Alocuțiunea susținută de premierul Marcel Ciolacu la întâlnirea cu reprezentanții comunității românești din Statul Qatar

Galerie foto

[embedded content]

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Marcel Ciolacu: Bună seara! Domnule ambasador, cred că privilegiul și onoarea sunt de partea mea, pentru că tocmai dumneavoastră mi-ați povestit cât de respectată este comunitatea românească în Qatar, cât de mult acoperă românii domeniile de activitate din Qatar, în construcții, în energie, în educație. Sunteți într-o țară, trebuie să recunoaștem, total diferită de cea în care v-ați născut și este evident că eforturile dumneavoastră au fost cu atât mai mari ca să vă adaptați unei țări atât de diferite de România. Nu pot să vă spun decât că aveți respectul meu și mă bucur imens că ați dat curs invitației domnului ambasador. Am venit cu o echipă de miniștri și împreună cu doamna ministru de externe să avem discuții aplicate, mai ales în zona economică, dar și în zona politică. Știți foarte bine că România are cea mai lungă frontieră cu un stat aflat într-un conflict armat. Acum vorbim din nou de un conflict în zona Orientului și parcă nu se mai termină aceste vești. Atât eu, cât și întreaga echipă de miniștri, colegii mei, o să încercăm să ne implicăm cât mai activ și, împreună cu domnul ambasador, să ne asigurăm că sunteți și veți fi bine în continuare în Qatar, de altfel o țară sigură, la fel ca și România; România fiind membră NATO, Qatarul fiind într-un parteneriat tot cu partenerul strategic pe care îl are și România, Statele Unite ale Americii. Cred că, după Revoluție, este una dintre marile realizări ale României.
Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine financiar decât ați fi câștigat în România în acest moment. Nu numai cifrele ne arată acest trend de creștere în România, care s-a datorat, în primul și în primul rând, unei perioade de stabilitate politică într-o perioadă de criză, de această dată și de securitate, nu numai energetică sau pandemie, și sper din tot sufletul ca împreună cu colegii mei, până la sfârșitul mandatului, să menținem acest trend de creștere. Este evident că mi-aș dori să reveniți în România, mai ales după cele povestite de domnul ambasador, cât de implicați sunteți și cât de mult ați dus la dezvoltarea proiectelor majore din Qatar. Mi-aș dori foarte mult să găsim acele proiecte provocatoare pentru nivelul dumneavoastră de așteptare și în România. În acest moment sunt investiții de aproape 100 de miliarde. Suntem restanți în continuare în zona de sănătate, în zona de educație, dar am spus-o și în România și o spun și aici: este ultimul tren al României. Dacă România pierde acest tren și aceste fonduri europene de această dată, la fel ca și crizele suprapuse, și reformele mai ales din PNRR, care vor duce automat și la aderarea României la OECD, și exercițiul financiar actual european, România nu mai are timp și nu mai poate să recupereze acest timp. Mi-aș dori să vă cunosc pe cât mai mulți dintre dumneavoastră în această seară, ați spus că trebuie să spun numai câteva cuvinte și să aflu cât mai multe dintre provocările dumneavoastră. Știu provocarea cu sistemul de pensii, încercăm să închidem memorandumul, și știu scutirea la contribuții sociale pe care o aveți aici și trebuie să găsim prin acest memorandum cu autoritățile din Qatar care sunt cele mai bune variante și cu Ministerul Muncii, astfel încât să depășim și acest moment.
Mulțumesc mult, încă o dată, pentru prezența dumneavoastră!

Articol preluat de pe gov.ro