Declaraţii de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Veștea, și ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, după şedinţa de guvern

[embedded content]

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: După ședința de guvern de la Timișoara, astăzi am făcut o ședință de guvern la Brașov. Mulțumesc gazdei, domnului ministru Veștea. Ați văzut ordinea de zi. Au fost mai multe proiecte care au privit, în primul și în primul rând județul Brașov, dar nu numai, și conexiunile dintre Brașov, vestul țării și vestul Europei, dar și conexiunile în ceea ce privește centrul țării și Moldova. Cea mai mare creștere economică a avut loc în județul Brașov, din toată țara. Este un exemplu de dezvoltare și, așa cum am spus și la începutul ședinței de guvern, prioritatea Guvernului României este de a susține în continuare acest ritm de investiții pe care l-am impus pe tot teritoriul României. O să-i rog și pe colegii mei, și pe domnul ministru Veștea, și pe domnul Sorin Gindeanu.

Adrian Veștea: Vreau să mulțumesc și eu domnului prim-ministru și colegilor mei din Guvernul României pentru faptul că au considerat că, după 102 ani, să avem la Brașov prima ședință desfășurată de către Guvernul României. Este o mare bucurie, ținând cont de faptul că în Brașov, în decursul timpului, au fost foarte multe proiecte implementate. Evident, unul dintre cele mai importante este Aeroportul de la Brașov, un proiect care s-a construit pentru prima dată, de la zero, în ultimii 50 de ani în România. De altfel, avem mai multe obiective care sunt în implementare de către autoritățile locale, dar este foarte important că se pun bazele unor proiecte de mobilitate care vor lega Brașovul de celelalte zone ale României. Mulțumesc!

Sorin Grindeanu: Mulțumesc. Așa cum ați văzut pe ordinea de zi, Ministerul Transporturilor a avut șase hotărâri de Guvern, mare parte dintre ele fiind legate, una de aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru secțiunea Cristian-Codlea, de asemenea, exproprieri pentru Brașov, Târgu Mureș, Oradea. Ce am spus și la începutul ședinței de Guvern rămâne valabil, Brașovul, fiind de fapt centrul țării, rămâne și trebuie ca în anii viitori să fie acest hub pentru infrastructura din România. Sunt investiți în derulare în acest moment, fie că vorbim de cele patru loturi de la Sibiu spre Făgăraș care trebuie să se continue, Făgăraș-Brașov și se continuă fiindcă SF-ul este în execuție acum, fie că vorbim de A13 și în săptămânile viitoare vom avea un câștigător pentru elaborarea studiului de fezabilitate de la Brașov, la Bacău, adică A13, fie că vorbim de Brașov-Ploiești. Dar n-aș trece foarte ușor peste și peste investițiile în calea ferată. Așa cum bine știți, avem în desfășurare modernizarea Brașov-Sighișoara, care trebuie să se continue în sud, până la Predeal și, bineînțeles, București. Deci, pentru anii viitori e absolut necesar ca ritmul impus de actualul guvern investițiilor în infrastructură să continue. Mulțumesc!

Reporter: Domnule premier, în iulie expiră acea facilitate de 200 lei din salariul minim scutiți de taxe? Va mai fi păstrată? Va fi prelungită?

Marcel Ciolacu: Haideți să avem întâlnirea cu partenerii sociali, atât cu sindicatele, cât și cu patronatele și, ca de fiecare dată, vom veni și vă vom informa.

Reporter: Există posibilitatea ca acest salariu minim să crească în toamnă, să nu crească în luna iulie?

Marcel Ciolacu: În acest moment, intenția clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3700 lei.

Reporter: Ați adoptat astăzi o ordonanță de urgență, în ședința de acum, prin care 10% din valoarea creditelor bugetare și de angajament se duc la fondul de rezervă al Guvernului, la fel și din proiectele cu finanţare externă.

Marcel Ciolacu: Este mecanismul pe care l-am folosit și anul trecut şi care a fost declarat constituțional.

Reporter: A rămas Guvenul fără bani?

Marcel Ciolacu: Nu, nu a rămas Guvernul fără bani, îi direcționăm ca să menținem acest ritm de investiții. Dimpotrivă, față de anul trecut avem încasări mai mari cu 25 de miliarde. Față de tot restul istoriei României, pentru prima oară, în patru luni, s-au investit 41 de miliarde – în patru luni de zile.

Reporter: Aș fi vrut..

Marcel Ciolacu: Şi ca să menținem acest ritm s-a creat acest mecanism, din punctul meu de vedere, foarte corect.

Reporter: Ați avut vreo discuție cu președintele Klaus Iohannis, până în acest moment, cu privire la sistemul Patriot?

Marcel Ciolacu: Am avut o discuție cu președintele României. Urmează să luăm o decizie în CSAT.

Reporter: Cum vă raportaţi dumneavoastră la subiect? La trimiterea /…/.

Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că, după CSAT, o să aflaţi decizia.

Reporter: Când ar putea să aibă loc şedinţa CSAT?

Marcel Ciolacu: Acest lucru… o să urmeze să ne anunțe președintele României.

Reporter: Când aţi discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, în aceste zile, zilele trecute?

Marcel Ciolacu: În aceste zile.

Reporter: Dar care este poziția dumneavoastră pe tema aceasta?

Marcel Ciolacu: Vă repet. Este o decizie care se ia în CSAT.

Reporter: Spuneaţi că ministrul…

Marcel Ciolacu: Aici nu avem păreri, când vorbim de apărarea naţională.

Reporter: Ministrul apărării avea mari reticenţe, spuneaţi. De ce?

Marcel Ciolacu: Vă spun încă o dată! Această decizie se ia în CSAT. Şi eu nu am zis mari, am spus că avea rețineri şi…

Reporter: Dar ce am putea primi la schimb?

Marcel Ciolacu: Haideți să lăsăm decizia la CSAT.

Reporter: Încercăm să aflăm mai mult decât o decizie, încercăm să aflăm cum vă raportaţi dumneavoastră la subiectul /…/.

Marcel Ciolacu: Eu atunci spun că cel mai bine este să desființăm CSAT-ul și să luăm hotărârile noi aici, în Cercul Militar de la Brașov.

Reporter: Nu trebuie să vă supăraţi!

Marcel Ciolacu: Dar nu m-am supărat, nu m-am supărat!

Reporter: E vorba doar de cum vă raportaţi dumneavoastră.

Marcel Ciolacu: Nu m-am supărat. Mă raportez la ce voi hotărî, împreună cu președintele României, în CSAT, împreună cu colegii mei.

Reporter: Domnule Grindeanu, referitor la Autostrada Comarnic-Brașov, la un moment dat afirmați că nu prea sunt bani, că se ia în calcul un parteneriat public-privat. Rămâne scenariul acesta sau când o să știm și noi de unde se finanțează și când se face autostrada?

Sorin Grindeanu: În primul rând, hotărârea de guvern de astăzi, așa cum, dacă v-ați uitat, stipulează, spune că cel puțin acest tronson, la care am aprobat astăzi indicatorii tehnico-economici, este finanțat din programul de transport. Deci bani europeni, care are, sigur, componentă europeană, dar care are și o importantă componentă națională. Ce vreau să… sau ideea de bază a fost următoarea: noi, la sfârșitul anului trecut, în parlament, am aprobat o nouă lege a parteneriatului public-privat. De ce vă spun acest lucru? Pentru că era fundamental să schimbăm această lege a parteneriatului public-privat. De ce? La sfârșitul anului 2021 am aprobat, și eu am propus în Guvernul României, Planul Național de Investiții în Infrastructură. Necesarul este de vreo 70 de miliarde de euro până în 2030; banii pe care noi îi putem atrage din fonduri europene, toate, fie că vorbim de programele operaționale, fie că vorbim de PNRR, la care adăugăm și cofinanțarea, banii sunt, în acest moment, în jur de 40, deci lipsesc vreo 30 de miliarde. Pentru aceste 30 de miliarde, noi trebuie să găsim soluții. Vă dau și un alt exemplu: în urmă cu două săptămâni, cred, am fost împreună cu primul ministru în Golf, în Emirate și în Qatar, încercând să explicăm că am schimbat legea parteneriatului public-privat, că e una mult mai prietenoasă față de cum era în trecut și că suntem deschiși la parteneriate de acest tip. Până când, ca să răspund direct la întrebarea dumneavoastră, până când vom găsi, pe diverse proiecte, parteneri în a face parteneriat public-privat, toate – cele care sunt pe culoarele europene și care sunt eligibile în a fi finanțate de fonduri europene – rămân pe fonduri europene. Nu știu dacă am fost clar.

Reporter: Domnule premier, vedem din ce în ce mai multe proteste și ați avut inclusiv la guvern un protest. Există posibilitatea ca salariile bugetarilor să crească din nou, ale celor nemulțumiți?

Marcel Ciolacu: Din punctul meu de vedere, cred că prioritatea este în acest moment la Banca Mondială, să termine studiul pe care pe urmă îl înaintează Comisiei. După cum bine știți, avem, în cererea de plată numărul 4 trecută reforma și respectiv o nouă lege a salarizării. Până atunci, cu adevărat, avem discuții în marja Legii 153, lege pe care o avem în acest moment. A fost o abordare greșită, pentru că neputința în colectare, neputința de a avea în sfârșit digitalizarea la ANAF a dus a se lua o decizie, din punctul meu de vedere total greșită – aceea de a mări fiscalitatea unde se colectează cel mai bine și unde colectează cel mai bine statul român, ea având și, dacă nu plătești stopajul la sursă, fiind și penal. Și atunci s-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult. Total incorect, pentru că impozitarea este uniformă, indiferent de venituri. De aceea, sunt ferm convins că în perioada următoare și de săptămâna aceasta, voi începe discuțiile cu partenerii sociali pentru a reașeza lucrurile, dar acest lucru eu nu doresc să-l fac cum au făcut alții, respectiv să luăm niște decizii pe colțul mesei, pe care pe urmă le vom plăti prin creșterea inflației. Tocmai s-a micșorat inflația cu aproape 0,5%…

Reporter: A crescut la detergenți, 25%, o scumpire…

Marcel Ciolacu: Eu vorbesc de inflație, nu de prețul la detergenți, că prețul la detergenți a crescut cu 25%, urmează, cu adevărat, Consiliul Concurenței să facă o anchetă, am și vorbit cu președintele; deci sunt două lucruri diferite, totuși. Poate pentru dumneavoastră urgența cea mai mare sunt detergenții, pentru mine continuă să fie impozitarea muncii și inflația. Și pe urmă să reașezăm lucrurile într-o normalitate. Nu poți să plătești aceeași impozitare când ai salariul minim pe economie și când ai peste 20.000 lei. Trebuie… Și atunci, ca să nu am cu colegii liberali prea multe discuții, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu. În schimb, se vor da deduceri pentru cei cu veniturile mai mici. Repet, pentru sănătate, pentru educație…

Reporter: Inclusiv pentru cei care nu au copii?

Marcel Ciolacu: …categoric. Pentru că sunt… de aceea paleta va fi mai mare. Repet, lucrurile acestea eu nu le iau sub emoție, indiferent de breaking news-urile trecute, indiferent de articole. Categoric, impozitarea muncii în România, mai ales pentru cei cu venituri mici, trebuie – și aici încadrăm aproape o treime dintre români – trebuie să intervenim. Se vine printr-o măsură imediată, având o perspectivă și pe noua lege a salarizării, dar și printr-o măsură care dezvoltă și alte servicii și economia României devine mai dinamică. Cu alte cuvinte, României îi trebuie un plan. României nu-i mai trebuie un guvern, indiferent de culoarea politică, fiindcă el este Guvernul României, chiar dacă avem o coaliție, cu toții suntem membri ai Guvernului României, nu PSD-ști sau PNL-iști când intrăm pe ușa guvernului, trebuie să avem o abordare echilibrată pe un domeniu care privește în primul și în primul rând viitorul dumneavoastră, mai puțin al meu, la 56 de ani. Și cred că este abordarea corectă. Eu, emoțional, să iau decizii în acest moment și să distrug tot echilibrul macroeconomic, n-am să-l fac. În schimb, voi lua decizii pentru că este o inechitate socială ceea ce se întâmplă acum.

Reporter: Domnule premier, mulți români vor să știe dacă va mai crește salariul minim de la 3.300 la 3.700 lei, așa cum vă doreați dumneavoastră.

Marcel Ciolacu: Păi, asta vom discuta cu partenerii sociali, săptămâna aceasta.

Reporter: Deci se va întâmpla de la 1 iulie?

Marcel Ciolacu: Această decizie o iau cu partenerii sociali.

Reporter: Aș mai avea o întrebare, dacă se poate: cum vi se pare…

Marcel Ciolacu: /…/ se întâmplă sau se întâmplă sau nu? Eu n-am auzit. Vă rog, iarăși /…/.

Reporter: Cum vi se pare faptul că onorariile avocaților care ne apără în procesul cu Pfizer sunt secretizate, ele nu pot fi publicate, nu știm cu cât sunt plătiți avocații.

Marcel Ciolacu: Nu, adresați-vă Ministerul Finanțelor.

Reporter: Domnule premier, profit că…

Reporter: /…/ ați venit cu o veste bună astăzi în ceea ce privește sectorul Cristian-Codlea. Românii așteaptă însă o veste în ceea ce privește Autostrada Ploiești-Brașov. Când o s-o avem?

Sorin Grindeanu: La sfârșitul acestui… am anunțat și în ședința de guvern, în toamna acestui an va fi finalizat și restul studiului de fezabilitate pe tronsonul amintit de dumneavoastră, astfel încât să putem să intrăm în partea cea mai importantă, cea de execuție și proiectare după această fază. Că acum vom avea diverse soluții după finalizarea acelui studiu de fezabilitate, apropo de întrebarea de mai devreme, asta o să luăm decizia atunci, odată cu finalizarea acestui studiu de fezabilitate. Repet, în toamna acestui an, pe întreg acest tronson, va fi finalizat studiul de fezabilitate, astfel încât să intrăm pe acel FIDIC Galben – proiectare plus execuție.

Reporter: Un orizont de așteptare pentru românii care stau în continuare în trafic pe valea Prahovei.

Sorin Grindeanu: Știți… Eu știu că, în momentul în care ești ministru al transporturilor, lucrurile vin și cu plus și cu minus. Aș da un alt exemplu, poate nu foarte apropiat de dumneavoastră, dar asemănător: când am venit la Ministerul Transporturilor, și domnul prim-ministru știe, am venit să vorbesc și despre Sibiu-Pitești, unde, de traversarea Carpaților, s-a vorbit imediat de după Revoluție. Deci de 30 și ceva de ani am vorbit de traversarea Carpaților cu o autostradă. Vreau să vă spun că atunci când am venit la Ministerul Transporturilor, din cinci loturi de autostradă, cât e Sibiu-Pitești, nici măcar nu erau semnate contractele, pe trei dintre ele nu erau semnate contractele, dar noi construiam de 30 de ani acea autostradă. Revenind la exemplul de aici, pasul e următorul: studiul de fezabilitate finalizat – care ne va spune preț și toate celelalte lucruri – durată – în toamna acestui an, după care se intră în faza de licitație pentru  proiectare și execuție.

Reporter: Şi un orizont realist /…/?

Sorin Grindeanu: Nu am de unde să anticipez ce va spune studiul de fezabilitate. Chiar n-am de unde să spun. Ceea ce am făcut în studiul de fezabilitate, în schimb, împreună cu colegii de la Ministerul Transporturilor este ca, din acel cost imens pe care dumneavoastră îl știți, care apărea la prima strigare, undeva în jur de opt miliarde de euro, soluțiile adoptate de colegii mei și discutate cu proiectanții, ne-au dus aproape la înjumătățirea acestei sume, pentru că opt miliarde de euro pentru 160 de kilometri este imens. Atât era la prima strigare, urmare a acestui studiu. Haideți să așteptăm studiul de fezabilitate, repet, în toamna acestui an și atunci vom vedea preț, durată și toate lucrurile.

Reporter: Domnule premier, aş mai avea o întrebare.

Marcel Ciolacu: Şi importantă e decizia că se va merge pe FIDIC galben.

Sorin Grindeanu: Da, ceea ce /…/.

Marcel Ciolacu: /…/ executare plus execuție, cu alte cuvinte se mai închide o temă. Tot timpul se despărțeau aceste lucruri. Vă rog.

Reporter: Pentru că îl vedem aici și pe domnul Veștea, îl aveți și pe domnul Grindeanu și știm că sunteți, domnul Veștea și candidat, dacă ați finalizat sau sunteți aproape să încheiați evaluarea miniștrilor și dacă aţi decis cine ar urma să fie remaniat.

Marcel Ciolacu: Evaluarea miniștrilor se face lunar.

Reporter: Acea mare analiză.

Marcel Ciolacu: Momentan n-am anunțat nicio mare, nicio mică analiză, dacă nu vă supărați. Cu adevărat, în fiecare lună, eu, după-ședința de guvern, şi premierul, și toți miniștrii vom sta foarte aplicat pe tot ce înseamnă jaloane și fiecare investiție în parte pe PNRR. Știm cu toții că are termen până în 2026 și cred că asta e prioritatea Guvernului în acest moment.

Reporter: Sunteți nemulțumit de cineva din Guvern?

Marcel Ciolacu: Nu! Dar, repet, prioritatea noastră, și a mea, și a miniștrilor, și am aici doi miniştri performanți, sunt jaloanele și PNRR-ul, fiecare investiție în parte.

Reporter: Dacă nu sunteți nemulțumit, înseamnă că toți miniștrii sunt performanți în guvern, /…/ cei doi de față.

Marcel Ciolacu: Eu am văzut cu adevărat, după mult timp și după multe schimbări de prim-miniștri, anual și câteodată și de două ori pe an, am văzut totuși un guvern în care nu există scandaluri, nu există certuri, chiar dacă suntem din două partide tradițional adversare. Cu adevărat, sunt mândru de această premieră în Guvernul României. Și cu toții am înțeles că facem parte din Guvernul României.

Reporter: Aș să vă mai întreb și eu dacă cumva guvernul se gândește la tăieri de salarii, sporuri în administrația publică pentru a mai aduce bani la buget.

Marcel Ciolacu: Păi, pentru ce? Momentan, tocmai v-am anunțat, am o colectare mai mare decât anul trecut cu 25 de miliarde, iar tot ce s-a programat ca încasări, anul acesta, de la Ministerul de Finanțe și-au făcut planul. Mai mult, și l-au depășit dosarul.

Reporter: /…/ cei care spun că au ajuns la fundul sacului.

Articol preluat de pe gov.ro