Participarea premierului Marcel Ciolacu la dezbaterea moțiunii de cenzură iniţiate de 155 de deputaţi şi senatori


[embedded content]
[Check against delivery]
Domnule președinte al Senatului,
Domnule președinte al Camerei Deputaților,
Doamnelor și domnilor miniștri,
Stimați colegi senatori și deputați,
Destrămarea lumii pe care o știm este un fenomen global în plină desfășurare, iar existența noastră într-o nouă realitate total necunoscută devine o posibilitate din ce în ce mai mare.
De aceea, acest moment crucial a devenit și pentru noi o chestiune personală, de țară. Oamenii se uită la noi și așteaptă asumare și responsabilitate.
Astăzi, era un moment în care ne puteam hotărî pe ce drum vrem să mergem și cum ne dorim să arate România în perioada următoare.
În mod normal, o moțiune de cenzură este un bun prilej democratic atât pentru Guvern, cât și pentru opoziție de a oferi răspunsuri la aceste întrebări.
Din păcate, semnatarii moțiunii nu au înțeles nimic din lumea care se schimbă sub ochii noștri. Zero idei, zero soluții, zero alternativă!
Un text plin de minciuni și atacuri la persoană. Niciun proiect pentru România! Și nicio idee despre poziționarea țării în noul context internațional.
Moțiunea de cenzură este, în schimb, o poză din viitorul pe care aceste partide populiste îl vor pentru România. O țară neguvernată, o țară în ruine, decuplată de la fondurile europene și incapabilă să mai plătească pensii și salarii.
O țară care își alungă investitorii și care este lăsată pradă populismului anarhic. O țară slabă și ușor de manevrat de dușmanii săi.
Adevărul e că semnatarii moțiunii vor doar să dărâme. Dar nu vor să conducă. Suveranismul lor se oprește la frica de a-și asuma lucruri clare pentru țară.
Ei vor ca România să nu mai aibă nici Președinte și nici Guvern.
Vor să facă de fapt din România un maidan.
Ori a lăsa România în ruine în cel mai complicat moment este un act de trădare, nu de iubire de țară. Și avem datoria să stopăm acest lucru.
Ați transformat moțiunea într-o șaradă politică. Sunteți incapabili să vă puneți de acord între voi. Românii vă văd cum vă acuzați reciproc de trădare. Cine semnează, cine votează? Când podeaua pe care stăm crapă sub noi, voi țipați isteric unii la alții care este cel mai vândut. Probabil așa înțelegeți voi suveranismul.
Dar, vă dau o veste: guvernul nu este al lui Ciolacu, ci al României. Deci atunci când vă zbateți penibil cu moțiunile, nu cu mine vă bateți, ci cu neputința voastră de a propune ceva concret pentru țară în afară de haos și scandal.
Doamnelor și domnilor,
Astăzi aș fi vrut să vorbim despre economie. Dar cum poți să vorbești serios cu cei care au ca element central în planul lor economic ”apa, hrana și energia”? Și care spun că industria calului înseamnă progres economic. Am muncit din greu în acești ani să facem sute de kilometri de autostradă, pentru mașini, nu pentru cai. Nu aveți nicio viziune economică, niciun plan coerent, acesta este adevărul.
Astăzi aș fi vrut să vorbim măcar despre problemele sociale. Dar cum să vorbim despre pensiile și salariile românilor când unii dintre voi aveți reședințe fiscale în alte țări, și n-ați plătit aici, în România, nicio taxă și niciun salariu?! Sau cum alții dintre voi vă luați banii prin tot felul de fundații și donații obscure?!
Așa sunteți voi- niște ipocriți! Urlați isteric aici în Parlament cât sunteți în live, după care pactizați obosiți cu meniul globalist de la bufet!
Pe voi nu vă interesează lucrurile serioase și problemele cu care se confruntă cu adevărat românii. Infectați zi de zi societatea cu virusul minciunii și al urii. Mediul vostru în care vă reproduceți politic nu este stabilitatea, ci haosul.
Însă haosul politic pe care vreți să-l aduceți în România, va fi urmat automat de haosul economic. Toate șantierele din țară vor fi închise. Iar lumea va trăi în sărăcie și fără bani să-și mai plătească facturile.
Voi nu aveți nicio politică. Doctrina voastră este șocul și falsa evlavie.
Alimentați continuu furia și paranoia în timp ce ne vorbiți de un plan divin pentru România. Dumnezeu este iubire. Nu ură!
Voi nu aveți niciun Dumnezeu! Voi aveți doar falși Mesia. Iar pe Dumnezeu l-ați luat ca agent electoral și îi duceți numele în deșert în fiecare zi.
Nu vă crapă obrazul pentru toți preoții care au murit în închisorile comuniste pentru credința lor, în timp ce voi vă folosiți de Dumnezeu tocmai pentru a întoarce România la acele orori?!
Vorbiți de dictatură, dar majoritatea n-ați trăit o zi în ea. Eu am trăit. Am trăit în comunism și bunicii mei au trăit fascismul și extremismul. Și nu vreau să ne mai întoarcem niciodată acolo!
Spuneți că România s-a trezit?! Nu! România e trează dintotdeauna. Și progresează în fiecare zi. Românii muncesc să ajungă din urmă țările din vest. De 35 de ani fac asta zi de zi. Generație după generație. Am intrat în UE, în NATO și în Schengen în acest timp. Călătorim fără vize în Statele Unite. Și ne pregătim să facem parte din clubul celor mai puternice state din lume, în OCDE. Voi sunteți cei care vreți să anulați azi tot acest progres de 35 de ani și să ne întoarcem în beznă. Asta este politica voastră!
Adevărul trebuie spus. În timp ce voi vă treziți în fiecare zi în conștiință, milioane de români se trezesc cu noaptea în cap ca să se ducă la muncă.
Bunăstarea nu se construiește prin telepatie, ci cu autostrăzi, școli și spitale. Iar România investește de ani de zile sute de miliarde în dezvoltare!
Investițiile și banii europeni sunt singurul fir divin care dezvoltă România.
Doamnelor și domnilor,
Fără viziune economică și socială, această moțiune ar fi putut vorbi despre valori. Dar pentru că nu o face, o să profit eu de ocazie pentru a-mi reafirma angajamentul profund față de democrație și față de țară.
Am făcut și greșeli pentru care am plătit prețul politic. Dar niciodată nu mi-am trădat țara și românii. Niciodată nu i-am pus în pericol pe români. Niciodată nu am folosit frica de război ca armă în campania electorală. Niciodată nu am pus România în fața unei alegeri imposibile între Statele Unite – care ne asigură securitatea, și Uniunea Europeană – care ne asigură prosperitatea. Niciodată nu am săpat la temelia acestei țări, așa cum fac astăzi așa-zișii patrioți.
Voi nu puteți fi suveraniști când liderul vostru nu e suveranist nici măcar față de propria persoană. Atunci când nu știi dacă te cheamă George sau Giordano, nu ai cum să fii suveranist!
Atunci când ești rezervă de candidat, nu ai cum să fii suveranist. Nici măcar față de propria conștiință. Ești doar o slugă pentru alt șef.
Ce suveraniști sunt cei care de luni de zile se bat între ei ca să facă o poză cu liderii administrației Trump?!
Ce suveraniști sunt cei care stau în primul rând la conferinte externe și aplaudă când țara lor este batjocorită și denigrată?!
Voi sunteți suveraniști pe punctaje făcute de alții. Dacă mâine pică netul în România, se termină și cu suveranismul vostru. Fără acces la înjurături, ură și violență propagată în mediul on-line, lumea v-ar vedea fix așa cum sunteți. Fără conținut. Fără însușiri. Și fără soluții. Fără telefoane sunteți goi. Asta sunteți stimați colegi!
Doamnelor și domnilor,
Din fericire pentru România, planul vostru de distrugere va eșua azi lamentabil. Moțiunea nu va trece, iar țara noastră va continua să aibă un guvern funcțional.
Dar trebuie să fim conștienți cu toții că, atât timp cât ocupăm funcții publice, avem o responsabilitate clară față de oameni. Este adevărat că acest an este unul dificil, nu doar pentru noi, ci pentru toată Europa. Noi am reușit să ținem economia pe plus, în timp ce zona euro a stagnat sau este deja în recesiune. Agențiile de rating au retrogradat Franța și au redus perspectiva noastră și a Austriei. 12 țări iau măsuri de reducere a deficitelor bugetare.
Nu avem altă soluție decât să facem reformele și să ne dezvoltăm prin investiții masive. Am venit cu un buget de dezvoltare, bazat pe investiții publice de 150 de miliarde de lei. Ne vom respecta la virgulă angajamentele prevăzute în Planul bugetar aprobat cu Comisia Europeană, dar și angajamentele NATO.
Mai mulți bani la buget înseamnă mai mulți bani care vor ajunge la români și în dezvoltarea comunităților. Acesta este drumul României, alături de Uniunea Europeană și Statele Unite. Trebuie să găsim echilibrul necesar în acest moment și să putem negocia eficient cu ambele părți, pentru că România are nevoie în egală măsură și de securitate, și de fonduri europene.
Din acest motiv am și spus un „nu” răspicat trimiterii de trupe românești în Ucraina și „da” alocării suplimentare în industria națională de armament.
Vreau să le mulțumesc, de asemenea, partenerilor noștri europeni – Franța, Germania, Spania și Olanda, dar și principalelor familii politice din Parlamentul European – social-democrații și popularii europeni pentru mesajele de solidaritate cu România. Este confortabil să vedem că avem prieteni adevărați pe care ne putem baza în momentele dificile.
Doamnelor și domnilor,
În final, am un mesaj pentru toți colegii de bună-credință din Parlament: veți simți poate uneori impulsul natural să abandonați, să cedați presiunilor populiste și să vă retrageți până trece furtuna.
Dar dacă veți face asta sau veți pactiza cu falșii profeți atunci veți pune umărul la distrugerea națiunii noastre, la manipularea copiilor noștri și la anularea valorilor și a lumii în care trăim.
Eu nu am timp să îmi plâng de milă. Datoria mea și a colegilor mei este să guvernăm. Este timpul să scoatem această țară din mirajul populismul anarhic și instituțiile să redevină puternice. Ura nu poate modela România.
Iar pe români îi rog din suflet ca, atunci când iau decizii, să se uite la ce au realizat cu adevărat în toți acești ani.
La ce am realizat împreună ca națiune în această perioadă.
Și apoi să realizăm cu toții că nu putem să lăsăm această țară pradă celor care vor să o izoleze și să o ducă înapoi în trecut.
Credeți în voi! Credeți în viitorul României!
Așa să ne ajute Dumnezeu!
[embedded content]
Declaraţii ale premierului Marcel Ciolacu după respingerea moţiunii de cenzură
[Check against delivery]
Marcel Ciolacu: Aşa cum am spus și în discursul meu şi de câteva zile, era evident că moțiunea de cenzură o să pice. De fapt, ea a fost o șaradă politică. Eu sunt unul dintre politicienii care cred în democrație și cred că fiecare instrument democratic, inclusiv moțiunea de cenzură depusă împotriva unui guvern, trebuie să fie un moment în care atât opoziția, cât și puterea să lămurească anumite lucruri guvernamentale și să explice românilor, astfel încât după un astfel de exercițiu democratic, chiar dacă trece, chiar dacă nu trece, toată lumea să câștige. Lucru care nu s-a întâmplat astăzi. O să îmi văd mai departe de treabă cu colegii mei. Cu certitudine, următoarele două săptămâni sunt dedicate PNRR-ului și analizelor din interiorul fiecărui minister. Pe urmă, fiecare ministru va veni și își va asuma în plenul Guvernului, în ședința de Guvern, memorandumul cu progresul pe care îl estimează pe următoarele 60 de zile și, totuși, cu o cuantificare de cheltuieli până la sfârșitul anului, fiindcă consider că este cea mai importantă provocare. Vă rog, vă stau la…
Reporter: Domnul premier aţi făcut o ofertă USR-ului de intrare la guvernare în schimbul susținerii lui Crin Antonescu. În ce context vedeți realizabil acest lucru?
Marcel Ciolacu: Eu cred că trecem printr-un moment complicat, dar nu trece numai România, trece întreaga Europă. Și am spus și la începutul și imediat după alegeri, am spus-o și aseară și am s-o spun și astăzi, cred că toate forțele democratice, în acest moment, trebuie să se strângă în jurul unui candidat unic, astfel încât să nu mai existe nicio crăpătură că am putea porni și noi, românii și România, într-o direcție greșită. Și cred în acest proiect politic. Urmează să o sun pe doamna președintă Lasconi și să începem acest dialog cu adevărat.
Reporter: Ar putea fi un alt candidat unic, domnule Ciolacu?
Reporter:… încă vor la guvernare, dar fără dumneavoastră.
Marcel Ciolacu: Lăsaţi-mă, lăsați-mă să termin. Cu adevărat, în acest moment, coaliția de guvernare are un candidat asumat, trecut prin toate forurile statutare ale partidelor care îl susțin. Deci, este exclusă înlocuirea de candidat unic a domnului Crin Antonescu. În ceea ce privește democrația, fiindcă, totuși, jocurile politice trebuie să se bazeze pe democrație, partidul care a câștigat alegerile în momentul de față se numește Partidul Social Democrat. A desemnat, cum era normal, prim-ministrul. Eu am fost desemnat de către colegii mei din interiorul Partidului Social Democrat. În urma unei discuții aplicate, atât cu domnul Cătălin Predoiu, cât și cu domnul Kelemen Hunor, pentru că noi am luat o decizie, dar dacă dorește și doamna președintă Lasconi să vină la această discuție, vom vedea care sunt…Părerea mea că personalizăm prea mult şi vorbim prea mult de… Candidatul e cu certitudine Crin Antonescu. /…/ Dacă găsim că soluția cea mai bună este de a fi unite toate forțele, să plece Ciolacu, voi sta de vorbă cu colegii mei. Eu, în politică, nu am exclus niciodată nimic. Vă mai spun, iarăși, cu toată credința, că, cu toții, în afară de cei pe care i-ați văzut în sală astăzi foarte vocali, cum sunteți obișnuiți de altfel cu ei și cum sunt obișnuiți și români, cu toții înțelegem momentul complicat prin care trecem și cred că cel mai important este să consolidăm democrația în România și să fie un guvern, cum este și acum, stabil, pe o perioadă lungă de timp și să găsim soluțiile cele mai bune în situații de criză. Când nu avem situații de criză, oricine poate gestiona. Când sunt situații de criză, atunci sunt adevăratele provocări pentru oamenii de stat și nu neapărat pentru oamenii politici.
Reporter: /…/ați mai încercat negocieri /…/?
Reporter: /…/ şi a spus aşa: sunt de acord să intrăm la guvernare, dar fără Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: V-am spus mai devreme, eu nu am nicio problemă să stăm… Întâi stau cu colegii mei de vorbă, cum este normal, apoi stau cu colegii de coaliție de vorbă, cum este normal, și pe urmă o să stau cu doamna Lasconi.
Reporter: Domnule Ciolacu, de ce abia acum revocarea lui Toni Greblă din funcția de președinte al AEP?
Reporter: /…/ numărul ministerelor, de exemplu. UDMR nu a vrut să cedeze niciun minister.
Marcel Ciolacu: Asta este informația dvs.
Reporter: Este o informație apărută public după primele negocieri.
Marcel Ciolacu: Eu vă spun, eu vă spun că este o informație care a apărut public, transmițând-o dumneavoastră. Nu am alte informații.
Reporter: Dar acum aţi fi de acord cu acele opt puncte pe care le-a lansat Elena Lasconi?
Marcel Ciolacu: Mă întrebați niște lucruri… Doamna Elena Lasconi a venit atunci cu cele opt puncte, știa foarte bine că unele dintre ele nu se pot realiza fiindcă nici nu aveau vreun rost. A fost un motiv de a ieși atunci din formarea coaliției, dar cu toții avem și interese politice. Poate, între timp, constatăm, cu toții, că interesul României e cu totul altul decât interesele noastre proprii și ceea ce ne dorim fiecare dintre noi.
Reporter: Domnule Ciolacu, de ce abia… ?
Marcel Ciolacu: De aceea, eu acum încerc să creez, prin intermediul dumneavoastră, și prin cele spuse de către mine, o punte de comunicare. Haideți să nu o distrugem!
Reporter: O să puneţi problema în coaliție, înţelegem? Înainte o să puneţi problema în coaliţie, deci nu a existat o discuţie în coaliţie. Deci nu a existat o discuţie în coaliţie, e propunerea dumneavoastră, în acest moment?
Marcel Ciolacu: Un lucru evident.
Reporter: De ce abia acum, domnule Ciolacu, revocarea lui Toni Greblă? Pentru că anul trecut nu am văzut critici din partea coaliției…
Marcel Ciolacu: Nu vă supăraţi, stau în fața dumneavoastră din funcția de prim-ministru, nu din funcția…
Reporter: … şi din funcţia de preşedinte al PSD, care l-a susţinut pe domnul Greblă, din funcţia de membru al /…/…
Marcel Ciolacu: Este un lucru, este un lucru… Au fost mai multe… După cum bine ştiţi…
Reporter: … domnul Greblă susţine că a fost revocat pentru că ar putea exista nereguli în privința partidelor care au susținut candidați la alegerile prezidențiale.
Marcel Ciolacu: E opinia domniei sale.
Reporter: Dar de ce abia acum revocarea, în contextul în care societatea civilă l-a criticat tot anul?
Marcel Ciolacu: Domnul Greblă a fost susținut de Partidul Social Democrat, a fost susținut. Nu are. Partidul Social Democrat nu a avut și nu are 51% din Parlament. A fost susținut de mai multe partide. Colegii mei din Parlament, în comisie, au hotărât acest lucru. Cred că sunt cei mai îndreptățiți să vă răspundă.
Reporter: Dacă îmi puteți spune totuși de ce anul trecut, domnule Ciolacu, când a fost criticat de societatea civilă, nu ați reacționat și abia acum aţi spus că ar trebui demis?
Marcel Ciolacu: Vreți să fiți mai concretă? Societatea civilă, care dintre ele?
Reporter: ONG-urile, de asemenea, opoziţia au vorbit de… Vă dau un exemplu…
Marcel Ciolacu: Rostul… ONG-urile care luau bani de la domnul Soros? Sau… ? Haideţi să fim mai concreţi!
Reporter: Dar v-am dat exemplu.
Marcel Ciolacu: Despre ce… ? Rostul opoziției este să critice, doar nu credeți că…
Reporter: Domnule Ciolacu, au fost mai multe ONG-uri care au vorbit despre nereguli…
Marcel Ciolacu: Care ONG-uri, dintre ele?
Reporter: De ce abia acum spuneţi dumneavoastră că a avut un management defectuos?
Marcel Ciolacu: Nu eu. Domnişoară, nu eu.
Reporter: Dar cine?
Marcel Ciolacu: Comisia din Parlament. Eu momentan conduc Guvernul, sunt și eu membru al Parlamentului, nu sunt membru în acea comisie.
Reporter: /…/ i se reproșează domnului Greblă, printre altele, și faptul că a închiriat un nou sediu al Autorității Electorale Permanente şi avea unul. Nu putea să facă acest lucru fără aprobarea Guvernului, guvern condus tot de Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Nu este o problemă. Eu aprob… Am înțeles că e o problemă unde a fost închiriat acel… Lucrul acela este o decizie administrativă. Eu creez pârghiile printr-o hotărâre de Guvern. Nu stipulez unde se închiriază un sediu.
Reporter: Totuşi, în solicitarea de revocare…
Marcel Ciolacu: Mulţumesc mult!
Articol preluat de pe gov.ro