Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu în cadrul vizitei în SUA

[embedded content]

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: (…) Sunt mai multe întâlniri, atât la Senat, cât și la Camera Reprezentanților. După cum bine știți și dumneavoastră, în acest moment se votează și bugetul apărării SUA, unde pentru prima oară este prinsă securitatea la Marea Neagră. Și e normal că ne dorim să fie prins și acest proiect deja convenit de Congresul Statelor Unite și invocat și în cadrul întâlnirii de la Vilnius a Summit-ului de la Vinius de către președintele Biden. Ce mă bucură este faptul că toți congresmenii cu care ne-am întâlnit înțeleg situația dificilă prin care trece și România. Și toată lumea, dar absolut toată lumea, ne mulțumește pentru suportul pe care l-am arătat atât Ucrainei și mai ales Republicii Moldova. Vom continua întâlnirile şi la Senat, din nou, și pe urmă o să mai avem o întâlnire cu o companie importantă din Statele Unite, cu Google. Vă rog!
Reporter: Ce ați obținut concret din această vizită, din nou s-a discutat despre ridicarea vizelor pentru români. Astăzi, care au fost concluziile?
Marcel Ciolacu: Ştiţi foarte bine, că pentru ridicarea vizelor am vorbit cu fiecare congresmen în parte, absolut toată lumea ne susține. Mai avem de îndeplinit un criteriu tehnic. Aici, va trebui să facem un efort nu numai al statului român, al nostru, al tuturor românilor, dacă vrem cu adevărat să închidem această discuție la sfârșitul anului 2024, şi să fie în aplicare în anul 2025.
Reporter: Pe partea de apărare, ați avut astăzi o discuție foarte importantă cu una dintre cele mai mari companii de producere de armament, cum se va concretiza în investițiile din România?
Marcel Ciolacu: Știm cu toții de programul de training al piloților, în primul rând români, dar și ucraineni, împreună cu Olanda și cu compania Lockheed Martin. Și normal că am avut o vizită astăzi de dimineață și discuții, fiindcă totul s-a realizat, cred că și datorită domnului ministru al apărării, dl. Angel Tîlvăr, foarte repede. Tot demersul a durat câteva luni și deja este operațional acest program. Am discutat ca mentenanțele la F-16, în momentul acesta și reparațiile capitale să se facă un joint  venture şi să se facă pe teritoriul României. Deja există o colaborare cu Lockheed Martin pe sistemul de mentenanțe, dar dorim să extindem un pic aria de interes.
Reporter: Ați vorbit despre achiziția de F-35?
Marcel Ciolacu: Știm cu toții: decizia România a luat-o, acum așteptăm decizia Congresului Statelor Unite. Fiecare achiziție trebuie trecută prin Congresul Statelor Unite, lucru pe care l-am vorbit și cu congresmenii și categoric decizia va fi una favorabilă. Vă rog.
Reporter: Aţi propus şi crearea unui hub, în cadrul vizitei, pe teritoriul țării, în zona Mării Negre? Înțeleg că aţi avut discuţii şi cu reprezentanții Google. Sunt aceștia interesați să participe la o astfel de investiție?
Marcel Ciolacu: Urmează să am întâlnirea cu reprezentanții de la Google. Am spus şi ieri: eu îmi doresc ca SUA să fie principalul partener non-UE al României şi îmi doresc foarte clar: Atâta timp cât SUA a dislocat peste 2.000 de soldați americani şi logistică militară de ultimă generație pe teritoriul României cred că putem şi pe zona economică să creăm un hub al companiilor americane care duce, normal, şi la dezvoltarea României, dar vedem şi, în viitor, pentru reconstrucția Ucrainei.
Reporter: Aţi vorbit de un mediu economic stabil. Asta ce înseamnă? Că România nu o să mai schimbe taxe de la o zi la alta?
Marcel Ciolacu: Suntem un mediu economic stabil, fiindcă altfel n-am fi avut aproape 20 de miliarde de euro în doi ani de zile investiții directe. Nu înseamnă că un mediu economic este instabil, dacă scoți niște excepții, pentru anumite categorii. Dimpotrivă, un mediu stabil înseamnă ca toată lumea să plătească aceleași impozite și taxe, dar mai ales toată lumea să le plătească.
Reporter: Domnule premier, ați vorbit despre retragerea ambasadorului român din SUA? Ați avut o declarație, în acest sens.
Marcel Ciolacu: Nu, n-am vorbit cu nimeni despre nicio retragere. Ştiţi că nu este în atributul meu de prim-ministru retragerea unui ambasador, este atributul președintelui României.
Reporter: Aţi declarat că dacă aţi fi în locul președintelui aţi face acest lucru?
Marcel Ciolacu: Nu am apucat să vorbim. Singurul lucru pe care l-am făcut, cum este și normal, am stat de vorbă cu doamna ministru Odobescu, care este membră a Guvernului României. Vă rog frumos, cred că vorbim prea mult despre acest subiect şi prea mult despre un personaj care a fost depășit de calitatea diplomatică pe care a avut-o.
Reporter: Din punct de vedere diplomatic, în momentul de față, considerați că reprezentanții diplomatici ai României la Washington şi-au făcut datoria pentru a reprezenta interesele României?
Marcel Ciolacu: Nu vrea să intru în detalii,  pentru că contextul nu este unul favorabil și nu vreau acum să vorbesc despre diplomația română care își face datoria peste tot pentru o excepție sau pentru un moment emoțional al unui domn ambasador.
Reporter: Da, dar este o excepție în zona unui parteneriat strategic.
Marcel Ciolacu: De obicei în viață, ca de multe ori și în politică, și în diplomație, când urci, sărind anumite etape, la un nivel prea mare, de obicei vine un moment când te faci de râs.
Reporter: A sărit etape domnul Muraru?
Marcel Ciolacu: Nu știu, investigați dumneavoastră.
Reporter: Legat de Schengen.
Marcel Ciolacu: Vă rog.
Reporter: Ați cerut sprijinul americanilor pentru a pune presiune pe austrieci? Astăzi și mâine este Consiliul JAI.
Marcel Ciolacu: Suntem pe ordinea de zi. Vă repet. Nu puteam fi pe ordinea de zi decât dacă doream să forțăm un vot pe care l-am fi cunoscut dinainte, nu neapărat votul Austriei împotriva României. Am fi cunoscut foarte clar votul Olandei împotriva Bulgariei. Procedura în Olanda este mai complicată decât în România. Trebuie un vot prin Parlament. Deci se merge cu mandat din partea Parlamentului pentru a vota într-un Consiliu European.
Reporter: Sunt șanse?
Marcel Ciolacu: Sunt șanse și am avut discuții și în Spania, am avut discuții și în Germania, și cu președinta Comisiei, am avut discuții și cu președintele României, fiindcă ne-am coordonat în acest context. Am avut de dimineață discuții cu dl. ministru de nterne, Cătălin Predoiu. Singura soluție în acest moment este să așteptăm reacția Olandei și ea va veni cât de curând. Știți că am avut discuții și cu dl. Frans Timmermans în ceea ce privește Bulgaria și convocarea unui Consiliu European extraordinar, a unui JAI extraordinar cu această temă.
Reporter: De la Google ce vreţi, domnule ministru, centru de date, ce ne anume veți propune celor de la Google?
Marcel Ciolacu: Un data center în România. Cred că suntem cei mai îndreptățiți să avem acest lucru. Mulțumesc mult!
Reporter: Câți oameni ar putea să lucreze?
Marcel Ciolacu: Microsoft cred că are aproape 5.000 de angajați în România, Google vreo 500. Cunoaștem cu toții ce înseamnă un data center pe teritoriul României? Extraordinar de mult! Vă mulțumesc!

Articol preluat de pe gov.ro