Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan-Gruia Ivan


[embedded content]
[Check against delivery]
Marcel Ciolacu: Bună ziua! Sunt alături de domnul ministru Bogdan Ivan, ministrul economiei și digitalizării, și avem împreună o veste extrem de bună: Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești – la Gorj, Hunedoara și Bihor.
Este vorba de trei investiții prin care se vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii – vorbim aici de grafit, magneziu și cupru. Aceste materii prime, esențiale și critice, totodată, sunt folosite în primul și în primul rând în energie, aviație și în industria de apărare.
O să-l rog pe colegul meu Bogdan Ivan să explice toate cele trei proiecte.
Bogdan Ivan: Vă mulțumesc mult, domnule prim-ministru!
Vorbim despre un proiect 100% românesc atunci când ne referim la proiectul de 200 de milioane de euro al Salrom, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei și Digitalizării, care va asigura exploatarea de 15.000 de tone pe an de grafit, grafit care va putea fi folosit în tot ceea ce înseamnă industria de automotive, industria de apărare, pentru stocarea de energie. Este un proiect care vine într-un context în care Europa are nevoie tot mai mare de această resursă, iar această resursă se mai găsește în România și încă într-o țară din Uniunea Europeană.
De asemenea, atunci când vorbim despre „verde magneziu” vorbim despre o investiție de 115 milioane de euro. Vorbim despre o materie critică, care este folosită în industria aeronautică și care, de asemenea, poate fi folosită și în industria farmaceutică. Acest proiect vine și completează faptul că România este singura țară din UE care va exploata această resursă extrem de importantă.
De asemenea, cel mai mare dintre toate cele trei proiecte, care vine în județul Hunedoara, și anume 300 de milioane de euro pentru extracția și rafinarea cuprului și aurului din subsolul României, care va aduce automat o reducere a dependenței întregului ciclu pe tot ceea ce înseamnă procesarea finală a cuprului față de importuri.
În momentul de față, România depinde de importurile de cupru din state din afara Uniunii Europene. Odată cu acest proiect, care va produce anual 20.000 de tone de cupru concentrat, vom asigura atât necesarul economiei românești pe tot ce înseamnă industrie prelucrătoare, cât și o parte semnificativă din cea europeană.
Vom crește cu 2,3% producția la nivel european în materie de cupru, esențial în tot ce înseamnă microconductori, în tot ce înseamnă industria automotivelor, industria aerospațială și apărare.
Și vreau pe această cale să mulțumesc domnului prim-ministru pentru suportul dat în aceste proiecte și comisarul european Stéphane Séjourné.
Marcel Ciolacu: Cu adevărat, la ultima întâlnire cu vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul Séjourné, am discutat toate aceste trei proiecte. Noi am avut șapte proiecte depuse, dintre care au fost acestea trei selectate. Automat, vor duce la mii de locuri de muncă, dar și la o dezvoltare pe orizontală a întregii industrii.
Pentru toate întrebările pe care le mai aveți, atât la mine, cât și la colegul meu Bogdan Ivan, ne găsiți și pe Facebook și pe TikTok. Vă vom răspunde la toate aceste întrebări. Mulțumim mult!
Articol preluat de pe gov.ro