Pas important pentru modernizarea sistemului penitenciar: ANP a semnat contractul pentru construcția noului penitenciar de la Unguriu, jud Buzău

În ziua de 6 decembrie 2023, la sediul Ministerului Justiției a avut loc o conferință de presă cu participarea ministrei justiției, dna Alina Gorghiu în cadrul căreia a fost semnat de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) contractul de execuție lucrări pentru noul penitenciar de la Unguriu, jud Buzău.

Investiția, deosebit de importantă pentru sistemul penitenciar din țara noastră, va avea 900 de locuri de detenție (din care 100 în regim deschis și 800 în regim semi-deschis) calculate după standardul de 4 mp pentru fiecare persoană privată de libertate, peste standardele utilizate la nivel european. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 65 milioane Euro.

Prin crearea noilor locuri de cazare, va crește capacitatea pentru regimul semi-deschis a unităților penitenciare din partea de est a țării iar indicele mediu de ocupare va coborî la o valoare de 94,38%

Noul penitenciar, va avea o suprafață construită: 11.411 m2 și o suprafață desfășurată de 28.811 m2. Zona de detenție va avea 12 pavilioane de detenție interioare și unul exterior, astfel:

Pentru deținuții clasificați în regimul semideschis vor exista 10 pavilioane, fiecare dintre acestea dispunând de curte de plimbare proprie la care accesul deținuților va fi permanent. Pavilionul distinct cu destinație spații de reintegrare socială va include următoarele spații: 4 cluburi pentru activități de reintegrare socială, pentru lucrul cu grupuri mari; 3 săli de clasă; 1 bibliotecă; 1 sală calculatoare; 3 spații pentru activități de tip hobby; 1 club multifuncțional; 1 spațiu pentru activități interconfesionale; 1 studio radio – tv; 1 spațiu pentru activități sportive; alte spații tehnice.

Pentru deținuți clasificați în regimul de detenție deschis vor exista 2 pavilioane. Activitățile de reintegrare socială se vor desfășura în următoarele spații: 1 birou educator; 1 cabinet psihologic; 1 cabinet de asistență socială; 2 cluburi pentru activități de grup; 1 bibliotecă; 2 spații pentru activități de tip hobby (pentru grupuri mici: 3-5 deținuți).

O componentă de absolută noutate va fi reprezentată de pavilionul „libertate asumată” (plasat în exteriorul penitenciarului) cu o capacitate de 16 locuri pentru deținuții din regimul deschis, aflați în perioada de pregătire pentru liberare.

Alte facilități relevante atât pentru personal, cât și pentru persoanele custodiate sunt următoarele:

– Centru medical de medicină primară pentru asistență medicală a deținuților, pe trei zone funcționale majore: ambulatoriu; spitalizare; farmacie cu oficină;

– Biserică – comună celor două regimuri;

– Clădire administrativă pentru personal (ex: birouri, săli de ședințe, spații administrative comune, arhivă și săli de sport cu vestiarele aferente);

– Sală de sport și teren multisport, destinate deținuților din ambele regimuri;

– Pavilionul “Vizite”, inclusiv cu spații pentru vizite cu apărătorul; spații de tipul mama şi copilul; spaţiu vizite de tip părinte – copil; spaţii pentru vizite conjugale.

Articol preluat de pe just.ro