Declarații de presă comune ale prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, și Italiei, Giorgia Meloni

Galerie foto

[embedded content]

[Check against delivery]

Giorgia Meloni: /…/ între Italia și România, de 13 ani nu ne întâlneam sub această formă. Și trebuie să spun că sunt foarte mândră de faptul că astăzi umplem acest gol, să spunem. Pentru că Italia și România sunt țări unite, cu relații foarte puternice, legături culturale de mii de ani. Popoarele noastre au multe de împărtășit. Și, pentru că aparțin amândouă culturii latine, această bilaterală s-a desfășurat în Sala Roma și acest lucru a permis prieteniei noastre să rămână neschimbată în timp.

Este o prietenie care se regăsește și în relațiile economice și comerciale între țările noastre. Italia este al doilea furnizor al României. Este primul investitor în România pe număr de întreprinderi înregistrate. Prezența întreprinzătorilor în România este foarte puternică, cu mai mult de 50.000 de întreprinderi, și acesta este un semn concret despre intensitatea relațiilor noastre. Prezența italiană este o prezență esențială în foarte multe sectoare, mai ales în sectoare strategice – energia, infrastructura mare, agroalimentar, serviciile bancare, sănătatea.

Și, așa cum avem o bucățică de Italia în România, avem și o bucățică importantă de România în Italia. Comunitatea română este comunitatea străină cea mai numeroasă ce are reședință în Italia, mai mult de un milion de persoane, și oferă comunității noastre o contribuție foarte importantă. Acest summit întărește mai apoi prietenia noastră, lărgește colaborarea noastră către noi sectoare de interes comun.

Am semnat acum o declarație comună foarte importantă, care crește potențialul de cooperare, creează noi obiective, noi priorități comune. La această declarație s-au adăugat și alte documente importante, semnate de către miniștrii noștri, alte șapte memorandumuri de înțelegere, înțelegeri tehnice și scrisori de intenție în cooperare pe apărare, justiție, startup-uri, cooperarea pe sectorul energiei, partea de energie nucleară, cybersecurity, protecția civilă, formarea funcționarilor publici.

Unul dintre piloanele parteneriatului nostru privește dimensiunea politică strategică, privește securitatea comună, care este atât de importantă în contextul unui război care se desfășoară în centrul Europei și la marginea României. În acest context, am amintit susținerea noastră pentru Ucraina. Din partea mea am confirmat domnului prim-ministru Ciolacu intenția de a continua contribuția activă pentru securitate și pentru siguranța României și aliaților noștri din est, așa cum am făcut până acum în cadrul NATO. Noi suntem pe deplin convinși că Alianța Atlantică trebuie să continue să arate coeziune, unitate, că trebuie să facă acest lucru în linie cu o abordare 360 de grade către Atlantic și lansând din nou acțiunea pe partea de sud.

Am avut ocazia să ne confruntăm cu privire la scenariile din Orientul Mijlociu. Suntem îngrijorați de evoluțiile ce au avut loc în ultimul timp, în legătură cu protecția persoanelor civile, de riscul unei escaladări din partea guvernului /…/. Înțelegem indicațiile /…/, vom lucra în acest sens în cadru internațional și în mod special în cadrul președinției noastre la G7.

Cu domnul prim-ministru Ciolacu am reînnoit atenția noastră comună către o regiune pe care o considerăm strategică, adică Balcanii de est. Așa cum știți, pentru Italia este o prioritate procesul de reunificare al Europei cu națiunile ce fac parte din acest cadru. Și sunt mulțumită, sunt bucuroasă că această abordare este împărtășită și de către România. Avem o foarte mare convergență din acest punct de vedere și în ceea ce privește adeziunea la Uniunea Europeană a Moldovei, Ucraina și Georgia.

Și dimensiunea internă este o caracteristică esențială a relației noastre. Vrem să ne reîntărim colaborarea, pentru a combate terorismul, amenințările pe câmpul de cybersecurity, criminalitatea organizată. Vom continua să credem în apărarea frontierelor externe, lupta împotriva traficanților de persoane, un nou model de dezvoltare cu națiunile africane, cu care Italia merge înainte prin planul Mattei, și credem că acesta e răspunsul cel mai eficient pe care îl putem oferi la nivel european.

Îi mulțumesc domnului prim-ministru Ciolacu și pentru marea disponibilitate și colaborarea pe care a arătat-o în ceea ce privește partea de justiție. Avem multe puncte în comun pe care le-am împărtășit prin intermediul miniștrilor noștri. Nu le voi numi acum pe toate, dar, de exemplu, cred că este important, printre provocările pe care le avem, aceea care privește posibilitatea ca deținuții condamnați definitiv să poată să fie trimiși în țara lor de origine.

Prin summitul de astăzi vrem să dăm un nou impuls raporturilor noastre economice și comerciale. Datele sunt pozitive, dar cu atât mai mult nu putem să ne oprim aici. Credem că avem un mare potențial, care încă nu a fost exprimat. După-masă vom avea un forum de afaceri cu participarea a mai mult de 200 de întreprinderi italiene și românești și este o inițiativă care merge exact în această direcție.  Credem la fel de strategică colaborarea noastră pe câmpul de securitate energetică /…/între Ansaldo Nucleare /…/ și Nuclearelectrica într-un sector strategic pentru dezvoltarea europeană. Este important și sectorul agro-industriei, care se bifurcă cu securitatea alimentară și identitatea culturală. Deci este un parteneriat tot mai puternic, care este destinat să crească.

Summitul de astăzi îl văd ca un nou început, o zi care poate da un mare elan relației noastre, care ne poate permite să explorăm noi oportunități de creștere reciprocă. Cred că în dezbaterile noastre am văzut și dorința comună de a face acest lucru în mod concret și de a face acest lucru zi de zi. Vă mulțumesc, domnule prim-ministru, mulțumesc întregii delegații pentru această zi minunată, care înseamnă un nou început între relația Italia-România.

Marcel Ciolacu: Mulțumesc, doamnă Președinte al Consiliului de Miniștri,

Mulțumesc, dragă Giorgia,

Astăzi, România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului nostru Strategic Consolidat. La 13 ani de la ultima reuniune interguvernamentală în acest format, care a avut loc la București, avem ocazia să scriem un nou capitol important în istoria relațiilor noastre bilaterale. Declarația comună pe care am semnat-o astăzi pune bazele unui plan de acțiune care va întări la un alt nivel relațiile noastre dintre state.

Am apreciat deschiderea doamnei președinte Meloni privind intensificarea cooperării economice, dar și pentru valorizarea diasporei românești care trăiește în Italia, precum și a comunității italiene din țara noastră. Cu toții știm importanța legăturilor istorice și culturale care unesc statele noastre. Suntem latini, iar pentru mulți dintre noi Italia este ca o a doua casă. Românii de aici și-au demonstrat deja contribuția la dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre. Uneori, trebuie să admitem că politicienii nu s-au ridicat la nivelul potențialului nostru comun, dar ne propunem amândoi, doamnă președinte, să schimbăm acest lucru.

În spiritul acestor legături istorice, am decis, în calitate de prim-ministru al României, să contribuim la reparațiile realizate în prezent Columnei lui Traian, un monument care reprezintă o piatră de temelie pentru poporul român, dar și a relațiilor culturale dintre cele două națiuni. Trebuie să ne protejăm valorile, să ne respectăm istoria și să învățăm din ea, privind împreună înainte spre ceea ce putem face pentru a menține pacea și stabilitatea pe continentul nostru și la nivel internațional.

Peste 1 milion de români trăiesc în Italia, iar numărul familiilor mixte și a celor cu dublă cetățenie este în continuă creștere. Doresc să mulțumesc tuturor celor care i-au făcut să se simtă bine primiți pe românii care trăiesc aici și să le transmit românilor din Italia faptul că Executivul pe care îl conduc este la dispoziția lor. Vom face tot ce se poate pentru ca legăturile lor cu țara să fie tot mai puternice. De altfel, chiar ieri am avut o întâlnire cu reprezentanții diasporei românești din Italia și pot să vă spun, doamnă președinte, că apreciază eforturile dumneavoastră și sprijinul oferit. De aceea, un aspect discutat intens, prevăzut și în documentele semnate, prevede intensificarea cooperării pentru protejarea lucrătorilor români din Italia, combaterea criminalității și mobilitatea forței de muncă în condiții sigure.

Vreau să vă mulțumesc în mod special, atât dumneavoastră, cât și Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Italia, pentru deblocarea situației în ceea ce privește soluționarea dosarelor de pensie ale românilor care au lucrat în Italia. Dacă până acum durata de așteptare pentru soluționarea unui dosar ajungea la 2-3 ani, acum, prin suplimentarea funcționarilor italieni care se ocupă de acest lucru, acest termen s-a redus la 3-4 luni. Este extrem de important pentru un premier de stânga să aibă grijă de românii care se află în pragul pensionării, indiferent că trăiesc în țară sau în diaspora. Și vă mulțumesc încă o dată pentru acest lucru!

În același timp, contez pe sprijinul dumneavoastră pentru a reuși să finalizăm și negocierile asupra Acordului dintre Episcopia Ortodoxă Română și guvernul italian, începute în 2012, cu privire la statutul clerului ortodox românesc din Italia. Episcopia Ortodoxă reprezintă un sprijin esențial pentru românii de aici și sunt convins că vom ajunge la un consens.

Pe de altă parte, în ședința comună de astăzi ne-am concentrat pe dimensiunea economică. Italia este al doilea partener comercial al României. Avem semnale că statisticile oficiale vor arăta că schimburile comerciale bilaterale au depășit 20 de miliarde de euro în 2023, un nou record.

În același timp, observ cu satisfacție că românii de aici au ajuns pe locul doi într-un clasament al străinilor care își deschid afaceri în Italia, cu zeci de mii de firme și întreprinderi individuale. În plus, mai multe companii românești importante au investit în Italia în ultimii ani: Banca Transilvania, Digi, Bitdefender sau UiPath, toți lideri în domeniile lor de activitate.

Îmi doresc ca acest lucru să continue să se dezvolte; se vede în interesul ridicat pentru Forumul Economic Italia-România, care va avea loc în această după-amiază confirmă pe deplin acest lucru. Sunt aici pentru a da un semnal puternic și către firmele italiene. Veniți să investiți în România, pentru că veți avea numai de câștigat!

Mediul de afaceri italian prezent deja în România contribuie la dezvoltarea economică a țării noastre. Chiar zilele trecute am fost la un șantier naval cu acționariat italian unde lucrează 4000  de oameni și am fost impresionat de modul și condițiile de lucru.

Dorim să folosim și mai mult know-how-ul din Italia și să realizăm un transfer de competențe și cunoștințe în așa fel încât competitivitatea economică a ambelor state să crească și să dezvoltăm cât mai multe inițiative comune. Într-o anumită măsură, antreprenorii din România și din Italia ne-au luat-o înainte, iar noi trebuie să ne propunem să întărim aceste legături economice și să facilităm acoperirea mai multor piețe.

În prezent, avem multe proiecte comune de o importanță strategică. În zona transporturilor și construcțiilor, în materie de energie sau în domeniul apărării, există un potențial semnificativ pe care dorim să îl valorizăm. De aceea, miniștrii de resort au discutat intens fiecare problematică în vederea identificării celor mai bune soluții pentru întărirea cooperării noastre.

Totodată, astăzi am discutat și despre agenda europeană și internațională. România și Italia privesc la fel multe dintre provocările cu care ne confruntăm în prezent. Avem nevoie de o lume în care regulile internaționale să fie respectate, trebuie să ne protejăm valorile, iar Uniunea Europeană și NATO trebuie să ne ajute să identificăm cele mai bune soluții comune. Sunt convins că împreună, România și Italia, vor continua să fie actori influenți în cele două structuri internaționale și vom ajuta la modernizarea acțiunii lor în așa fel încât să devină mai eficiente.

În același timp, apreciez sprijinul necondiționat al Italiei pentru aderarea României la spațiul Schengen. Vom continua să ne bazăm pe Guvernul Italiei și pe dumneavoastră personal, doamnă președinte, pentru finalizarea acestui proces cât mai repede.

La fel ca doamna Președinte Meloni, sunt un premier pragmatic, sau îmi place să cred, și axat pe rezultate. Prin urmare, voi solicita colegilor mei să urmeze îndeaproape planul de acțiune discutat pentru ca următoarea reuniune a celor două guverne să se realizeze mult mai rapid și să putem prezenta rezultate palpabile. Potențial există, dar este nevoie ca România și Italia să demonstreze mai multă ambiție.

Doamnă Președinte Meloni, îți mulțumesc pentru dialogul foarte bun de astăzi și deschiderea de care dai dovadă. Sunt convins că suntem pe drumul cel bun atât în ceea ce privește întărirea parteneriatului nostru strategic, cât și a prieteniei sincere dintre națiunile noastre.

Vă mulțumesc !

Articol preluat de pe gov.ro