Participarea premierului Marcel Ciolacu la semnarea Memorandumului pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov, eveniment organizat în contextul marcării Zilei Mediului în data de 5 iunie

Galerie foto

[embedded content]

Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu la semnarea Memorandumului pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov, eveniment organizat în contextul marcării Zilei Mediului în data de 5 iunie

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Este evident că este o inițiativă civică pe care am susținut-o și astăzi urmează să o semnez. Cred că este ultima semnătură, semnătura mea. Mă bucur mult că nu a făcut obiectul unei dispute politice, astfel încât toate partidele politice au semnat această inițiativă. Îi felicit și pe Alex, și pe Daniel, și pe Florin pentru implicare. Nu inventăm apa caldă. Toate marile capitale din Europa au o centură verde care e un tampon, o mască de oxigen a oraşului. E evident că poluarea ucide. Dacă şi corupţia ucide, pe corupţi îi mai vedem la dvs la televizor, îi mai vedem liberi pe stradă, îi mai ştim. Poluarea, în schimb este un ucigaş invizibil. Povesteam de 1 iunie, atunci când m-am văzut cu copiii la Guvern, pe lângă întrebările legate de creșterea alocației, dar acolo cred că părinții îi puneau, că toţi copiii erau interesaţi de poluare. Nişte copii de 7, 11, 12 ani. Deci e evident că societatea se schimbă, evident că priorităţile tinerilor sunt cu totul altele şi atunci avem această obligație și până la urmă e o necesitate, pentru că Guvernul României cheltuie miliarde de euro pentru sănătate. De obicei, oamenii se îmbolnăvesc şi din cauza poluării. De aceea şi în zona industrială trebuie şi reciclarea, acel cerc de închis, trebuie cât mai mult fondurile direcţionate către acest lucru. Nu se exclud fondurile pentru reîmpăduriri şi ştim foarte bine că toţi banii din PNRR nu sunt împrumuturi, sunt granturi şi dacă nu îi vom folosi îi vom pierde. Am avut o discuţie cu domnul ministru al Mediului. Am identificat şi la ADS (Agenţia Domeniilor Statului – n.r.) terenuri de alte categorii, nu cele arabile, astfel încât să cheltuim toate cele aproape 500 milioane. Parte din ei, după ce trece legea, vom putea să îi folosim pentru acest proiect. Repet, mie îmi place foarte mult că nu e plecat de la o autoritate guvernamentală, e plecat dintr-o iniţiativă cetăţenească, aşa că se face această completare între societatea civilă și Guvernul României şi Parlament, care va vota legea.

Jurnalist: În jurul Bucureștiului ce terenuri ați găsit?

Marcel Ciolacu: Sunt vreo 300.000 de hectare. E grad de degradare. În momentul acesta se face analiza la ADS (Agenţia Domeniilor Statului – n.r.), pentru că, așa cum spuneam și azi-dimineață, am luat cu fiecare ministru… până acum vorbeam doar de jaloanele din PNRR şi cererile de plată ca să vină banii cât mai repede. Am constatat că importante sunt şi proiectele şi luate toate proiectele, mai ales că lucrurile sunt într-o dinamică, într-o schimbare, şi trebuie să ştim foarte bine dacă acele proiecte au maturitatea până la sfârșitul anului 2026. Dacă nu, să mergem să le schimbăm cu alte proiecte, astfel încât să nu pierdem banii. Ce este exclus să negociezi cu Comisia Europeană – şi mi se pare foarte corect – este zona verde, împăduririle şi tot ce ţine de mediu şi tot ce ţine de digitalizare. Pentru ambele domenii sunt granturi şi nu discută decât în interiorul aceluiași capitol să mute finanțările.

Jurnalist: Parcă 10 miliarde de euro din PNRR sunt pentru Ministerul Mediului?

Marcel Ciolacu: Tot ce înseamnă aderare al OCDE, cam 75% din ce avem de dus până la capăt ca să aderăm la OCDE, din ţinte sunt la mediu. Ca să înțelegem foarte bine OCDE, vorbim de organizația care adună toate statele dezvoltate, iar 75% dintre cerințe pentru a adera la OCDE, ca să intri în clubul select al statelor dezvoltate, nu ţin de finanțe sau ANAF, țin de mediu. Ca să înțelegem odată pentru totdeauna care este abordarea în acest moment.

Jurnalist: Când le-ați spus copiilor că le veți crește alocațiilor?

Marcel Ciolacu: Dar știți că s-au crescut. E important că le creștem odată cu inflația și menținem acest ritm. Din punctul meu de vedere, nu trebuie să focusăm totul pe alocații. E un instrument corect, care se regăsește și în alte țări europene, dar trebuie să dezvoltăm creșe, grădinițe, after-school-uri. În momentul acela, nu mai este această eternă discuție despre alocații. Serviciile publice trebuie -și se vede- trebuie o abordare prin PNRR și nu numai, avem fonduri și de la buget, prin CNI, prin Ministerul Dezvoltării. În acest moment avem peste 100 de crește pornite prin PNRR, nu mai vorbim de școli. În momentul în care începem să deducem din zona de impozitare a muncii și să direcționam spre aceste servicii, se dezvoltă și sistemul privat – ceea ce este normal, nu este concurențial cu sistemul public, este complementar, sunt două lucruri total diferite, în momentul acela începem să tragem speranță că se vor întoarce românii. Vorbeam cu doamna Frăsineanu și acum acoperim vreo 26%-28% la păduri, media europeană e 35%-36%, Ilfovul are 16%. Vedeți totuși diferențe și locul, cum spunea și Alex, unde trebuie să intervenim cât se poate de rapid, dacă vrem ceva să lăsăm și după noi și să asigurăm un viitor.

Articol preluat de pe gov.ro