Declarații ale premierului Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern

[embedded content]

Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: În primul rând, vreau să lămurim din start orice speculaţie despre intenţia ascunsă a statului legat de pilonul II de pensii. Nu există aşa ceva! Acum două luni eram cu toţii acuzaţi că-l naționalizăm; acum, că-l vom supraimpozita. Nu are nimeni vreun asemenea plan. Mai mult, vreau să-i rog pe domnii de la USR să răspundă pentru miliardul de la vaccinuri și pentru celelalte sute de milioane de euro furate din pandemie și să nu mai manipuleze în presă știri false, cum este aceasta că Guvernul României ar dori să supraimpoziteze sau să naționalizeze pilonul II, astfel încât să acopere știrile cu o astfel de știre. Îl rog și pe dl. ministru Boloș să propună soluția pe care o consideră necesară pentru a clarifica textele din Codul Fiscal ce au fost invocate că ar lăsa loc de speculație.

Alocăm astăzi fondurile necesare autorităților locale pentru cheltuielile descentralizate privind asistența socială, astfel încât să poată încheia toate autoritățile locale fără nicio problemă anul în curs. De asemenea, vom acorda suma totală de aproximativ 1,58 de miliarde de lei, care vor merge pentru acoperirea cheltuielilor curente și de capital ale autorităților locale, precum și pentru finanțarea lucrărilor de infrastructură, prioritate fiind, normal, exercițiul financiar trecut. Aș vrea să-i asigur pe toți primarii că și în următoarele ședințe de Guvern vom aproba acele cheltuieli esențiale de care administrația locală are nevoie, plus finanțarea investițiilor prioritare.

Avem astăzi pe ordinea de zi și câteva proiecte de infrastructură, exproprieri şi aprobări de indicatori tehnico-economici pentru mai multe loturi de autostradă, plus o solicitare de suplimentare a bugetului pentru Ministerul Transporturilor, care vine absolut normal, având în vedere ritmul lucrărilor.  Înțeleg că astăzi chiar se deschide Lotul 2 de autostradă de pe noua centură a Capitalei. Sunt investiții record de infrastructură în acest an și asta explică suma fără precedent a investițiilor, respectiv 64 de miliarde de lei în execuția bugetară pe 10 luni din anul 2023. Suntem la 35% față de 2022 la investiții, unde v-ați concurat dumneavoastră pe dumneavoastră, domnule Grindeanu, iar comparativ cu 2021, când era domnul ministru ‘Rangă’, investițiile erau la 38 de miliarde – creșterea este de aproximativ 70%.

De altfel, săptămâna aceasta, România a atins procentul de 90% la absorbția banilor europeni din exercițiul financiar ce se va încheia la finalul anului. Ținând cont că mai avem și luna decembrie, sunt ferm convins că Ministerul Fondurilor va depăși acest procent. Ultimul exercițiu financiar închis de România a fost la 54%, din câte îmi aduc eu aminte.

De asemenea, pe lângă infrastructură încep să apară proiecte mari în domeniul sănătății. Astfel, modernizarea și furnizarea de echipamente pentru secțiile de terapie intensivă la nou-născuți din România a primit OK-ul de la Comisia Europeană. Sunt 100 de milioane de euro din PNRR care ajung la 25 de unități sanitare din țară.

Am și două teme pentru început de decembrie pentru toți membrii Guvernului – bugetul pe 2024 și reorganizarea ministerelor. Vreau să prioritizați atât proiectele de investiții, cât și resursele umane din instituțiile pe care le gestionați. Ne bazăm pe oamenii care pot face performanță și pe investițiile care pot crea cele mai mari efecte de multiplicare, ca să știu sigur că bugetul pe anul 2024 va fi tot cel puțin 7% din PIB alocați pentru investiții.

Și, fiindcă urmează minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, Ziua Națională, cer tuturor autorităților locale să fie în alertă, acolo unde vremea rămâne încă potrivnică și să acționeze rapid în caz de urgență. Sper ca toți românii să se bucure în liniște de aceste zile și mai ales de Ziua Națională. Le doresc, alături de familiile lor, să ne arate cum se sărbătorește românește. Mulțumesc!

Articol preluat de pe gov.ro