A fost semnat contractul de construire pentru noul penitenciar de la Berceni, din jud Prahova

În ziua de 29 decembrie 2023 a fost semnat contractul de execuție lucrări a Penitenciarului de la Berceni, Jud. Prahova. Viitorul penitenciar va avea 1000 de locuri de detenție calculate la standardul de 4 m2. Dintre acestea, 900 de locuri sunt pentru deținuții cu regim închis, restul de 100 de locuri fiind destinate deținuților clasificați la regimul de maximă siguranță.

Prin crearea celor 1000 de noi locuri de cazare va crește capacitatea de cazare pentru regimul maximă siguranță și închis a unităților penitenciare din regiunea de sud a țării iar indicele mediu de ocupare va scădea, ajungând la un procent de ocupare sub 100%.

Referitor la acest proiect, dna Alina Gorghiu, ministra justiției a declarat următoarele:

”Acest proiect, la fel ca și cel de la Unguriu, din județul Buzău, este crucial pentru modernizarea sistemului penitenciar. Este important faptul că ambele proiecte au intrat în faza de execuție a lucrărilor. Investiția de la Berceni depășește 850 mil lei. Construcția celor două penitenciare reprezintă cea mai bună dovadă a faptului că statul român face mari eforturi pentru a rezolva definitiv problema locurilor de detenție la standarde europene.
Acestea sunt primele investiții pornite de la zero după mulți ani dar lor li se adaugă proiectele anuale de amenajare a noi locuri de detenție în penitenciarele existente, inclusiv cele 1275 planificate pentru anul acesta.
Este foarte important faptul că nimeni nu va mai putea invoca aspecte din trecut care țineau de condițiile de detenție pentru a se sustrage de la executarea pedepselor cu închisoarea. Lucrurile sunt deja radical schimbate.”
Viitorul penitenciar de la Berceni va avea o suprafața construită de 77.709,8 m2 și o suprafața desfășurată de 94.263,10 m2. Zona de detenție va avea 11 pavilioane de detenție interioară astfel:
– 9 pavilioane independente unul față de celălalt pentru deținuții din regim închis, a câte 100 locuri de detenție fiecare.
– 2 pavilioane independente unul față de celălalt pentru cazarea celor 100 deținuți clasificați în regimul de maximă siguranță.
Fiecare pavilion va avea, în afară de camerele de detenție, punct comercial, oficiu, sală de mese, club activități de reintegrare socială, sală de clasă, frizerie, telefonie, hobby, bibliotecă etc.

Alte facilități relevante atât pentru personal, cât și pentru persoanele custodiate sunt următoarele: infirmerie, clădire administrativă pentru personal (ex: birouri, săli de ședințe, spații administrative comune, arhivă și săli de sport cu vestiarele aferente), pavilion carantină, sală de sport, pavilion “Vizite” (inclusiv cu spații pentru vizite cu apărătorul, spații de tipul mama și copilul, spațiu vizite de tip părinte – copil, spatii pentru vizite conjugale).

Articol preluat de pe just.ro