Participarea premierului Marcel Ciolacu la inaugurarea noului terminal de plecări externe al Aeroportului Internațional “Traian Vuia” din Timișoara

Galerie foto

[embedded content]***

[embedded content]

Alocuțiunile susținute de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, la inaugurarea noului terminal de plecări externe al Aeroportului Internațional “Traian Vuia” din Timișoara

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Sorin Grindeanu: Domnilor președinți, domnule prim-ministru, domnilor parlamentari, domnilor președinți de consiliu județean, domnilor europarlamentari, stimați invitați, excelențele voastre, doamnelor și domnilor, vreau să vă mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi, aici, într-un număr atât de mare, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Internațional Timișoara. Suntem aici pentru a ne bucura împreună pentru Timișoara, dar mai ales a ne bucura pentru România. Două zile ne mai despart de binemeritata aderare a țării noastre în familia statelor Schengen, o aderare care va aduce de la sine un acces mai facil pentru cetățenii români în țările membre Schengen. O aderare pe care ne-o dorim în totalitate finalizată, inclusiv cu frontierele terestre, până la sfârșitul acestui an. De aceea, deschiderea acestui nou terminal aeroportuar este dovada că România știe să materializeze proiecte concrete din bani europeni; este dovada că România știe să construiască la standarde europene și este dovada că avem viziunea și avem capacitatea să asigurăm facilități pentru pasageri la cele mai înalte standarde de siguranță și confort.

Stimați invitați, vă mărturisesc că abia aștept ca la următoarea mea plecare de acasă, spre București sau spre alte destinații Schengen, să fiu pasager al acestui terminal nou. A crescut sub ochii mei, sub ochii noștri, zi de zi, în ultimul an, şi trebuie să vă mărturisesc că mă simt împlinit să-l văd astăzi finalizat. Timișoara are acum un aeroport așa cum merită şi care îi reconfirmă meritele de a se număra în topul orașelor europene. În doar un an, numărul celor care vor beneficia de acest terminal va putea ajunge la 3 milioane de călători, o creștere de aproximativ 50% faţă de ceea avem acum. Iar beneficiile acestei investiții se vor reflecta atât printr-o sporită dezvoltare a municipiului Timișoara, cât și a întregii zone de Vest. Vreau să vă spun că nu ne vom opri aici. Noul terminal este doar unul dintre obiectivele importante de dezvoltare gestionat de către Ministerul Transporturilor. Urmează modernizarea liniei de cale ferată care va asigura legătura dintre Gara de Est din Timișoara cu acest terminal, cu aeroportul, proiect care presupune, de asemenea, și construcția unui nou sector de cale ferată dublă și electrificată. Gara de Nord, așa cum știți, este în plin proces de modernizare, iar PNRR-ul în acest moment asigură modernizarea căii ferate de la Caransebeș la Lugoj, Timișoara, Arad. În această vară – şi spun bine în această vară – se va deschide circulația pe centura de sud a orașului nostru și estimez că tot în această vară vom avea semnat contractul pentru centura de vest a orașului nostru. La aceste obiective de infrastructură se va adăuga, bineînțeles, un obiectiv la care țin foarte mult și care sper să-l avem finalizat, prin semnarea contractului în lunile viitoare, şi anume, construcția autostrăzii Timișoara-Moravița, pe care o vom lansa în licitație până la sfârșitul acestui an. Toate aceste proiecte solicită multă muncă și determinare, dar care, odată finalizate, au un impact pozitiv atât regional, cât și național. Să știți că toate aceste proiect nu au culoare politică și oricine ocupă poziția de ministru al transporturilor este obligat să le finalizeze cu succes.

Stimați invitați, închei prin a spune că astăzi se împlinesc 20 de ani de când România a aderat la NATO. Îmi doresc să scriem o nouă pagină a istoriei noastre şi să fim la fel de uniți cum am fost în urmă 20 de ani în jurul unui proiect comun, de data aceasta, proiectul comun este Schengen. Îmi doresc să lăsăm deoparte, așa cum în urmă cu 20 de ani s-au lăsat deoparte toate bătăliile politice, să lăsăm deoparte tot ceea ce ne desparte politic şi să atingem acest obiectiv. Îmi doresc ca Timișoara să rămână un oraș simbol pentru un proiect împlinit: România e în Schengen. Vă mulțumesc!

Marcel Ciolacu: Înalt Preasfinția Voastră Mitropolit al Banatului, domnule președinte al Senatului, domnule președinte al Camerei, domnule președinte al Consiliului județean, domnule primar, doamna ministru,

Acum o săptămână, așa cum spunea și domnul președinte al Senatului, toți trei, împreună și cu Sorin, eram la dumneavoastră, pe șantierul centurii de sud a Timișoarei. Astăzi, am venit din nou aici, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Internațional Timișoara. E clar că, în sfârșit, după mai bine de 30 de ani, investițiile au început să țină pasul cu nevoile de dezvoltare ale comunității.

Vedem aici o investiție spectaculoasă, la cele mai înalte standarde. Și același lucru se întâmplă în multe alte orașe din țară, fie că vorbim despre aeroporturile din Iași, Craiova sau Târgu Mureș. De asemenea, sunt sute de milioane de euro care vor fi investiți în următorii ani în portul Constanța, dar și în celelalte porturi pe care le avem la Dunăre. Toate aceste investiții îmi dau încredere că România este pregătită pentru aderarea cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen.Peste mai puțin de 48 de ore, românii care vor călători în Schengen vor uita de controlul clasic în aeroport. Vor merge direct la porțile de îmbarcare.

După 14 ani de nedreptate, puțini mai sperau că România va deschide vreodată ușa Schengen. Și, iată, am reușit ca de la 31 martie să avem Schengen aerian și Schengen maritim. Este un prim pas care ne confirmă că suntem pe un drum ireversibil. Este o victorie a României și a tuturor celor care au crezut în acest proiect. Și vă asigur că avem un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, să avem o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru. Pentru ca acest lucru să poată fi îndeplinit trebuie însă ca interesul național să primeze în fața orgoliilor politice. Nimic nu se poate construi atunci când este haos și forțele politice se ceartă între ele. Este nevoie de stabilitate și de o voce unitară în jurul proiectelor majore de țară, așa cum este și Schengen, așa cum anul viitor este proiectul de ridicare a vizelor pentru SUA, așa cum în 2026 avem proiectul de aderare la OCDE.

Stimați invitați, astăzi se împlinesc, cum spunea și Sorin, 20 de ani de la aderarea României la NATO. Mulți au spus și atunci că așa ceva nu este posibil. Astăzi, nu numai că suntem membri cu drepturi depline ai celei mai puternice alianțe militare din istorie, dar suntem un partener respectat și de încredere, pe care NATO se bazează în actualul context de securitate regională.

La fel cum s-a întâmplat cu NATO și cu aderarea la Uniunea Europeană, la fel îmi doresc să facem și cu Schengen, și cu OCDE. Este nevoie de solidaritate națională și de un proiect comun la care toți să contribuie.Faptul că investim miliarde de euro în infrastructură ne aduce mai aproape de standardele occidentale. Dar trebuie ca efortul logistic să fie dublat de un efort politic și diplomatic de amploare în jurul acestui obiectiv comun.

În final, vreau să îl felicit pe domnul Grindeanu pentru finalizarea unui terminal modern. Îl asigur că, și în continuare, va rămâne prietenul meu și abia aștept să mai vin la Timișoara și să văd cum merg celelalte investiții pe care le are în derulare. Nu în ultimul rând, aș dori să îi mulțumesc constructorului, constructor român, care a înțeles faptul că dacă nu ar fi finalizat această construcție într-un an de zile, România ar fi pierdut bani europeni, întrucât lucrările erau la finalul exercițiului financiar 2014-2020, iar România ar fi trebuit să vină cu aceste fonduri de la bugetul național. Și acest gest nu-l putea să-l facă decât un constructor român!

Vă mulțumesc !

***

[embedded content]

Conferință de presă susținută de premierul Marcel Ciolacu și ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, la inaugurarea noului terminal de plecări externe al Aeroportului Internațional “Traian Vuia” din Timișoara

Articol preluat de pe gov.ro