Reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI)

Ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, a participat, în data de 4 decembrie 2023, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), desfășurat la Bruxelles.

În cadrul reuniunii Consiliului JAI a avut loc, în prezența procurorului șef al EPPO Laurei Codruța Kövesi și a comisarului pe justiție Didier Reynders, un schimb de opinii pe tema relației EPPO cu autoritățile naționale.

Ministra justiției a subliniat că experiența României cu Parchetul European este una pozitivă, țara noastră având ocupată întreaga schemă de 20 de posturi de procurori europeni delegați. De asemenea, au fost deschise două birouri teritoriale EPPO la Cluj-Napoca și Timișoara.

Extinderea competențelor Parchetului European a fost un numitor comun al luărilor de poziție din partea miniștrilor de justiție participanți. România este deschisă acestei extinderi, precum și demersurilor de consolidare a cadrului normativ şi instituțional necesar combaterii infracționalității la nivel european.

În perioada următoare trebuie stabilite clar prioritățile și ajustările necesare pentru a consolida activitatea EPPO, având în vedere rolul important pe care această instituție îl joacă în combaterea criminalității organizate. Astfel, obiectivul trebuie să fie subminarea capacităților financiare ale grupurilor de criminalitate organizată.

Au fost prezentate, de asemenea, cele mai recente demersuri din aria răspunsului sistemului judiciar și luptei împotriva impunității în ceea ce privește crimele comise în legătură cu agresiunea Rusiei în Ucraina. Unul dintre demersurile relevante este cel al consolidării regimului de sancțiuni UE.

În marja reuniunii, Alina-Ștefania Gorghiu a avut o întrevedere cu ministrul justiției din Republica Franceză, Éric Dupond-Moretti. Principala temă de discuție a fost cooperarea judiciară bilaterală.

Ministra justiției a avut un dialog și cu ministrul de justiție din Regatul Belgiei, Paul Van Tigchelt. Discuțiile s-au concentrat pe prioritățile din aria justiției ale viitoarei Președinții Belgiene a Consiliului UE, pe combaterea criminalității organizate și a traficului de droguri. Un alt subiect s-a referit la condițiile de detenție din penitenciarele românești, care se ridică la standardele CEDO. Ministrul belgian al Justiției a afirmat că „există mereu deschidere pentru dezvoltarea cooperării bilaterale între Regatul Belgiei și România pentru combaterea traficului de droguri”.

Articol preluat de pe just.ro