Declarații comune de presă susținute de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh

COMUNICAT DE PRESĂ
Premierul Marcel Ciolacu: Împreună cu prim-ministrul vietnamez am convenit un set de obiective pentru amplificarea schimburilor comerciale și facilitarea investițiilor în proiecte de interes comun

Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi consultări tete-a-tete și în plenul delegațiilor guvernamentale cu prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, aflat în vizită oficială în România. Prim-miniștrii celor două state au participat la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale și la Forumul Economic România-Vietnam.
”Îmi face o deosebită plăcere să vă găzduim în București, orașul în care ați absolvit studiile universitare și unde v-ați început cariera profesională, în cadrul Ambasadei Vietnamului. Sunteți un prieten apropiat al țării noastre, iar faptul că astăzi vă însoțește o delegație însemnată de miniștri, oameni de afaceri și reprezentanți ai autorităților locale transmite un mesaj extrem de puternic privind dimensiunea relațiilor dintre statele noastre”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Cooperarea economică a reprezentat o componentă importantă a vizitei oficiale în România a prim-ministrului vietnamez. În acest context, prim-ministrul Ciolacu a subliniat că România are capacitatea să devină principalul partener al Republicii Socialiste Vietnam pentru accesul comercial pe piața europeană, având în vedere avantajul competitiv, poziția geostrategică de poartă către întreg continentul european, precum și decizia recentă privind admiterea cu frontierele aeriene și maritime în Spațiul Schengen.  
”Am convenit un set de obiective deosebite pentru amplificarea schimburilor comerciale și pentru facilitarea investițiilor în proiecte de interes comun. Suntem hotărâți să vizăm o creștere constantă a comerțului bilateral, care să ducă la dublarea volumului până în anul 2030. Doar încurajând un număr cât mai mare de firme românești și vietnameze să fie prezente pe piețele celor două țări, putem avansa spre alt obiectiv central bilateral: sprijinirea accesului întreprinderilor din domenii economice de interes la piețele terțe. Evident, interesul nostru esențial este să asigurăm un acces cât mai larg produselor românești de calitate pe piața vietnameză”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul Forumului Economic România-Vietnam.
Agricultura și industria farmaceutică sunt două domenii strategice discutate, de asemenea, în cadrul întrevederii bilaterale. Prim-ministrul Ciolacu a propus accelerarea procedurilor pentru certificarea la import a produselor agroalimentare din România, facilitarea reînnoirii sau acordarea autorizațiilor de introducere pe piață pentru produsele farmaceutice românești, precum și un parteneriat cu Antibiotice Iași pentru distribuția produselor companiei românești pe piața vietnameză.  
De asemenea, prim-ministrul Marcel Ciolacu a mulțumit pentru donația de vaccinuri împotriva pestei porcine, adăugând că își dorește să implementăm și în România, prin Institutul Cantacuzino, noua tehnologie.
La rândul său, prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, a mulțumit României pentru ajutorul oferit în cei aproape 75 de ani de relații bilaterale. ”Vizita în România transmite mesajul că ne dorim să impulsionăm relația noastră, să fie mai profundă, eficientă și de substanță și, în același timp, să avem o cooperare în  domenii noi precum dezvoltarea durabilă, sustenabilă, pentru pace în lume și în regiune”, a declarat premierul vietnamez. 
În contextul vizitei oficiale în România a prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam a avut loc schimbul a 15 documente de cooperare semnate între instituții de învățământ universitar din cele două țări și au fost semnate documente bilaterale cu impact în domeniul economic și cultural.
Mai multe informații privind întrevederile oficiale și participarea celor doi prim-miniștri la Forumul Economic România-Vietnam pot fi consultate aici: 
https://gov.ro/ro/stiri/declaratii-comune-de-presa-sustinute-de-prim-ministrul-romaniei-marcel-ciolacu-i-prim-ministrul-republicii-socialiste-vietnam-pham-minh-chinh
https://gov.ro/ro/stiri/participarea-prim-ministrului-marcel-ciolacu-alaturi-de-prim-ministrul-republicii-socialiste-vietnam-pham-minh-chinh-la-forumul-economic-romania-vietnam

***

Galerie foto

Galerie foto

[embedded content]

Galerie foto

[embedded content]
 

Declarații comune de presă susținute de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu:
Domnule prim–ministru, 
Distinși invitați, doamnelor și domnilor,  
Salut prezența astăzi, la București, a prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam, domnul Pham Minh Chinh. 
Îmi face o deosebită plăcere să vă găzduim în București, orașul în care ați absolvit studiile universitare și unde v-ați început și cariera profesională, în cadrul Ambasadei Vietnamului.  
Știu că sunteți un prieten apropiat al țării noastre, iar faptul că astăzi vă însoțește o delegație însemnată de miniștri, oameni de afaceri și reprezentanți ai autorităților locale transmite un mesaj extrem de puternic privind dimensiunea relațiilor dintre statele noastre.  
Anul acesta marcăm aproape șapte decenii și jumătate de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre țările noastre. România a fost una dintre primele țări care a recunoscut independența Vietnamului. Avem, așadar, o lungă istorie de colaborare și prietenie, dar cred că a venit timpul ca relațiile dintre țările noastre să treacă la nivelul următor.  
România a fost unul dintre principalii promotori ai dezvoltării relațiilor Vietnamului cu Uniunea Europeană. Finalizarea negocierilor prin semnarea Acordului de liber schimb UE-Vietnam și a Acordului privind protecția investițiilor este una dintre poveștile de succes ale Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, în anul 2019.  
Tocmai de aceea, îmi doresc ca România să devină principalul dumneavoastră partener pentru accesul comercial pe piața europeană. Și în acest sens, avem un avantaj competitiv indiscutabil, inclusiv prin poziția geostrategică de poartă către întreg continentul european. 
Recent, țara noastră a fost admisă cu frontierele aeriene și maritime în Spațiul Schengen. Asta înseamnă că portul Constanța poate deveni centru principal pentru exporturile vietnameze către Uniunea Europeană.  
Am investit enorm și vom continua să investim în modernizarea portului Constanța, dar și a porturilor fluviale. De aceea, suntem pregătiți să oferim toată logistica noastră necesară pentru ca, în cooperare cu porturile vietnameze, să creștem semnificativ volumul de transport în beneficiul ambelor țări.   
Îmi doresc să ne propunem ținte ambițioase, și chiar o dublare a schimburilor comerciale, către 1 miliard de euro în următorii ani.  
În acest sens, am adresat domnului prim-ministru rugămintea de a identifica cele mai bune modalități pentru a sprijini accelerarea procedurilor pentru certificarea la import a produselor agro-alimentare din România, precum și pentru facilitarea reînnoirii sau acordarea autorizațiilor de introducere pe piață pentru produsele farmaceutice românești.  
Agricultura și industria farma sunt două domenii strategice pentru țările noastre. Cunoașteți foarte bine, domnule prim-ministru, calitatea produselor românești, de aceea cred că fructele, cerealele sau produsele de origine animală, în special pui, ar trebui să aibă acces pe piața din Vietnam.  
Cred că avem toate mijloacele să sprijinim proiecte-pilot importante de investiții comune în ferme agricole și mai ales în domeniul piscicol, unde țara dumneavoastră are o experiență vastă.  
De asemenea, vă propun să lucrăm împreună foarte serios pentru a realiza un parteneriat cu Antibiotice Iași pentru distribuția produselor companiei românești pe piața vietnameză.  
Am avut o colaborare foarte bună în timpul pandemiei de COVID-19 și cred că trebuie să folosim acea experiență pentru a crește prezența medicamentelor românești prin intermediul dumneavoastră în întreaga zonă a Asiei de Sud-Est.  
Domnule prim-ministru,  
Vă mulțumesc personal pentru implicarea dumneavoastră în donația de vaccinuri împotriva pestei porcine. Este un gest care alături de investițiile de zeci de milioane de euro pe care le facem acum ne va ajuta să reechilibrăm efectivele de suine din România, grav afectate de această problemă.  
Tocmai de aceea, îmi doresc ca această donație să constituie baza pentru o cooperare de anvergură în domeniul farmaceutic.  
Vreau să producem în România aceste vaccinuri, la Institutul Cantacuzino, atât pentru piața internă, cât și pentru cea europeană. Este un proiect la care țin foarte mult și am dispus deja ca ANSVSA să inițieze demersurile pentru testarea în vederea omologării acestor vaccinuri contra pestei porcine.  
Avem nevoie de astfel de investiții și sunt convins că lucrările Forumului de Afaceri România-Vietnam, care vor avea loc în cursul zilei de astăzi, vor crea noi oportunități de investiții comune.  
De altfel, mă voi implica pentru ca unele dintre cele mai importante companii de stat românești – Transgaz, Transelectrica sau Romarm – să dezvolte parteneriate cu firmele omoloage din Vietnam.  
Domnule prim-ministru,  
Ca fost student într-o universitate românească, apreciez sprijinul pe care îl oferiți pentru dezvoltarea cooperării în domeniul educației dintre țările noastre.   
Vă asigur că România va susține în continuare participarea unui număr cât mai mare de tineri vietnamezi în cadrul programelor de studiu din universitățile românești. Și mă bucur că astăzi avem un număr de 15 documente de cooperare semnate între instituții de învățământ universitar din țările noastre.  
Dragă Pham,  
Poate că ne despart mii de kilometri, însă am încredere că împreună vom face ca distanțele să nu însemne nimic și să ducem colaborarea la nivelul următor.  
Sunteți un bun prieten al României, ați studiat în țara noastră și vorbiți limba română. Este o mândrie pentru noi, românii, ca o țară precum Vietnamul să aibă un premier care cunoaște foarte bine obiceiurile și tradițiile românești.  
Avem deja o istorie de 74 de ani de prietenie și respect reciproc, dar cred că avem șansa să adăugăm noi dimensiuni acestei relații.  
Avem o legătură inter-umană puternică, dar și un context internațional favorabil. Prin urmare, apreciez, domnule prim-ministru, deschiderea și onestitatea cu care ați abordat această vizită. Vă mulțumesc încă o dată. 

Pham Minh Chinh: 
Domnule prim-ministru, 
Dragi invitați,
Am ascultat speech-ul domnului prim-ministru, care a prezentat conțintul celor discutate și pe care le vom implementa în perioada următoare. Deci, suntem foarte de acord și apreciem foarte mult propunerile domnului prim-ministru. Aș vrea să adaug niște opinii. Suntem foarte bucuroși de vizita în România, cu primirea foarte călduroasă, respectuoasă și caldă între cele două țări, între popoarele noastre. În numele statului vietnamez, mulțumim Românie, poporului român, care a ajutat Vietnamul în cei 75 de ani de relații bileterale, stabilite la 3 februarie 1950. România a fost întoteauna alături de Vietnam, mai ales în momentele dificile, în timpul luptei pentru independență, reunificarea țării, și România a ajutat Vietnamul cu ceea ce avem nevoie. Apreciem și mulțumim pentru acest ajutor. Suntem datori să facem mai bine în viitor pentru prietenie și cooperare între cele două țări, pentru prosperitatea țărilor noastre și fericirea celor două popoare. 
Eu, personal, am studiat, am lucrat și m-am maturizat în România și am amintiri de neuitat din România. România este o parte foarte importantă a vieții mele și îmi voi păstra întotdeuna sincere sentimente față de profesorii români, față de colegii din cei 10 ani de studii și cercetare și în care am lucrat în România, și față de poporul român.
Dragi invitați, după 75 de ani cu multe schimbări profunde și cuprinzătoare, un lucru care nu se schimbă sunt sentimentele. Respectul în relația de prietenie tradițională s-a consolidat. Suntem bucuroşi să fim martori și felicităm România pentru realizările mari pe care le-a obținut în dezvoltarea țării și integrarea europeană, crescând poziția României în regiune și în lume. 
Această vizită a mea reprezintă un mesaj foarte consistent și impuls pentru relația noastră în următoarea perioadă spre aprofundare, eficiență și substanță și în același timp deschizând cooperarea în domenii noi, spre dezvoltarea durabilă, sustenabilă, pentru pace în lume și în regiune. Eu și domnul prim-ministru Ciolacu am avut o întrevedere foarte de succes, bazată pe încredere și înțelegere mutuală. Am căzut de acord asupra politicilor și măsurilor pentru dezvoltarea cooperării în domeniile de interes comun şi relația de cooperare multilaterală în cei 75 de ani care au trecut şi care a fost cultivată de către conducerea celor două țări și popoare. Relația politică este bazată pe încredere și schimburi de delegații la nivel înalt. Cooperarea economică dintre cele două țări are un rezultat foarte dinamic, cooperare în domeniile: educație, cultură, între localități; mai ales în domeniul educației au fost semnate foarte multe documente de cooperare. Noi apreciem cooperarea și sprijinul reciproc la forumurile internaţionale şi interregionale, contribuind la pace, dezvoltarea în regiune şi în lume, pe baza respectării independenţei, integrităţii şi afacerile interne. Încă o dată, în numele guvernului vietnamez şi poporului vietnamez mulţumesc României. Este prima țară europeană care a făcut un gest foarte nobil de a sprijini Vietnamul cu sute de mii de vaccinuri anti-COVID-19. Mulțumim României pentru că a ajutat la semnarea Acordul de Comerț Liber (EVFTA) și a Acordului de Protejare a Investițiilor (EVIPA), pe 30 iunie 2019, chiar în ultima zi din mandatul la președinția rotativă a Uniunii Europeană. Și pentru o relație de cooperare mai aprofundată și eficientă, am fost de acord cu domnul prim-ministru în multe privințe pe plan politic și diplomatic. Consolidăm încrederea politică prin schimbri la nivel de delegații pe diferite canale între ministere etc., între cele două popoare. Pentru a consolida încrederea politică privind economia și investiţiile, cele două părți vor valorifica mecanismele bilaterale, mai ales Comitetul mixt interguvernamental. Implementăm complet acordul de liber schimb dintre Vietnam şi UE și acordul de investiții dintre Vietnam și UE. Ne dorim ca România să convingă și celelalte state-membre rămase să ratifice acordul de investiții dintre Vietnam și UE și să convingă Uniunea Europeană să elimine cartonașul galben referitor la INN. Referitor la educație, este domeniu de cooperare tradițională. Suntem de acord să întărim cooperarea între universităţile din cele două țări, în IT, medicină veterinară, agricultură. Cu ocazia aceasta universitățile celor două părți au semnat multe acorduri ca să dezvoltăm cooperarea. Am propus României să acorde mai multe burse în domenii artistice, ca muzica și pictura, precum și în sport. Sunt domenii care consolidează înțelegerea dintre cele două popoare și am semnat acum un program de cooperare în domeniul cultural. Am convenit să organizăm evenimente culturale bilaterale ca să creștem înțelegerea reciprocă, mai ales la 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Am convenit să consolidăm cooperarea eficientă și în alte domenii precum știință, tehnologie, inovare, tranziția digital și tranziția verde, economie circulară, agricultură, ocuparea forței de muncă, precum și cooperarea locală și coperarea multilaterală. Am convenit, de asemenea, să dezvoltăm cooperarea în cadrul ASEM și al ONU, în scopul soluționării problemelor internaționale și din regiunea Mării Chinei de Sud, să respectăm UNCLOS 1982, să sprijinim negocierea unui cod de conduit la Marea Chinei de Sud și împărtășim necesitatea soluționării tuturor disputelor din lume prin mijloace pașnice și cu respectarea dreptului international. În vederea perfecţionării mecanismelor de cooperare, cele două părți au fost de acord să perfecţionăm mecanismele de cooperare și relația noastră a fost, după mulţi care constituie o bază foarte solidă pentru cele două țări, să dezvolte o cooperare aprofundată și mai eficientă, mai substanțială, iar condițiile sunt foarte avantajoase acum. Există condiţii foarte bune de cooperare, dorim să continuăm cooperarea și avem suficiente condiții pentru sprijin reciproc. Avem singură dificultate, care este distanța geografică, dar care se poate rezolva prin tranziție digitală, e-commerce, prin mijloacele moderne de transport și porturile maritime, cel de la Constanța, precum și porturile Hai Phong, Vung Tau și Ho Chi Minh. Orașul Ho Chi Minh și schimburile de mărfuri sunt favorabile și relațiile dintre oameni sunt favorabile, de asemenea. Acum avem nevoie de 12 ore ca să ajungem dintr-o țară în alta, iar faptul că se poate ajunge în doar o jumătate de zi este foarte avantajos.Am convenit în principiu și în privința altor domenii de cooperare.
Cu această ocazie, țin să mulțumesc Guvernului român pentru condițiile oferite comunității vietnameze care trăiește și lucrează în România, contribuind astfel la consolidarea prieteniei între cele două popoare. Sunt convins că prin înțelegerea reciprocă și baza solidă a relațiilor de prietenie și eforturile celor două guverne și popoare, relația de cooperare multilaterală tradiţională dintre cele două țări se va dezvolta în continuare, aducând prosperitate și fericire ambelor popoare. Mulțumesc!

Articol preluat de pe gov.ro