Concursul Național de Drept Umanitar și Dreptul Refugiaților – Nicolae Titulescu. – Ediția 2023

Cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, Ministerul Justiţiei a găzduit astăzi, 10 decembrie 2023, proba finală a Concursului Național de Drept Umanitar și Dreptul Refugiaților – Nicolae Titulescu – Ediția 2023, concurs care se desfășoară tradițional în perioada 8-10 decembrie.

Secretarul de stat Mihai PAŞCA a fost amfitrionul ultimei zile de concurs, dar și Președintele juriului.

Concursul a fost co-organizat în acest an de către Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar, Centrul de Drept  International Umanitar al Ministerului Apărării Naționale, Universitatea Naţională de Apărare Carol I, Înaltul Comisariat O.N.U. pentru Refugiați, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Ministerul Justiției, Asociația SIMA și Joy Legal & Business – SCP  Beatrice ONICA-JARKA şi Asociații, care asigură coordonarea concursului.

Echipa câștigătoare a Ediției 2023 a concursului este alcătuită din: Ana-Maria EDU, Nicolae Axel DONUȚIU și George Dan FLOAREA din cadrul Facultății de Drept a Universității Lucian Blaga din Sibiu pregătiți de cadrele didactice Andreea Nicoleta DRAGOMIR şi Sergiu Gabriel BERINDEA.

„Mă bucur că Ministerul Justiției a găzduit finala Concursului Național de Drept Umanitar și Dreptul Refugiaților – Nicolae Titulescu, ediția 2023. Îi felicit atât pe organizatori, cât mai ales pe studenți, profesori şi pe voluntari pentru organizarea şi participarea la acest concurs. Noi toți trebuie să vorbim într-o singură voce care să ceară respectarea acestei ramuri de drept în orice conflict, ca ultimă redută a civilizației în fața dezastrelor cauzate de violența extremă. Cu toții trebuie să milităm pentru PACE, cu atât mai mult în contextul provocărilor pentru valorile esențial umane la care suntem martori în aceste zile! Împreună trebuie să învățăm regulile de drept internaţional umanitar, să le facem cunoscute şi să contribuim la prevenirea conflictelor. În același timp este necesară investigarea și urmărirea penală a crimelor comise în cadrul acestor conflicte. Să nu uităm niciodată că în perioadele de pace, trebuie să ne pregătim pentru eventualele consecințe nefaste ale unui conflict armat. Tradițional, România a fost una din națiunile care au sprijinit implementarea și diseminarea dreptului internațional umanitar. Ne bucurăm pentru faptul că, astăzi, la Ministerul Justiției, putem contribui la pregătirea viitorilor noștri specialiști ”, a subliniat domnul secretar de stat Mihai PAŞCA.

Acest concurs are dimensiune națională și se adresează mediului academic, fiind singurul concurs pentru promovarea dreptului internațional umanitar și a dreptului refugiaților, prin raportare la drepturile omului, în rândul studenților și masteranzilor.

La ceremonia pentru decernarea premiilor au luat parte și Pablo ZAPATA, reprezentantul UNHCR în România și Charlotte NICOLE, șeful Misiunii Comitetului Internațional de Cruce Roșie în România. Echipa câștigătoare a ediției din acest an va participa în anul 2024 la un concurs internațional de drept internațional umanitar și dreptul refugiaților, CICR urmând a suporta costurile participării.

Articol preluat de pe just.ro