Declarații comune de presă susținute de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și vicepreședintele Republicii Turcia, Cevdet Yılmaz
[embedded content]
Declarații comune de presă susținute de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și vicepreședintele Republicii Turcia, Cevdet Yılmaz
[Check against delivery]
Marcel Ciolacu: Bună ziua! Îmi face o deosebită plăcere să îi urez bun-venit domnului Cevdet Yilmaz, vicepreședintele Republicii Turcia, aflat în vizită oficială în țara noastră.
Astăzi am avut o discuție extrem de constructivă, care a confirmat stadiul excelent al Parteneriatului Strategic bilateral. Ne propunem să ne concentrăm pe intensificarea dialogului atât pe plan politic, dar, mai ales, pe plan economic. Cu atât mai mult cu cât minoritatea turco-tătară din România are un rol deosebit de important în consolidarea relațiilor noastre, fiind o punte durabilă între cele două țări și popoare.
În plan politic, am discutat cu privire la perspectiva lansării Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt între România și Turcia, care va urma, practic, formatul reuniunilor comune de guvern. Astfel, vom putea decide prioritățile cheie în domeniile strategice de interes, pentru ambele state.
Din perspectiva dezvoltării cooperării economice, unul dintre pilonii de bază ai relației noastre, am salutat creșterea solidă a comerțului bilateral în ultimii ani.
Turcia este principalul partener comercial al României din afara Uniunii Europene și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești. Avem cifre foarte bune și pentru anul trecut, când comerțul bilateral a depășit pragul de 10 miliarde de dolari. Ne dorim ca această tendință de creștere să se mențină și pe mai departe.
Energia, transporturile, agricultura, industria de apărare, industria agroalimentară, industria prelucrătoare și altele prezintă oportunități majore pentru ambele țări.
În același timp, consider prioritar să acționăm și în ce privește încurajarea investițiilor în economia românească. Avem deja proiecte de colaborare cu antreprenori turci aflate în diverse etape ale implementării.
Dintre acestea aș menționa „Conducta de transport gaz natural Marea Neagră – Podișor”, un proiect strategic pentru România, dar și pentru întreaga regiune.
Un alt punct al discuțiilor noastre a vizat contextul de securitate actual și modalitățile optime de cooperare, atât pe palier bilateral, cât și ca Aliați, în cadrul NATO, pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră și buna coordonare pe Flancul Estic al Alianței.
I-am mulțumit domnului vicepreședinte Yılmaz pentru participarea Turciei la misiuni de poliție aeriană ale NATO pe teritoriul României, ceea ce contribuie semnificativ la demersurile de consolidare a posturii Aliate de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO.
De asemenea, am subliniat și importanța Grupului Naval de Deminare în Marea Neagră România – Turcia – Bulgaria în contextul actual de securitate, un exemplu concret al modului în care putem coopera pentru asigurarea securității în regiunea Mării Negre.
Am discutat cu domnul vicepreședinte și despre situația de securitate și implicațiile războiului ilegal și neprovocat pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei. Am reafirmat sprijinul României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Dar am vorbit, de asemenea, și despre procesul de reconstrucție a Ucrainei.
În acest context, am discutat și despre situația din Republica Moldova în actuala conjunctură și am pledat pentru menținerea unui sprijin solid în eforturile Chișinăului de a rezista presiunilor hibride menite să inducă dezinformarea populației în scopul afectării directe a stabilității sale.
În ceea ce privește perspectivele relațiilor UE-Turcia, considerăm că Turcia este o țară candidată și un partener cheie al UE. Pentru România, este importantă consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Turcia în domeniile sectoriale de interes.
Am discutat și despre cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu, exprimându-ne îngrijorarea față de riscul extinderii conflictului la nivel regional. Am reiterat condamnarea atacului iranian asupra Israelului, precum și sprijinul României față de inițiativele internaționale care vizează soluționarea crizei din Fâșia Gaza și ameliorarea situației civililor din enclavă. În același sens, am susținut și necesitatea asigurării libertății de navigare în Marea Roșie.
Reiterând mulțumirile mele pentru discuțiile avute, aș dori să dau cuvântul domnului vicepreședinte Yilmaz și să îi mulțumesc pentru invitația pe care mi-a transmis-o pentru data de 21 mai. Cu această ocazie aș dori să îi transmit mulțumirile mele președintelui Erdogan!
Cevdet Yılmaz: Stimate domnul prim-ministru, valoroși membri ai presei, vă salut cu mare drag și respect pe toți. În primul rând, vreau să-mi exprim mulțumirea că am ocazia să vizitez România, o țară prietenă și aliată. Sunt vicepreședintele țării noastre și prima mea vizită oficială cu această funcție am făcut-o în România și sunt foarte fericit pentru acest lucru. Astăzi am avut întrevederi foarte fructuoase cu domnul prim-ministru.
Stimate domnule Ciolacu. Vreau să-i mulțumesc domnului prim-ministru și autorităților române pentru ospitalitatea și abordarea pozitivă pe care ne-au acordat-o. În luna mai îl așteptăm pe domnul prim-ministru în Turcia și, bineînțeles, împreună cu delegația sa, îi așteptăm în cel mai scurt timp.
În această seară, domnul președinte Klaus Iohannis mă va primi și, datorită acestei vizite oficiale pe care am făcut-o în țara dumneavoastră, noi suntem siguri că vom avea noi ocazii de a dezvolta relațiile dintre țările noastre. Toate întrevederile pe care le-am făcut astăzi și întrevederea bilaterală și multilaterală, noi vom încerca să dezvoltăm și mai mult o gamă largă de domenii. Săptămâna trecută, cei doi președinți ai țărilor noastre au avut o întrevedere telefonică. Ei au discutat foarte fructuos în legătură cu relațiile noastre bilaterale și subiectele regionale. Cu această ocazie vreau să transmit salutările și stima față de poporul statului prieten român ale domnului președinte Recep Tayyip Erdoğan. Bineînțeles că încrederea reciprocă dintre statele noastre stă la baza relațiilor bilaterale. Acordul balcanic, semnat acum 90 de ani între țările noastre, asigură și mai mult solidaritatea istorică dintre țările noastre în fața testărilor de securitate internațională. Bineînțeles că cele mai importante elemente de bună vecinătate la Marea Neagră, alianță la NATO și Parteneriatul strategic dintre țările noastre sunt asigurate datorită acestui pact balcanic. Cu această ocazie vreau să vă mulțumesc foarte mult pentru susținerea țării dumneavoastră la aderarea noastră la Uniunea Europeană. Bineînțeles că parteneriatul nostru strategic, care a fost înființat în anul 2011, continuă să se dezvolte pe această cale foarte sigură. În cel mai scurt timp noi am ajuns la un acord comun să semnăm în cel mai scurt timp și să începem Consiliul de cooperare strategică la nivel înalt. După ce vom semna acest acord, în cel mai scurt timp vom face și prima întâlnire a acestui consiliu.
Valoroși membri ai presei, în urma vizitei oficiale pe care am făcut-o în țara dumneavoastră, am avut ocazia să discutăm și despre noi relații economice. România este o țară vecină în Balcani și cel mai mare partener comercial în Uniunea Europeană. Turcia este cel mai mare partener economic al României, care nu este țară membră a Uniunii. Noi am depășit doi ani la rând obiectivul nostru de 10 miliarde de dolari în schimbul comercial. Vizita dumneavoastră în țara noastră va contribui la stabilirea unor noi obiective pentru colaborare între cele două țări.
Vreau să vă asigur că acest an a început foarte bine. În perioada ianuarie-februarie avem o creștere de 11% față de aceeași perioadă care a avut loc anul trecut și asta arată că nu avem niciun obstacol în a dezvolta și mai mult schimbul nostru comercial. Bineînțeles că toate societățile private turcești care își desfășoară activități în țara dumneavoastră contribuie foarte mult la acest succes. Aproximativ 7,5 miliarde de dolari sunt cifrele economice despre care discută oamenii noștri de afaceri în țara dumneavoastră – au depășit 7,58 miliarde de dolari. Noi ne mândrim cu succesul și schimbul economic pe care îl fac firmele noastre în țara dumneavoastră. Le mulțumim pentru sprijinul și contribuția pe care o aduc la prietenia dintre țările noastre. Noi ne dorim foarte mult ca proiectele de cooperare în multe domenii, în special de la construcții la sănătate, de la energie la automatizare, să continue și mai mult. Datorită temeliei win-win prin care parteneriatele turce și române își desfășoară activitățile de infrastructură în țara dumneavoastră, este un mare exemplu și pentru celelalte domenii. În această după-amiază voi avea ocazia să particip la ceremonia de inaugurare a proiectului conducta de transport gaze naturale dintre Tuzla și Podișor.
Acest proiect este și în beneficiul României, dar, în același timp, și pentru beneficiul, din punct de vedere al energiei din Uniunea Europeană. Suntem foarte mulțumiți că avem ocazia să participăm la acest proiect. JETCO, adică Comitetul Mixt de Economie și Comerț, sunt alte arene în care vom dezvolta și mai mult cooperarea noastră comercială.
Valoroși membri ai presei, noi am avut ocazia să discutăm și despre cooperarea noastră în domeniul apărării și domeniul militar, care sunt dimensiuni foarte importante în relațiile noastre. Acum două zile, domnul ministru al apărării naționale, domnul Yaşar Güler, a avut ocazia să viziteze, pe 24 și 25 aprilie, țara dumneavoastră și a avut întrevederi cu interlocutorii săi. Bineînțeles că sub umbrela NATO noi am participat la misiunea de poliție aeriană NATO în spațiul aerian al României. La întrevederile pe care le-am avut tête-à-tête cu domnul prim-ministru Ciolacu am discutat și despre securitatea la Marea Neagră. De la începerea războiului din Ucraina, Turcia a luptat foarte mult pentru oprirea războiului, pentru asigurarea securității alimentare globale, pentru siguranța navigației la Marea Neagră. Și noi vom continua să lucrăm pe acest domeniu, datorită Convenției strâmtorilor de la Marea Neagră, care ne asigură ca noi să ne asumăm o mare importanță pentru asigurarea securității în această zonă, pentru a scădea tensiunea din zonă și pentru asigurarea securității zonei noastre, pentru asigurarea securității la Marea Neagră. Noi suntem două țări riverane, obligate să lucrăm și să cooperăm și datorită alianței pe care o avem. De la începutul războiului și până la ora actuală, am lucrat împreună cu aliații noștri români și bulgari în cadrul grupului de lucru pentru măsurile împotriva minelor în derivă de la Marea Neagră. S-a prevăzut să înceapă în cel mai scurt timp aceste activități. Tragedia trăită în această țară… am avut ocazia să lucrez cu domnul prim-ministru acest lucru. Noi, Turcia, avem o abordare foarte netă, noi dorim să se oprească războiul, să se trimită și mai multe ajutoare umanitare în această zonă. Noi continuăm să avem întrevederi și bilaterale și multilaterale cu această zonă. Suntem de partea păcii, de partea stabilității în zona noastră și așa vom continua și de acum încolo.
Valoroși membri ai presei, noi avem legături foarte strânse umane cu România. Bineînțeles că compatrioții noștri turci și tătari sunt un pod de prietenie între statele noastre. Noi suntem legați sufletește de toți compatrioții noștri din țara dumneavoastră și vă mulțumim foarte mult că ei au posibilitatea să trăiască în liniște și fericire în țara dumneavoastră și toate drepturile lor sunt ocrotite de către Constituția țării dumneavoastră. Cu această ocazie vreau să le mulțumesc autorităților române pentru aceste abordări și îmi doresc foarte mult ca exemplul României să fie un bun exemplu pentru alte țări. Cu aceste sentimente, de față cu dumneavoastră vreau să-i mulțumesc încă o dată domnului prim-ministru Ciolacu pentru ospitalitatea și întrevederile sincere pe care le-am avut cu dânsul. Vă mulțumesc și vă salut cu mare respect!
Articol preluat de pe gov.ro