Briefing de presă la finalul ședinței de guvern susținut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin

[embedded content]

Briefing de presă susținut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, după ședința de Guvern

[Check against delivery]

Mihai Constantin: Bună ziua și bine v-am găsit la sesiunea de informare publică, la finalul ședinței de guvern de astăzi, joi, 18 ianuarie 2024. Au fost aprobate mai multe proiecte inițiate de Ministerul Transporturilor și, respectiv, Ministerul Agriculturii, care transpun în legislație soluții convenite în urma discuțiilor cu transportatorii și fermierii din această ultimă săptămână, extrem de vivace, aș putea spune, a dialogului social.

În consecință, s-au aprobat modificări cu privire la modalitățile de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei. Sunt recunoscute rezultatele măsurilor prin cântărire obținute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparținând autorităților competente din statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, s-au stabilit anumite limite în conformitate cu legislația europeană, așa cum există și în alte state membre ale Uniunii Europene, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor. Se acordă, de asemenea, intervale de depășire a masei maxime total admise și pe axe, până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor vehicule. Se clarifică și unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum și corelarea unor dispoziții privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale. Știu că pentru publicul general aceste lucruri pot fi foarte încifrate, însă sunt sigur că transportatorii care au discutat cu autoritățile în aceste zile înțeleg foarte bine despre ce este vorba. Sunt soluții, repet, convenite cu reprezentanții transportatorilor și, de altfel, Ministerul Transporturilor va avea, în cursul zilei de astăzi și în perioada următoare, o serie de comunicări pentru a intra în detaliile tehnice de interes pentru categoriile vizate de aceste decizii luate astăzi în ședință de Guvern.

Vreau să punctez și un sprijin acordat astăzi, prin decizia Executivului, pentru sectorul vegetal. Este vorba despre acordarea unui grant direct în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de producție, recoltare, transport și depozitare a recoltei agricole vegetale primare, obținută la culturile înființate în toamna anului 2022 și recoltate pe parcursul anului trecut, 2023. Grantul direct din cadrul prezentei scheme reprezintă o plată compensatorie pe suprafață care constă în echivalentul în lei a 100 euro per hectar, ce se acordă unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole pentru suprafețe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 de beneficiari. Valoarea maximă a grantului direct acordat per întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 de euro, iar resursele financiare totale acordate acestei scheme de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, bugetul total este, așadar, de 1,2 miliarde lei, reprezentând echivalentul a 243,2 milioane de euro. Iar condițiile de eligibilitate sunt următoarele: depunerea unei cereri de plată pentru o suprafață determinată de minimum un hectar, pentru una sau mai multe dintre culturile prevăzute într-o anexă a acestei ordonanțe și, de asemenea, beneficiarii trebuie să ateste că nu sunt în dificultate, adică nu sunt în lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

O altă ordonanță de urgență aprobată de Guvern are în vedere modificarea și completarea unor acte normative referitoare la categoriile de permis de conducere disponibile în România pentru tractoare și vehicule agricole. În speță, este vorba despre echivalarea permisului categoria B cu permisul TR 1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice. De asemenea, înscrierea echivalării categoriilor B și TR cu categoria TR 1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței menționate, fără o examinare de către autoritatea competentă.

Aș dori să aduc în vederea dumneavoastră și câteva măsuri luate de Guvern în domeniul social. La propunerea Ministerului Muncii procedura de acordare a drepturilor de transport gratuit pentru persoane cu dizabilități a fost simplificată și a fost introdus cardul electronic de carburant. Cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cu carburant sau pentru încărcarea mijloacelor de transport electrice sunt în valoare de 1.500 de lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 de lei pentru cele cu handicap accentuat.

La inițiativa Ministerului Educației, începând cu anul 2024, ca o dovadă a transformării digitale pe care o traversăm împreună, diploma de absolvire a liceului, precum și certificatul de acordare a definitivării în învățământ urmează să conțină ca element distinctiv și un cod QR, urmând ca această măsură să fie extinsă cu anul școlar următor, adică 2024-2025, pentru toate formularele actelor de studii.

De asemenea, o hotărâre de guvern aprobată astăzi, la propunerea Ministerului Educației, stabilește salariile de bază pentru fiecare funcție de conducere, pe fiecare grad și fiecare categorie de unitate de învățământ. Se elimină inechitățile salariale în ceea ce privește funcțiile didactice de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar, respectiv director, director adjunct, contabil șef, secretar șef cu nivel de studii superioare. Principiul stabilit pentru funcțiile didactice de conducere este acela că salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuție cu dirigenție. În acest an, pentru director și directori adjuncți, față de salariul brut din decembrie 2023, creșterea brută medie totală va fi de peste 36%, din care creșterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30 de procente. La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10 procente, iar, după caz, se poate acorda și gradația de merit în valoare de 25%.

Continuă, de asemenea, procesul de reorganizare la nivelul guvernului pentru eficientizarea cheltuielilor bugetare. Astăzi, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat rezultatele acestui proces. Vi le spun foarte pe scurt. După reorganizare, numărul angajaților din cadrul Ministerului de Investiții Europene este redus de la 2.343 la 2.166. Așadar, au fost desființate 177 de funcții publice vacante, iar per total posturile de conducere s-au redus de la 12% la 8% din totalul angajaților și funcțiilor prezente în organigrama MIPE.

Aș vrea să închei, înainte de a vă invita să-mi adresați întrebări, cu anticiparea unui eveniment, zic eu, important, oricum o premieră pentru cabinetul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu, este prima vizită oficială pe care o primește Executivul curent la Palatul Victoria și va avea loc în intervalul 20-22 ianuarie, dar luni, la un nivel de vizită oficială, cu protocolul aferent, vom fi gazdele vizitei unei delegații conduse de prim-ministru vietnamez Pham Minh Chinh, delegație din care fac parte miniștrii investițiilor, comerțului, educației, ministrul științei și tehnologiei și guvernatorul Băncii Naționale de la Phenian. Primirea oficială a delegației va avea loc luni, 22 ianuarie, ocazie cu care va avea loc un forum economic bilateral și vor fi semnate mai multe documente puse în cadru de un memorandum de cooperare economică și culturală aprobat astăzi în ședința de Guvern. Vă stau la dispoziții pentru întrebări, cu precizarea pe care am făcut-o și la început: vom avea, ca de obicei, un  comunicat detaliat al deciziilor luate astăzi în Executiv și cele două ministere, Transporturi și Agricultură – vor veni și ele cu detalii pentru a vă actualiza deciziile, în urma discuțiilor cu transportatorii și fermierii. Vă rog!

Reporter: Bună ziua! Voiam să știu de programul premierului din weekend, pentru că avea o deplasare politică în țară, nu și-a anulat programul din weekend. Ce se întâmplă la guvernare? Sunt probleme legate de transportatori și fermieri?

Mihai Constantin: Cred că premierul s-a adaptat urgențelor momentului. Este un răspuns pe care îl speculez acum, că nu am decizia dată, dar fac referire la alocuțiunea primului ministru chiar la începutul ședinței de guvern, când a spus că, dacă va fi nevoie, vom avea o nouă ședință de guvern, inclusiv pe parcursul acestui sfârșit de săptămână, sâmbătă sau duminică. Așadar, premierul rămâne conectat la urgențele administrative și la dispoziția echipei sale.

Reporter: România a fost dată în judecată, țara noastră, de către Pfizer, pentru că nu am achiziționat, nu am cumpărat cele 28 de milioane de doze de vaccinuri pe care tot noi le-am comandat și ne cer să achităm cel puțin jumătate din sumă, care nu e una mică. Ce va face Guvernul?

Mihai Constantin: Da, este o speță care nu a făcut astăzi obiectul ședinței de Guvern, dar m-am documentat un pic pe această temă. Din câte știu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile din decembrie anul trecut. Există… dacă, din nou citez din memorie, undeva în a treia parte, în ultima parte a lunii februarie, un prim termen. România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătății și, în consecință, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român și, de asemenea, cred că într-o situație similară se află și alte țări, central și est-europene. Polonia și Ungaria cred că sunt în același caz cu noi, referitor la aceeași companie farmaceutică. Este așadar un proces în desfășurare și o să-l urmărim.

Reporter: Mulțumesc!

Mihai Constantin: Cu plăcere. Vă mulțumesc foarte mult pentru atenție și vă stau la dispoziție pentru orice alte informații aveți nevoie. Să ne revedem sănătoși!

Articol preluat de pe gov.ro