Declarațiile premierului Marcel Ciolacu și ale ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, la începutul ședinței de Guvern
[embedded content]
Declarațiile premierului Marcel Ciolacu și ale ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, la începutul ședinței de Guvern
[Check against delivery]
Marcel Ciolacu: Bună ziua! Deblocăm azi și angajările pentru alte 2.700 de posturi vacante din spitale şi serviciile de ambulanţă. Este a treia decizie similară a Guvernului în sprijinul sistemului medical, după cele din ianuarie şi februarie, când au fost deblocate angajările pentru 10.000 de posturi. În plus, vom crea un grup de lucru pentru identificarea soluţiilor care să permită accesul pacienţilor la medicament esențiale la preţuri rezolnabile. Aceste soluții vor fi discutate și cu industria farmaceutică din România şi aș dori să îi dau cuvântul domnului ministru Rafila pentru detalii. Vă rog, domnule ministru.
Alexandru Rafila: Vă mulţumesc, domnule prim-ministru! Problema aprovizionării cu medicamente este o problemă a întregii Uniuni Europene. Ca urmare, încă de la sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a stabilit ca prioritate crearea unei alianţe pentru medicamentele critice, adică medicamente de uz larg, pentru care s-au semnalat discontinuităţi în toate statele membre. Eu am participat la reuniunea miniştrilor sănătății, care a dus, practic, la operaționalizarea acestei alianțe, iar la nivel național ne preocupă două elemente. Primul, așa cum a spus domnul prim-ministru, este vorba despre accesul neîntrerupt la medicamente a pacienților din România, iar acest lucru se poate realiza în cadrul unui grup de lucru interinstituțional cu Ministerul Economiei, alături de Ministerul Sănătății, ca și coordonatori ai acestui domeniu de producție a medicamentelor, dar și alte agenții aflate în subordinea celor două ministere sau a Guvernului, precum și cu reprezentanți ai industriei farmaceutice, în calitate de invitați. Cel de-al doilea element extrem de important este cel legat de importanța majoră a industriei farmaceutice ca și contributor la Produsul Intern Brut al României și, cu siguranță, în cadrul acestui grup de lucru interinstituțional vom încerca să găsim soluții, pe care alte state le-au aplicat. Vă dau un exemplu de bună practică – Spania, care au dus la încurajarea investițiilor în acest sector și la crearea unei independențe în ceea ce privește producția de medicamente, inclusiv de materii prime, pentru că materiile prime utilizate în Uniunea Europeană vin în cea mai mare parte din Asia, din India și din China, iar stabilirea unei independențe a Uniunii Europene în ceea ce privește materiile prime din care se fac aceste medicamente este, de asemenea, o condiție esențială. Mulțumesc.
Marcel Ciolacu: Și eu vă mulțumesc domnule ministru! Luăm o măsură importantă pentru persoanele și cuplurile infertile care doresc să aibă copii. Vor putea beneficia de sprijin de până la 15.000 de lei pentru asigurarea medicamentelor și procedurilor de specialitate în țară. Suplimentăm bugetul Ministerului cu 150 de milioane lei, astfel încât să acoperim aproximativ 10.000 de beneficiari.
În premieră, finanțăm cum am promis, prin Fondul pentru mediu, programul „Rabla pentru tractoare”. Susținem producția internă de tractoare și ajutăm mai ales micii fermieri cu acest program prin care primesc un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro. Bugetul alocat în acest moment este de 500 milioane lei, iar mecanismul va fi unul cu minim de birocrație.
Adoptăm mai multe decizii esențiale pentru a susține în continuare investițiile. Alocăm 1,85 miliarde lei în vederea finanțării proiectelor europene din domeniul transporturilor. Sunt toate proiectele majore incluse aici: Autostrada Sibiu – Pitești, Centura Capitalei, Drumul Expres Pitești-Craiova, Autostrada Transilvania, Autostrada Târgu Mureș – Iași. În plus, suplimentăm cu 840 de milioane de lei bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru liniile de metrou din București și Cluj, ambele fiind jaloane în PNRR.
După o discuție cu domnul Jianu, am considerat că este nevoie și de o suplimentare a bugetului pentru programul IMM PLUS, înțeleg ca interesul este foarte mare din partea IMM- urilor și bugetul e aproape epuizat. Asta înseamnă că mediul de afaceri are încredere să investească. Îi solicit domnului ministru al finanțelor, domnului Marcel Boloș, ca la viitoarea ședință să vină cu propunerea concretă de suplimentare.
Susținem și investițiile din energie, finanțate prin Fondul de Modernizare. Adoptăm azi câteva soluții de îmbunătățire a legislației, iar efectul este că deblocăm evaluarea a peste 1.500 de proiecte depuse până acum. Astfel, atragem peste 2,2 miliarde de euro alocați României prin acest Fond.
Continuăm procesul de reorganizare a instituțiilor guvernamentale, azi este rândul Ministerului Justiției. Și vom mări ritmul astfel încât, până la finalul lunii iunie, să finalizăm procesul la nivelul tuturor ministerelor.
Și, în final, vreau să-i mulțumesc doamnei ministru Deca pentru că a găsit soluții astfel încât copiii cu rezultate deosebite la concursurile NSS să fie premiați și de statul român. Vă mulţumesc!
Articol preluat de pe gov.ro