Participarea premierului Marcel Ciolacu la ceremonia de predare a Cazinoului din Constanța de la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației către Primăria Municipiului Constanța

[embedded content]
Alocuțiunea premierului Marcel Ciolacu la ceremonia de predare a Cazinoului din Constanța de la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației către Primăria Municipiului Constanța
[Check against delivery]
Marcel Ciolacu: Stimate domnule primar,
Domnule ministru,
Domnule Badea,
Domnule director,
Stimați invitați,
Mă bucur să fiu astăzi aici, la predarea propriu-zisă către beneficiar a acestei părți din identitatea noastră națională, pentru că, da, Cazinoul din Constanța este mult mai mult decât o clădire – este un simbol al istoriei și culturii noastre.
Știu că, la fel ca multora dintre dumneavoastră, și mie, recunosc, mi s-a părut că aceste lucrări nu se vor mai termina niciodată. Istoria acestei clădiri a făcut însă ca lucrările de restaurare să fie o adevărată provocare, necesitând nu doar timp, ci și forță de muncă extrem de calificată. Le mulțumesc tuturor celor implicați pentru răbdarea și dedicarea de care au dat dovadă în a scoate la lumină detaliile fascinante ale clădirii.
Datorită muncii dumneavoastră, putem admira astăzi, de exemplu, scoica decorativă din această sală, care fusese zidită în timpul unor intervenții anterioare, sau grinzile metalice de la subsol, realizate după sistemul Saligny – o soluție tehnică inovatoare pentru începutul secolului XX, care ne arată importanța Portului Constanța încă de atunci.
Doamnelor și domnilor, sunt sigur că redeschiderea Cazinoului va atrage turiști nu doar din țară, ci din întreaga lume. În același timp, Cazinoul va deveni din nou un punct de atracție pentru localnici, un loc de întâlnire și de evenimente culturale, ceea ce va contribui inclusiv la dezvoltarea economică a regiunii și, implicit, la promovarea valorilor culturale românești.
Le mulțumesc încă o dată celor care au făcut posibil acest proiect: autorități locale, ministere, societate civilă, constructori și experți. Este cel mai bun exemplu despre cum, prin efort comun, putem transforma viziuni în realitate.
Închei îndemnându-i pe toți cei care vor trece pragul Cazinoului să protejeze și să valorifice acest loc minunat, pentru că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi – stat sau cetățeni – de a păstra și promova moștenirea noastră culturală pentru generațiile viitoare.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
[embedded content]
Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila-Zoltán, după participarea la ceremonia de predare a Cazinoului din Constanța
[Check against delivery]
Marcel Ciolacu: După mult timp, multă muncă și migală, în sfârșit, a fost finalizat Cazinoul Constanța; a fost predat autorităților locale, respectiv Primăriei Municipiului Constanța, și e normal să doresc să felicit și constructorul, și Compania Națională (CNAIR) și, nu în ultimul rând, pe domnul ministru, pentru faptul că a făcut o prioritate acest proiect, un proiect emblematic nu numai pentru Constanța, un proiect emblematic pentru România. Domnule ministru, vă rog.
Cseke Attila: Ne bucurăm cu toții și cred că cel mai important mesaj trebuie să fie că ceea ce am moștenit de la generațiile anterioare putem să spunem că astăzi l-am revitalizat. E o nouă viață a Cazinoului, restaurat, consolidat complet cu finanțare de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, 188 de milioane de lei. Din acest moment, primăria, comunitatea locală devine proprietarul clădirii din nou și așteptăm cu mare interes activitățile specifice care pot fi într-un ansamblu de o asemenea gratitudine cum este Cazinoul din Constanța.
Reporter: Cât a costat, până la urmă?
Cseke Attila: 188 de milioane este finanțarea asigurată de la bugetul de stat și este o cofinanțare pe lucrări adiacente care a fost asigurată de Primăria Municipiului Constanța, 15 milioane de lei.
Reporter: Domnule premier, din punctul dumneavoastră de vedere, ce ați sugera administrației?
Marcel Ciolacu: Cred că domnul primar va ști mai bine decât mine ce să facă. În primul rând, trebuie să cunoaștem cu toții istoria acestui cazino. Și am înțeles, când s-au făcut lucrările de reconstrucție, s-au găsit și anumite scrisori ale unor deportați români cărora li s-a făcut o nedreptate și au fost aduși la muncă silită aici. Cu toții trebuie să știm această istorie fabuloasă a Cazinoului din Constanța, inaugurat prima oară în 1910, de Ziua Marinei. Normal, companiile private trebuie să beneficieze de această locație pentru anumite manifestări. Bun, Constanța e unul din cele mai importante orașe din România. Mai mult, acum, Portul Constanța este cel mai important port la Marea Neagră și e poarta de deschidere atât spre Orient, cât și spre Caucaz. Deci, lucrurile vor lua o amploare economică în Constanța, nu odată cu finalizarea Cazinoului, ci cu noua strategie geopolitică din acest moment.
Reporter: Ce vă nemulțumește în activitatea domnului ministru de externe și spuneți-ne dacă este cumva responsabil de deteriorarea relației cu Statele Unite?
Marcel Ciolacu: Nu mă nemulțumește ceva anume. Este evident că noua politică a administrației din Statele Unite, odată cu recâștigarea președintelui Trump, este într-o altă dinamică. Domnul Hurezeanu este un diplomat de excepție, de foarte mult timp; e un om cu expertiză, cu experiență, un ambasador excelent. Sunt ferm convins, ca ministru de externe pentru Europa ar fi foarte căutat, dar trăim într-o altă dinamică. Nu mă nemulțumește altceva. Este normal să regândim colaborarea și să venim în întâmpinarea noii administrații din Statele Unite.
Reporter: Cum putem să ne îmbunătățim relația cu Statele Unite?
Marcel Ciolacu: O îmbunătățim în fiecare zi. În primul rând, nu-i deteriorată. Acest lucru se va discuta în primul rând cu domnul președinte interimar Bolojan. Chiar dacă este președintele interimar al României, atribuțiile pe zona externă, constituțional, sunt la președintele României și sunt ferm convins că vom găsi soluțiile cele mai bune. Nu aș vrea să rămânem cu această știre nu tocmai adevărată, că domnule, domnul Hurezeanu nu e un ministru de externe bun. Nu. Trăim în altă logică.
Reporter: Luați în calcul demiterea dumnealui?
Marcel Ciolacu: Eu nu demit pe nimeni. Tocmai v-am anunțat că voi avea o discuție cu domnul președinte al României interimar, domnul Bolojan.
Reporter: Ce se întâmplă cu suspendarea Visei Waiver? Mai avem vreo șansă la aderarea la acest program?
Marcel Ciolacu: N-am avut nicio șansă nici când m-am apucat cu colegii mei din guvern să scădem rata și să îndeplinim toate cerințele tehnice. În acest moment, este un anunț, un anunț care nu-i legat de România, este legat de noua politică privind imigrația a administrației Trump. Singurul program de Visa Waiver care nu fusese implementat era cel al României. Normal că a apărut un delay pentru implementarea programului, dar veți vedea că vor fi niște măsuri care vor viza toate statele care beneficiază de programul Visa Waiver.
Reporter: Domnule premier, ați cerut lămuriri?
Marcel Ciolacu: Așteptăm toate lămuririle.
Reporter: Veți propune în coaliție schimbarea ministrului de externe?
Marcel Ciolacu: /…/ am început ieri o discuție pe care o voi avea cu președintele interimar, domnul Bolojan. Nu propun schimbări sau neschimbări, cu toate că este atributul meu. Este nevoie de o altă dinamică în relația cu Statele Unite. Din punctul meu de vedere, normal că respect Uniunea Europeană, Comisia Europeană; normal că locul României este în Uniunea Europeană, dar România are acum o prioritate de securitate, iar securitatea României se bazează, în primul și în primul rând, pe apartenența la NATO și pe parteneriatul strategic cu Statele Unite. Avem în continuare un război la graniță, România având granița cea mai lungă din Europa cu Ucraina, respectiv 650 de kilometri. Este normal că ne dorim o nouă abordare în acest context. De aceea, nu trebuie să alegem între Uniunea Europeană și parteneriatul strategic cu Statele Unite.
Reporter: Ce se întâmplă cu cererea de plată numărul trei din PNRR, pentru că nu îndeplinim șase jaloane, printre care reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale?
Marcel Ciolacu: Păi știam, acest lucru îl știați și acum un an de zile, că nu le îndeplinim, fiindcă un fost ministru a făcut anumite selecții pe OUG 109/2011, care nu au fost conforme. În următoarele luni, după ce Comisia ne spune exact ce trebuie să îndreptăm, aceste lucruri se îndreaptă și banii îi vom recupera până la ultimul euro. Dar știam și eu acest lucru, știați și dumneavoastră.
Reporter: Duma de Stat din Rusia acuză România că este implicată în treburile lor interne. Ați luat legătura cu cineva, ați discutat cu ambasadorul?
Marcel Ciolacu: /…/ Nu mă interesează ce spune Duma de Stat.
Reporter: Îl vedeți la Ministerul de Externe pe domnul Sighiartău sau Olteanu? La Ministerul de Externe, domnul Sighiartău sau Olteanu, pe cine vedeți?
Marcel Ciolacu: Repet, e o discuție, în primul rând să hotărâm dacă se impune schimbarea domnului Hurezeanu sau nu. /…/ poate găsim, nu știu, un împuternicit special.
Reporter: /…/.
Marcel Ciolacu: Noi suntem membri NATO. Întărirea flancului estic. E normal să fie aceste exerciții.
Reporter: Domnule premier, legat de restructurări. Domnul ministru Sebastian Burduja a spus că instituția va reduce cu până la 20% personalul, că va desființa chiar 80 de posturi vacante. Dumneavoastră luați în calcul această variantă?
Marcel Ciolacu: Eu mă așteptam la mai mult de la ministru. Sunt ferm convins, ați văzut că am trimis Corpul de control să vedem cum a fost aplicată Legea 296/2028, dar oricum, fiecare ministru va veni în perioada următoare, perioada scurtă următoare și cu comasările de agenții.
Reporter: De ce ați trimis Corpul de control la toate ministerele și ce așteptări aveți?
Marcel Ciolacu: Ca să vedem cum s-a aplicat legea.
Reporter: Domnul premier, legat de Constanța…
Reporter: Ieri au început forajele în /…/ Marea Neagră /…/. Bun, v-am întrebat și acum un an în port, când ați venit, nu credeți că acel proces al Greenpeace va influența aceste lucrări?
Marcel Ciolacu: Nu. Eu sper ca, din 2027, România să fie cel mai mare producător și exportator de gaze din Uniunea Europeană.
Reporter: Dar procesul este pe rol, știți, la București.
Reporter: Dumneavoastră veți desființa anumite posturi /…/?
Reporter: /…/?
Marcel Ciolacu: Nu, ambasadorul… Nu sunt un mare fan al domnului ambasador al României în Statele Unite și cred /…/ acest lucru. Dar, iertați-mă, nu domnul ambasador a făcut noua politică de imigrație a Statelor Unite și a administrației Trump. Administrația Trump a făcut această politică și președintele Trump. Și ne vom încadra în cerințele care vor fi.
Reporter: Domnule premier, legat de Constanța, îl avem pe domnul Horia Constantinescu care și-a dat demisia din partid, reclamând faptul că nu are o comunicare cu centrul, cu conducerea centrală, ba chiar că a fost refuzat în a discuta cu conducerea centrală. Din declarațiile publice ale sale…
Marcel Ciolacu: Eu voiam să-mi cumpăr /…/ special de a vorbi cu domnul Horia. Nu mă interesează ce face domnul Horia Constantinescu.
Reporter: Dânsul a spus în declarațiile publice că a deranjat; cu ce a deranjat?
Reporter: Domnule ministru, dumneavoastră veţi aplica modelul domnului Sebastian Burduja de a reduce personalul?
Cseke Attila: Eu voi aplica modelul care rezultă din analiză. Și săptămâna viitoare o să fac acest anunț.
Reporter: Pe dumneavoastră v-a deranjat cu ceva domnul Constantinescu?
Marcel Ciolacu: Cine să mă deranjeze? Eu am venit la dumneavoastră să vorbim la Cazino de domnul Horia?
Reporter: Era o întrebare.
Marcel Ciolacu: Iertați-mă. Mulțumesc mult!
Articol preluat de pe gov.ro