Declarații susținute de prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, la începutul ședinței de guvern

[embedded content]

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Marcel Ciolacu: Începem astăzi prin a rezolva, așa cum am promis zilele trecute, problema concediilor medicale. Introducem, prin ordonanță de urgență, scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, gravidelor, pacienților cu afecțiuni oncologice și în cazurile de urgență. Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi, la Guvern, pentru că acest act trebuie aprobat astăzi.
Prin același proiect, sprijinim tinerele mame defavorizate, cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenție este extrem de necesară. Propunem un ajutor de 2.000 de lei, acordat o singură dată pentru fiecare nou-născut, până în 2027, cu un buget de 120 de milioane de lei, din fonduri europene.
O veste bună vine de la Ministerul Transporturilor.  Pentru Autostrada Moldovei, venim cu o finanțare de 600 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții. Tot în regiunea Moldovei, avem un alt proiect rutier important, de peste 550 de milioane de euro – centura de ocolire a orașului Gura Humorului. Este o lucrare care va debloca semnificativ traficul de pe un drum național extrem de circulat din zonă.
Și în domeniul feroviar avem investiții. Aprobăm modernizarea secțiunii de cale ferată Predeal – București – Constanța, proiect de 500 de milioane de euro. Asta ne va permite să mergem cu trenul din București, la munte și la mare, cu o viteză apropiată de ceea ce se întâmplă azi în restul țărilor europene.
Operaționalizăm azi și cea mai mare investiție pentru tranziția energetică. Vorbim de peste 3 miliarde de euro, sumă finanțată din fonduri europene. Este o schemă de ajutor de stat pentru creșterea producției de energie din surse regenerabile: eolian, solar fotovoltaic, resurse hidro și nucleare, hidrogen. Foarte important  – îl felicit pe domnul ministru – este că finanțăm și tehnologia pentru stocarea energiei. Finalizarea acestor investiții va conduce la un preț mai mic pe termen mediu și lung și o producție mai mare de energie verde.
Decidem azi ca programul școlar „Săptămâna verde” să fie finanțat, așa cum este firesc, din Fondul de Mediu. Alocăm acestui proiect un buget de 100 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți în acest an și anul viitor pentru activități educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului.
În final, vreau să îl felicit pe domnul ministru al Cercetării, Inovării și  Digitalizării, Bogdan Ivan, pentru implicarea decisivă în rezolvarea conflictului de muncă de la Poștă. Mai mult, domnul ministru are un proiect pe care îl aprobăm azi: statutul personalului de cercetare din România. Cercetarea este un domeniu unde vrem să investim masiv și, de aceea, îl rog să ne prezinte cele mai importante detalii despre acest proiect.
Bogdan Ivan: Vă mulțumesc, domnule prim-ministru! Prin acest act normativ, modificăm o legislație veche de peste 20 de ani, printre care, spre exemplu, pentru încadrarea pe poziția de cercetător, se cerea copie legalizată după certificatul de naștere și diploma de bacalaureat. Urmăm, astfel, recomandările Comisiei Europene, adoptăm principiile stabilite în Carta Europeană a Cercetătorilor privind încadrarea și promovarea în cariera de cercetător pe baza meritului profesional; stimulăm performanțele manageriale în cercetare și evaluarea profesională periodică a cercetătorilor și, astfel, stabilim drepturile și obligațiile acestora și a normelor de bună conduită academică. De asemenea, recunoaștem importanța majoră a carierei de cercetător și echivalăm titlurile didactice universitare cu gradele profesionale ale cercetătorilor, urmând ca, prin legea salarizării, să fie aduse salariile lor la nivelul celor din zona universitară. Proiectul a fost rezultatul unei colaborări foarte apropiate între ministerul nostru, Academia Română, Consiliul Rectorilor și Institutele Naționale de Cercetare Dezvoltare. Mai simplu spus, ducem același nivel al calității și drepturilor cercetătorilor din România la unul al statelor din Occident. Vă mulțumesc foarte mult pentru susținere și pentru promovarea acestui proiect!
Marcel Ciolacu: Și eu vă mulțumesc, domnule ministru! Şi, nu în ultimul rând, din totalul de 20 de instituții centrale au fost reorganizate, până în acest moment, opt instituții la nivel de aparat central. Vreau să vă reamintesc că mai avem trei luni pentru a încheia toată procedura de reorganizare la nivel central, astfel încât, pe urmă, să putem coborî la nivelul agențiilor şi, pe urmă, autoritățile locale. Vă mulţumesc!

Articol preluat de pe gov.ro