Participarea premierului Marcel Ciolacu la cea de-a treia sesiune a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite

[embedded content]

Alocuțiunea prim-ministrului Marcel Ciolacu și a ministrului Sorin Grindeanu la cea de-a treia sesiune a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite

[Check against delivery]

Sorin Grindeanu: Stimate domnule prim-ministru, stimați colegi, Excelențele Voastre, stimați membri ai Comitetului de Cooperare România-Emiratele Arabe Unite,

Doresc, în primul rând, să salut prezența dumneavoastră în România, ocazionată de lucrările celei de-a 3-a Sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernele României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite și să vă transmit un călduros bine ați venit în România. Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi gazda dumneavoastră și sunt onorat să conduc lucrările acestei Comisii și să subliniez faptul că Emiratele Arabe Unite reprezintă unul dintre partenerii importanți ai României, sens în care există un dialog consecvent și relații tradiționale de bună înțelegere și cooperare dintre cele două țări.

În calitate de copreședinte, doresc să remarc faptul că Sesiunea a 3-a a Comisiei de Cooperare între cele două Guverne de astăzi se desfășoară la un interval de doi ani de la organizarea celei de-a 2-a Sesiuni, care a avut loc la Abu Dhabi. Și în acest sens, împreună cu dumneavoastră, în calitate de copreședinți, ar trebui să intensificăm contactele la nivel de lucru și să dinamizăm dialogul bilateral dintre statele noastre cu scopul de a dezvolta acele proiecte strategice comune.

În continuare, pentru că avem onoarea să îl avem printre noi pe domnul Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, îl invit pe domnia-sa să ne adreseze câteva cuvinte. Domnul prim-ministru, vă rog!

Marcel Ciolacu: Vă mulțumesc mult! Onoarea este de partea mea, în primul rând.

Ținând cont că am avut și o vizită de puțin timp în Emiratele Arabe Unite, cred că era necesară prezența mea pentru a impulsiona lucrurile împreună în direcția pe care ne-o dorim cu toții.

Stimată doamnă ministru, Excelențele Voastre, stimați membri ai Comitetului de Cooperare România-Emiratele Arabe Unite, mă bucur să particip astăzi, alături de dumneavoastră, la lucrările celei de-a 3-a Reuniuni a Comitetului Interguvernamental Comun România-Emiratele Arabe Unite. Așa cum am spus și așa cum știți, săptămâna trecută am realizat o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite, vizită în cadrul căreia am avut discuții constructive cu Alteța Sa, Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, dar și o serie de contacte cu reprezentanții unor companii interesate să-și extindă la nivel strategic activitățile în România sau să investească în țara noastră.

Mesajul pe care l-am transmis la Abu Dhabi a fost acela că România, autoritățile române, sunt interesate să atragă în continuare investiții emirateze, precum și să crească și să diversifice comerțul bilateral. Mă bucur să constat că proiectele discutate în cadrul vizitei de lucru se regăsesc și pe agenda Reuniunii de astăzi, pentru că intenția Guvernului pe care îl conduc este ca prin dezvoltarea proiectelor strategice comune, vom contribui la dezvoltarea economică a statelor noastre.

Avem deja proiecte comune ale căror rezultate încep să se vadă și aș dori să evidențiez aici finalizarea de către DP World a construcției de facilități dedicate serviciilor RORO Constanța. De altfel, deschiderea oficială este prevăzută pentru jumătatea lunii mai. Este un exemplu de succes pe care îl dorim multiplicat atât în Portul Constanța, cât și în alte sectoare unde au fost investiții și directe, au fost și fonduri europene. Un operator mondial în acest moment, prima piață din Europa în care DP World s-a extins, a fost în România. În primul rând, în Portul Constanța, în actualul context geostrategic, odată cu reconfigurarea rutelor de transport, relevanța acestuia a crescut, considerabil, iar extinderea sa a devenit o necesitate.

În al doilea rând, ne dorim proiecte de succes și în alte domenii, precum energia, agricultură, infrastructură, IT, turism, pentru că țările noastre dispun un potențial uriaș, dar insuficient exploatat. Salut în acest context semnarea memorandumului de înțelegere dintre Camera de Comerț și Industrie a României și Federația Camerelor de Comerț și Industrie din Emiratele Arabe Unite, care va avea loc astăzi, în marja acestei reuniuni.

Mă bucur însă să văd că și în domeniul energiei am făcut pași înainte. Hidroelectrica și Masdar au încheiat un parteneriat semnat cu ocazia vizitei la Abu Dhabi. Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy au formalizat cooperarea dintre Transgaz și ADNOC și au intensificat dialogul, iar compania TAQA discută cu partenerii români proiecte de producție și infrastructură de transport a energiei. Sunt pași esențiali în dezvoltarea unei cooperări de durată și sustenabilă.

În domeniul agriculturii, cooperarea noastră a devenit astăzi, în contextul războiului din Ucraina, și mai importantă. Sper că împreună vom reuși să creștem nivelul acesteia în ceea ce privește exportul de cereale, dar și de produse din carne, ovine, bovine și pui și de produse lactate. Exemplul prezenței de durată a companiei Al Dhara în România ne demonstrează că și în acest domeniu putem avea realizări remarcabile împreună.

Stimate domnule ministru, stimate domnule ministru, dacă astăzi putem contabiliza aceste rezultate pozitive ale cooperării noastre, acest lucru se datorează și a activității dumneavoastră asidue în cadrul comitetului mixt, față de care îmi exprim întreaga apreciere și recunoștință. Sunt convins că asta este modalitatea cea mai potrivită pentru obținerea, într-un timp scurt, a unor rezultate concrete, cu impact asupra calității vieții cetățenilor noștri. De aceea, sunt optimist și în privința identificării în acest cadru a soluției pentru crearea unui fond suveran de investiții între statele noastre.

Vă mulțumesc încă o dată pentru contribuția dumneavoastră importantă la dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre și vă doresc în continuare o Reuniune fructuoasă!

***

[embedded content]

 Semnarea Memorandumului de Înțelegere între Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Federația Camerelor de Comerț din Emiratele Arabe Unite

***

[embedded content]

Declaraţii ale premierului Marcel Ciolacu după participare la cea de-a treia sesiune a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite

[Check against delivery]

Reporter: …banii? Care vor fi sursele? Pentru că în memorandum scrie să identificaţi sursele.

Marcel Ciolacu: Sunt toți banii măsurați, luni de dimineață, periodic, am cu domnul ministru, cu vicepremierii… Repet, lucrurile sunt sub control. Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori. E adevărat, sunt niște hotărâri judecătorești pe la justiție, care sunt niște sume…, câteodată mă ia și pe mine amețeala, unde nu s-a stat încă, n-au fost recunoscute de către statul român și unde avem aceste discuții. În rest, nu sunt probleme. Nici dacă ar fi acele sume, n-ar fi probleme pentru Guvernul României.

Reporter: Cam în cât timp ați putea să alocați toate sumele acestea?

Marcel Ciolacu: La rectificare. Așa se întâmplă…

Reporter: Când faceţi rectificare?

Marcel Ciolacu: În august, dar chiar și până în august, dacă există anumite probleme, se pot face modificări. Ştiţi că am făcut și anul trecut și așa am ținut deficitul sub control.

Reporter: Ar fi probleme și legate înzestrarea Armatei.

Marcel Ciolacu: Aoleu! Tocmai ce am plătit absolut totul, de aceea am și ajuns la acest deficit de 1,7. Sunt lucrurile chiar într-un echilibru. Cu adevărat, consider că prioritățile românilor au fost investițiile în infrastructură. Îmi doresc, și am vorbit și azi cu ministrul Apărării și cu vicepreședintele Turciei, îmi doresc ca cât mai multe dintre achizițiile pentru înzestrarea Armatei să se producă pe teritoriul României. Am avut discuția și cu cancelarul Olaf Scholz și cu toți cei interesați și cu Ambasada Statelor Unite și veți vedea că se va dezvolta foarte mult industria de apărare în acest an.

Reporter: Că tot vorbeați de infrastructură, domnule premier, am văzut o situație destul de neplăcută la Slănic, Prahova.

Marcel Ciolacu: S-a făcut un drum peste o mină, ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine. Ce au…? Acolo s-au dat niște autorizații când s-au făcut acele drumuri, sunt anumite istorii. În schimb, am văzut reacția statului român și a situațiilor de urgență, care au intervenit imediat, am văzut cum a intervenit prefectura, s-au mutat 42 de familii, s-au găsit soluții, aia am văzut. Dar nu-mi cereți să știu… De exemplu, în Râmnicu Sărat, în județul Buzău, erau niște hrube de pe timpul lui Brâncoveanu și s-a lăsat drumul. Iertați-mă, dar s-a intervenit și acolo. Cu cine? Cu cine am avut? Cu domnul Raed Arafat…

Reporter: Domnul Sorin Grindeanu v-a informat…?

Marcel Ciolacu: Bineînțeles, am știut toate lucrurile în timp real.

Reporter: Domnule premier, salariul minim european când va fi în România? Când vom avea și noi, românii, salariul minim european?

Marcel Ciolacu: Vedeți că am intrat în procedura de implementare. O să iasă doamna ministru și o să explice foarte clar, am dat și ordonanța, este munca dânsei și mi se pare corect ca fiecare ministru să-şi prezinte munca.

Reporter: De la 1 iulie?

Marcel Ciolacu: Da, începe mecanismul. Nu putem rămâne, e un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, patronate și sindicate. Și Guvernul hotărăște cu cât se mărește și cum, în funcție de anumiți parametri. Cred că trebuie să fie ceva predictibil și un mecanism foarte clar, mai ales că acum va fi un mecanism la nivel european.

Reporter: Domnule premier, săptămâna viitoare va fi România în mișcare, aproape o săptămână va fi această minivacanță. Autostrada Soarelui va fi liberă, însă pe Valea Prahovei vom avea din nou aceleași aglomeraţii.

Marcel Ciolacu: Tocmai de aceea…

Reporter: Cum vedeți concesiunea Comarnic-Braşov?

Marcel Ciolacu: Tocmai de aceea am spus și în Qatar și la Abu Dhabi și o spun: Comarnic – Brașov se va face prin parteneriat public-privat, fiindcă sunt între 4 și 5 miliarde de euro și, știm, pe banii atrași de domnul Grindeanu, nu putem să-i dimensionăm pe toți pe Comarnic – Brașov.

Reporter: Deci va fi cu taxă?

Marcel Ciolacu: Hai, ca să vă zic așa, mai peste două săptămâni, ca să vedeți că am vorbit și astăzi cu domnul Grindeanu. Peste două săptămâni cred că primii indicatori vor ieși de la consultant și deja începem demersuri.

Reporter: Aţi fost în Emirate, domnule premier. Ce negocieri se mai poartă?

Reporter: Cum aţi văzut această situaţie, domnule premier?

Marcel Ciolacu: Ce s-a mai întâmplat?

Reporter: Cu redepunerea candidaturilor la sectoare.

Marcel Ciolacu: Se respectă legea. Sunt decizii. S-a întâmplat ceva, s-au strâns, e o decizie pe care o respecți. Acolo sunt niște magistrați care decid acest lucru. Partidul imediat se mișcă și rezolvă problema.

Reporter: Cu Emirates – în ce stadiu mai sunt negocierile în ceea ce privește Taromul?

Marcel Ciolacu: Cu răbdare… Vă rog…

Reporter: Legat de candidaturile la primărie, cu domnul Piedone, totuși, mai este vreo șansă de discuție?

Marcel Ciolacu: Am răspuns, v-am răspuns. Eu am spus ce văd eu că este corect. Dacă dânsul dorește, poate să mă sune, că nu… Dar eu vă spun, uitându-mă la dumneavoastră, că va câștiga doamna Firea cu tot cu candidatura domnului Piedone depusă. Mulţumesc.

Articol preluat de pe gov.ro