Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu pentru presa română, la finalul vizitei în Emiratele Arabe Unite

Galerie foto

***

Conferință de presă susținută de prim-ministrul Marcel Ciolacu la finalul vizitei de lucru în Emiratele Arabe Unite

Marcel Ciolacu: Bună ziua! După vizita din Qatar am continuat, împreună cu colegii mei, şi vizita în Emiratele Arabe Unite. Aş dori în mod special să mulţumesc președintelui, Alteţei Sale Mohammed bin Zayed al Nahyan pentru momentul de sinceritate, de echilibru și de liniște pe care l-a transmis întregii delegații și, mai ales, pentru modestia domniei sale.

Cum este și normal, vizita a avut și un accent politic, ținând cont de situația din Orientul Mijlociu, dar împreună cu colegii mei am insistat pe zona economică. Ieri am avut întâlniri cu Fondul Suveran, cu alte trei companii din domeniul digitalizării și domenii de investiții majore, cele mai importante companii din Emirate, iar astăzi am avut cu un operator portuar, unul dintre cei mai mari operatori portuari din lume, ocupând aproape 20% din piața mondială, după ce au finalizat o investiție de aproximativ 80 de milioane de euro în Portul Constanța, este vorba despre compania DP World. Am discutat și solicitarea transportatorilor ca să nu existe acea taxă portuară de 10 euro și împreună cu domnul ministru Sorin Grindeanu reprezentanții companiei au spus că vor găsi o soluție ca această taxă să nu fie percepută transportatorilor. Vă rog.

Reporter: Domnule premier, aseară Israelul a atacat Iranul. Ce puteţi să ne spuneţi despre această situaţie şi dacă există posibilitatea de a izbunci un război în Orientul Mijlociu?

Marcel Ciolacu: În acest moment nu există această posibilitate, dar este o criză de securitate regională, lucru pe care l-ați văzut și în Qatar și a fost discutat și aici, în Emirate. Este o îngrijorare și toată lumea este implicată, de aceea am venit însoțit de doamna ministru de externe, având această deplasare, după am spus, și o încărcătură politică.

Reporter: Domnule premier, revenind la situaţia din ţară, potrivit unor surse domnul Negoiţă a mers ieri la sediul PNL, a vorbit cu conducerea PNL, a spus că vrea să fie candidat în locul lui Cătălin Cîrstoiu şi i s-a transmis de către Nicolae Ciucă că vă aşteaptă pe dumneavoastră să reveniţi în ţară. În tot acest timp PNL a făcut şi planuri /…/ Rareş Bogdan.

Marcel Ciolacu: Le luăm pe rând sau…? Eu, acum, înainte de a intra în conferința de presă, am stat de vorbă telefon cu domnul Nicolae Ciucă. Domnul Robert Negoiță este candidatul comun al alianței pentru sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne. Domnul Negoiță a avut o discuție și cu mine, pe urmă și cu domnul Nicolae Ciucă, eu vorbind cu domnul Nicolae Ciucă. Lucrurile nu s-au făcut pe ascuns sau într-o… Există o comunicare foarte bună în continuare între mine și domnul Nicolae Ciucă.

Reporter: Domnule premier, îi veți cere explicit lui Cîrstoiu să se retragă? Și dacă da….

Marcel Ciolacu: Eu nu cer nimănui să se retragă sau să nu se retragă. Având o experiență, spun eu, mai mare politică decât domnul doctor Cîrstoiu, i-am făcut o recomandare, și direct și prin intermediul dumneavoastră, de câte ori m-ați întrebat. Domnul Cîrstoiu trebuie să iasă, să țină o conferință de presă, așa cum am convenit cu domnia sa și cu domnul președinte Nicolae Ciucă și să explice toate aspectele apărute în spațiul public. Nu vom putea merge înainte până nu se va întâmpla acest lucru. Până când domnul doctor Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spațiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției. Acest lucru l-am convenit împreună cu domnul Nicolae Ciucă și cu domnul doctor Cătălin Cîrstoiu. Restul, ce recomandări, știți cum se întâmplă, mai ales când ești candidat, mai ales când intri în politică, ai foarte mulți sfătuitori. Eu repet: domnul Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public și să explice toate aspectele, altfel nu vom putea merge mai departe. Vă rugăm, imediat, hai să o luăm de la stânga.

Reporter: Mulțumesc. Există șansa ca Partidul Social Democrat și/sau fără PNL să îi retragă sprijinul politic lui /…/….

Marcel Ciolacu: Nu, nici nu retragem pe cineva dintr-o cursă, nici nu retragem cuiva sprijinul politic. Împreună, toți trei, am convenit un lucru. Eu cu domnul Nicolae Ciucă am luat o decizie în coaliție că îl susținem pe domnul Cîrstoiu ca și candidat. Pe urmă, toți trei am luat această decizie și tot toți trei am luat decizia că domnul Cîrstoiu trebuie să iasă /…/ Eu nu retrag, nu, eu nu retrag nimănui. Presupun că, la fel cum s-au întâmplat și aceste lucruri, la fel vom avea toți trei o întâlnire și vom decide ce este de făcut.

Reporter: Asta înseamnă că nu luați în calcul varianta în care domnul Negoiță să fie candidatul /…/?

Marcel Ciolacu: Eu mă bucur mult că domnul Negoiță a văzut un eventual impas și s-a oferit să fie candidatul pentru Primăria Generală. După discuţia telefonică pe care am avut-o cu domnul Ciucă, amândoi considerăm că domnul Negoiţă este un candidat foarte bun la Sectorul 3 unde, de altfel, am şi decis acest lucru /…/

Articol preluat de pe gov.ro