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin

Galerie foto

[embedded content]

Briefing de presă susținut, la finalul ședinței de guvern, de președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Bociu, si de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin

[Check against delivery]

Mihai Constantin: Bună ziua și bun găsit la sesiunea de informare publică după ședința de Guvern de astăzi, joi, 23 mai 2024. Încep cu ordonanța de urgență care aduce o majorare salarială cu 10% în două tranșe, pentru mai multe categorii de angajați din administrație. Este vorba despre angajații din administrația centrală, din domeniile cultură, diplomație, din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului și al Oficiilor Registrului Comerțului de pe lângă tribunale, pentru personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului, a ministerelor și a celorlalte organe de specialitate a administrației publice centrale și locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum și cele aflate sub controlul Parlamentului. De asemenea, această creștere salarială se va aplica și funcționarilor publici și personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului din localitățile cu până la 20.000 de locuitori. Începând cu luna iunie 2024, se va aplica prima tranșă, o majorare de 5%, raportată la nivelul veniturilor aflate în plată, iar a doua tranșă se va aplica începând cu luna septembrie. De asemenea, personalul agențiilor județene, respectiv a municipiului București, pentru protecția mediului, va beneficia de salarizarea de care beneficiază Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Diferențele salariale se vor aplica tot în tranșe, în lunile iunie și septembrie, sub principiul general al acestei ordonanțe, de echitate și echivalare, aceeași muncă, aceeași plată. De asemenea, prin același act normativ, se reglementează posibilitatea angajatorilor de a deconta angajaților care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran pe o durată semnificativă a timpului de lucru achiziția de dispozitive de corecție. Limita sumei este de 500 de lei per persoană. Un exemplu ar fi, evident, cel al ochelarilor de vedere. Mai fac mențiunea că este o decizie la nivel european care deschide calea pentru ca angajatorii să poată deconta acest prag maximal de 500 de lei per persoană pentru ochelarii de vedere, cum am spus. Tot impactul bugetar pe anul în curs, 2024, al măsurilor impuse de această ordonanță este estimat la 1,2 miliarde de lei.

Vreau să punctez și o decizie care vizează indemnizațiile lunare pentru adultul cu handicap grav și pentru copilul cu handicap grav. Acestea vor fi majorate începând cu drepturile aferente lunii iunie 2024, care se vor plăti în luna iulie. Creșterea va fi cu 10 puncte procentuale din indicatorul social de referință – și voi explica imediat pentru public ce înseamnă acest lucru. De prevederile ordonanței de urgență menționate vor beneficia 389.000 de persoane, din care 340.200 adulți și 48.800 copii. Mai menționez că este a doua creștere din acest an a acestei indemnizații lunare pentru copilul și adultul cu handicap grav, după una aplicată începând cu luna ianuarie a acestui an. Vreau să vă dau și un exemplu despre cum se calculează această indemnizație. Pentru adultul cu handicap grav, indemnizația lunară va crește de la 70% la 80% din indicatorul social de referință – ISR – menționat mai devreme, respectiv, în termeni nominali, de la 463 de lei la 529 de lei. Ca termen de comparație, în luna ianuarie, acesta era de 419 lei. Prin urmare, vorbim despre o majorare netă cu 110 lei în primele șase luni ale acestui an. Pentru copilul cu handicap grav, indemnizația lunară va crește de la 60% la 70% din ISR, respectiv, de la 397 lei la 463 lei, iar termenul de referință din ianuarie era de 359 lei. Vorbim, așadar, de o majorare netă în șase luni de zile de 104 lei.

Vreau să punctez și alte decizii ale Guvernului. Strategia națională pentru tineret 2024-2027 a fost aprobată astăzi și are ca obiectiv creșterea numărului proiectelor adresate tinerilor, în scopul sporirii accesului la educație, cultură și pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor. Este o strategie coordonată de Ministerul Familiei și Tineretului, dar în care sunt implicate mai multe instituții. Tot adresat tinerilor este un proiect cu finanțare asigurată de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construcția de locuințe destinate închirierii. Pentru ca finanțarea să se utilizeze integral, prin HG-ul aprobat astăzi și cu acordul finanțatorului, perioada de utilizare a împrumutului de care beneficiază România a fost prelungită cu doi ani, respectiv până la 31 martie 2026, iar acest lucru va permite finalizarea lucrărilor pentru cele 1.547 de locuințe aflate acum în diferite stadii de execuție în mai multe regiuni din țară.

Vă reamintesc faptul că valoarea totală a împrumutului este de 87,5 milioane euro, iar suma trasă se ridică la 63,3 milioane euro. Mai precizez că, după finalizarea acestor construcții, ele vor trece în patrimoniul privat al statului și în administrația consiliilor locale, care le vor repartiza solicitanților în regim de închiriere, în ordinea depunerii cererilor și în baza unor criterii stabilite de lege, derulate, așadar, de către autoritățile locale, în urma unor evaluări sociale.

Vreau să mergem acum, cu două zile în urmă, când delegația oficială a României, condusă de prim-ministrul Marcel Ciolacu, a făcut o vizită oficială în Turcia, la cel mai înalt nivel, pentru o întâlnire bilaterală cu președintele  Recep Tayyip Erdoğan și cu mai mulți miniștri ai cabinetului de la Ankara. Ei bine, unul dintre cele mai importante puncte ale acestei vizite a fost reluarea exporturilor și a tranzitului cu carne și animale vii în Turcia, iar astăzi în Guvern s-a aprobat, prin memorandum, un program de măsuri privind organizarea în regim de siguranță și securitate alimentară a exporturilor de animale vii și produse de origine animală către Republica Turcia. Vor fi intensificate controalele la unitățile exportatoare din 12 județe, dar și în laboratoare. Sunt anumite detalii tehnice la acest memorandum, care implică o măsură așteptată de către producătorii de animale vii și crescătorii de animale vii din țara noastră și de aceea vreau să-i mulțumesc președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, domnul Alexandru Bociu, care este inițiatorul acestui document și participant la briefing-ul nostru. Mulțumesc, domnule președinte, cu ajutorul colegilor de la presă, vă rog să ne spuneți mesajele care vreți să ajungă la exportatori români și la crescătorii de animale.

Alexandru Bociu: Și eu vă mulțumesc! Este o nouă realizare pentru fermierii din România. Reușim să deschidem o nouă piață. Spun acest lucru pentru că, în ultima perioadă, am avem două noi piețe deschise de export pentru crescătorii de ovine, bovine și caprine …Algeria. În urma vizitei din Turcia, reușim să deschidem exportul de ovine, bovine și caprine către Republica Turcia. Spun acest lucru pentru că, în anul 2018, au fost suspendate exporturile către Turcia. După auditul efectuat de către serviciile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din Turcia, în anul 2023, am avut un feedback  pozitiv, dar redeschiderea exportului a întârziat să apară. Astfel, reușim odată cu vizita în Turcia, ca acest lucru să fie anunțat de către președintele Turciei. Este o piață foarte bună pentru fermierii din România. Din discuțiile purtate în ședințele bilaterale, se pare că Turcia are nevoie de aproximativ 1 milion de capete de ovine pentru import. România are un /…/ de aproximativ 10 milioane de capete de ovine. Suntem pe primul loc în Europa atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ. Reușim să devenim competitivi pentru că se deschid noi și noi piețe de export. Avem și unele măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare, pentru că, pe teritoriul României, evoluează scrapia, o boală contagioasă. Avem 12 județe indemne, de aceea tot ceea ce înseamnă export de animale către Turcia se va efectua doar din aceste județe.

Mihai Constantin: Mulțumesc, domnule președinte, pentru aceste informații! Dacă aveți întrebări pentru domnul președinte ANSVSA. Nu. Dacă pentru mine aveți, vă stau la dispoziție. Vă mulțumesc foarte mult pentru această intervenție! Mai am câteva decizii de anunțat ale Guvernului, după care vă răspund în măsura posibilităților și la întrebările pe care le aveți. Pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a Tarom, Guvernul a aprobat astăzi, printr-o hotărâre, acordarea unui ajutor de stat pentru compania națională. Această decizie este luată în contextul în care, în data de 29 aprilie 2024, Comisia Europeană a aprobat planurile României de a acorda companiei TAROM un ajutor de restructurare în temeiul normelor Uniunii privind ajutoarele de stat. Prin actul normativ de astăzi, a fost aprobat un ajutor de stat individual de restructurare în favoarea companiei TAROM până la valoarea de 471 milioane lei, aproximativ 94,6 milioane euro, structurat astfel: până la 214,3 milioane lei reprezintă ajutor de restructurare acordat sub formă de capitalizare în anul 2024, suma de 12,5 milioane lei reprezintă majorarea de capital social efectuată în anul 2023, iar suma de 244,2 milioane lei reprezintă împrumutul acordat ca ajutor de stat individual pentru salvare în anul 2020 și dobânzile aferente actualizate. Este important de subliniat că suma de 214,3 milioane va fi utilizată de compania TAROM drept capital de lucru pentru acoperirea deficitului de lichiditate și echilibrarea financiară pe anul în curs.

Astfel, se creează premisele pentru rentabilizarea și trecerea pe profit a companiei TAROM începând cu acest an. Consiliul Concurenței a confirmat că prevederile actului normativ sunt în concordanță cu dispozițiile deciziei de autorizare a Comisiei Europene și cu reglementările naționale și europene în materia ajutorului de stat. Având în vedere necesitatea efectuării, în luna iunie 2024, a unor plăți urgente legate de achiziționarea unor noi aeronave B737 MAX – prima tranșă a ajutorului de restructurare, în cuantum de 60 de milioane de lei, va fi acordată din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va monitoriza procesul de implementare de către compania TAROM a măsurilor prevăzute în planul de restructurare 2021-2026. Este planul care a stat, de altfel, la baza deciziei Comisiei Europene de autorizare a acestui ajutor de restructurare. Vreau să vă mai aduc în atenție și mai multe măsuri adoptate astăzi, care vizează sprijinul pe care România îl acordă substanțial și constant Republicii Moldova. Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a stabilit continuarea ajutorului pentru alimentarea cu energie a Republicii Moldova. Este un acord semnat în anul 2022. Astfel, actul normativ prevede ca, în cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică din România pot vinde energie către traderi sau furnizori desemnați de către Guvernul Republicii Moldova la un preț de referință, la care se adaugă costul certificatelor de bioxid de carbon, după caz. Iar energia electrică vândută în aceste condiții va acoperi exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova. Următoarea măsură de susținere a țării vecine este circumscrisă acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil, în valoare de 100 de milioane de euro. Acest acord a fost semnat, vă reamintesc, la Chișinău, în data de 11 februarie 2022. În consecință, pentru reconstrucția căminului studențesc al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Guvernul român va contribui cu 11,5 milioane lei, fondurile vor fi transferate către Cancelaria de Stat din Republica Moldova până la finalul anului, în trei tranșe, în funcție de stadiul execuției acestor lucrări. Detaliile au fost stabilite prin hotărârea de Guvern adoptată astăzi, la care fac referire. O altă latură de sprijin pentru Republica Moldova – este și oferit tot în cadrul acordului de 100 de milioane de euro – este pentru consolidarea capacităților de gestionare a situațiilor de ordine publică. În consecință, Guvernul României va sprijini autoritățile de la Chișinău cu suma de 12,7 milioane lei, pentru dotarea structurilor de ordine și securitate publică cu mijloace de mobilitate și mijloace speciale. În încheiere, vreau să punctez faptul că a avut loc informarea săptămânală din partea Ministerului Afacerilor Interne și a Autorității Electorale Permanente a stadiului de pregătire și organizare a scrutinului din data de 9 iunie. Este, cred, o veste bună că nu există niciun incident care merită menționat. A fost scos în evidență că se respectă toate procedurile organizatorice aflate în calendar și că există o foarte bună colaborare între instituțiile care organizează acest scrutin: Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, toate prefecturile din țară și Serviciul de Telecomunicații Speciale. După acest briefing, va urma, ca de obicei, și un consistent comunicat de presă cu alte detalii referitoare la deciziile de astăzi din ședința Executivului, iar eu vă stau la dispoziție cu răspunsuri la întrebări pe care le-ați putea avea acum, vă rog.

Reporter: Bună ziua! În primul rând, o mică clarificare. Concret, în luna iunie, oamenii vor primi o majorare cu 10% din salariul pe care îl aveau în luna decembrie sau 10% din salariul pe care îl au în plată în momentul de față?

Mihai Constantin: Este vorba de un amendament adus în timpul ședinței de guvern. 5% pentru luna iunie, față de ce venituri au acum în plan.

Reporter: Pentru că, în amendament,se precizează în continuare data de 2023 și de asta nu înțeleg.

Mihai Constantin: Când a început ședința de Guvern, această ordonanță de urgență se afla încă la capitolul analize. A fost o dezbatere internă în timpul ședinței. Este bine, pentru acuratețea verificată a informației, să așteptăm și ce va apărea în Monitorul Oficial, dar vă pot spune că am fost cât am putut de atent și s-a schimbat termenul de referință la cel aflat în plată, la data emiterii ordonanței.

Reporter: În timpul ședinței de guvern, ați avut un protest la poarta Guvernului, practic, al angajaților care sunt în continuare nemulțumiți de această formă a ordonanței. Întrebarea mea este dacă există posibilitatea să li se mai ofere ceva sau dacă nu, dacă este Executivul pregătit să intre în alegeri cu proteste în două dintre cele mai importante instituții ale statului, respectiv Guvernul și Parlamentul?

Mihai Constantin: Este o întrebare cu mai multe fațete care mi-ar da posibilitate să fug  de un răspuns, dar n-am s-o fac. Cred că premierul României a comunicat deja public că, în urma unei atente consultări cu Ministerul de Finanțe, s-a stabilit o anvelopă totală pe care bugetul României și-o poate permite în această clipă pentru majorări salariale de acest gen. V-am comunicat cifra estimată, 1,2 miliarde de lei pentru anul în curs și că aceasta este oferta mai mult decât deschisă și transparentă pe care Guvernul o face, consfințită, de altfel, printr-o ordonanță de urgență adoptată acum mai puțin de o oră. Reacția celor care protestează sau comunică că nu ar fi mulțumiți, urmează să fie de văzut și după ce vestea ajunge la dumnealor. Am spus și spun de fiecare dată, există o deschidere maximală și pe foarte multe paliere la dialog. De altminteri, ştiți foarte bine, în agenda publică, în 15 minute, tot aici, la Palatul Victoria, va începe o nouă reuniune a Consiliului Tripartit, unde sindicatele, patronatele și executivul se vor așeza la masă tocmai în această idee, a dialogului permanent. Și soluțiile sunt cele realiste și cât se poate de eficiente, sper.

Reporter: Apropo de bani, Finanțele, din ce am înțeles și noi, inițial au dat un aviz nefavorabil și în avizul nefavorabil al celor de la CES, ei atrag atenția asupra faptului că în proiect nu se precizează de unde vor veni banii cu care vor fi acoperite aceste majorări. Practic, de unde va lua statul banii pentru majorările astea?

Mihai Constantin: Iertați-mă, aviz negativ de la Ministerul Finanțelor?

Reporter: Noi înțelegem că inițial a fost un aviz nefavorabil, care între timp s-a transformat.

Mihai Constantin: Exact. Pe asta aș vrea să și pun accentul. În spațiul public pot ieși informații dintr-un proces legislativ în desfășurare. În clipa aceasta, ordonanța are avizul favorabil al Ministerului de Finanțe, nu se putea altfel, iar eu personal nu pot să vă spun acum care este sursa de finanțare, dar sigur o cunoaște ministrul finanțelor și ea este acoperită, pentru că nu s-a ajuns la această anvelopă fără calcule foarte riguroase.

Reporter:  Câteva precizări, dacă se poate? Pentru că s-a modificat ordonanța, practic vor fi mai mulți bani alocați. Inițial se calculase cu salariul din decembrie. În momentul de față care este impactul bugetar?

Mihai Constantin: Eu în clipa asta am spre a vă comunica această anvelopă, 1,2 miliarde lei.

Reporter: Dar asta era și inițial.

Mihai Constantin: Era un pic mai mai puțin, cred, era 1,12… Da, tocmai de aceea nu aș vrea să jonglez eu, care nu dețin expertiza fiscală în niciun caz, cu cifre foarte precise, pentru a nu denatura un mesaj care trebuie să apară în spațiul public cât se poate de verificat. Vă spun, în această clipă, 1,2 miliarde de lei estimarea făcută de Ministerul Finanțelor ca impact a acestor ordonanțe și vom vedea, de îndată ce apare ordonanța de urgență în Monitorul Oficial, după cum îi spune numele, care este suma exactă.

Reporter: Şi au mai fost introduse și alte categorii profesionale decât cele inițiale?

Mihai Constantin: Cred că le-am citit. Nu sunt sigur dacă sunt alte…Practic, este personalul din administrația locală. S-a pus accent pe personalul din agențiile de mediu din țară. Și cred că e o listă destul de cuprinzătoare, pe care am enunțat-o mai devreme în punctaj.

Reporter: De asemenea, vedem că este introdus sau vor crește la nivelul salariilor din ANAF și salariile din Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. De ce s-a…

Mihai Constantin: În această ordonanță?

Reporter: Da. De ce a decis Executivul să dea, mai ales ținând cont că vorbim de un discurs destul de controversat în spațiul public despre jocurile de noroc?

Mihai Constantin:  Nu vă pot confirma în această clipă, dacă nu am avut în punctajul inițial, tocmai de aceea vă cer un răgaz, ca să mă întorc cu precizările complete și actualizate. Repet, această ordonanță era la capitolul analize, a fost obiectul unei dezbateri, la finalul cărora proiectul a fost aprobat.

Reporter: Mulțumesc!

Mihai Constantin: Vă mulțumesc și eu. Aşadar, urmează o zi, în continuare, dedicată dialogului social la Palatul Victoria și vom reveni cu precizările pe care le-aţi solicitat, fără a lăsa loc erorilor nedorite, cel puțin, într-un comunicat care va urma în curând. Vă mulțumesc frumos și să ne vedem sănătoși!

Articol preluat de pe gov.ro