Declarații susținute de prim-ministrul Marcel Ciolacu după consultările de la Ministerul Afacerilor Interne

[embedded content]

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: În decursul celor 30 de ani de democrație, între civili și militari, multe dintre drepturi s-au uniformizat. Avem un deficit de personal în zona Ministerului Apărării, a Ministerului de Interne. E normal ca Guvernul să se preocupe ca aceste meserii să devină din nou atractive, nu numai prin ceea ce fac, dar și prin beneficiile concrete pe care le au. Toată discuția pe care am avut-o cu sindicatele, dar și cu conducerea Ministerului de Interne, împreună cu domnul ministru, a avut la bază acest principiu. De aici vom vedea măsurile pe care le vom lua împreună, repet, care vor viza și ANP-ul și Ministerul Apărării, astfel încât să aducem din nou atractivitatea pentru aceste ocupații.
Reporter: Dar le-ați promis ceva în întâlnirea de astăzi?
Marcel Ciolacu: Din disponibilitatea totală, în continuare, mai multe. Și aici, aș vrea și pe domnul ministru să-l las să detalieze. Acest an are alocate de trei ori mai multe investiții față de anul trecut. Deci, lucrurile trebuie să meargă în paralel, trebuie să fie o coerență. Nu se poate ca tot bugetul Ministerului de Interne – 93% din buget, cum era acum câțiva ani – să fie direcționat către pensii și salarii. Trebuie creat un echilibru între investiții, în infrastructura. În interiorul Ministerului de Interne, provocările sunt cu totul altele. Știm și noi că lumea se schimbă, suntem într-o dinamică foarte mare. Digitalizarea a unit foarte mult./…/ Și nu în ultimul rând, am convenit, totuși, și niște principii în ceea ce privește reforma.   
Reporter: De ce credeți că nu mai sunt atractive aceste meserii?
Marcel Ciolacu: Tocmai v-am explicat, fiindcă anumite drepturi se regăsesc și la alte categorii ocupaționale.
Reporter: V-au cerut salarii mai mari, astăzi, în întâlnire?
Marcel Ciolacu: Nu, a fost o discuție de principiu și le mulțumesc foarte mult pentru toată deschiderea. A fost o discuție, o îngrijorare în ceea ce privește categoria ocupațională. E, repet, pentru prima oară când vorbim de investiții majore în interiorul Ministerului de Interne și mă bucur că domnul ministru, la construcția bugetului, s-a preocupat foarte mult de acest aspect, dar toate lucrurile se vor discuta.
Reporter: Și, totuși, cum a rămas? Pentru că polițiștii au amenințat cu proteste.
Marcel Ciolacu: Eu cred că am intrat într-o logică de discuții.
Reporter: Și despre celelalte proteste? Pentru că în ciuda măsurilor anunțate de dumneavoastră, în continuare se protestează.
Marcel Ciolacu: Vă rog frumos! Am anunțat public. Am toată disponibilitatea de a sta cu toată lumea de vorbă. Ce am reușit eu, împreună cu colegii mei, fiindcă niciodată nu poți să faci ceva singur, împreună cu ministrul de finanțe, am reușit un echilibru macroeconomic al României, foarte important, în contextul pe care îl vedem cu toții, în contextul în care aproape 14 state din 27 ale Uniunii Europene au intrat pe deficit excesiv. Cu adevărat, pe niciunul nu l-a dus capul să ducă la 9,2 (din PIB) deficitul bugetar, cum ne-a dus capul în România și de aceea și provocările noastre sunt mai mari. Dar, în acest context, normal că primul și primul lucru, cel mai important lucru este dialogul.
Reporter: …fermierii care protestează?
Marcel Ciolacu: Nu știu la care vă referiți.
Reporter: La agricultori şi la transportatori.
Marcel Ciolacu: De exemplu, cu domnul Constantin m-am întâlnit. Știu că transportatorii au astăzi întâlnire cu domnul Grindeanu. Ştiu că ministrul Barbu, ieri, spre seară, s-a întors de la Cluj, a avut întâlnire cu fermierii de la Mureș, de la Cluj, de la Bihor și au închis toate problemele pe care le aveau, unde mai existau anumite discuţii.
Reporter: Credeți că este ceva politic?
Marcel Ciolacu: Eu cred că sunt niște nemulțumiri acumulate, o lipsă de dialog mai aplicat, fiindcă dacă vă uitați la revendicări, nu sunt niște lucruri spectaculoase. Sunt lucruri care s-au strâns în timp. E adevărat că nu mai sunt câștigurile care au fost de acum doi ani. Au fost cumpărate inputurile scump, marfa, producția agricolă s-a vândut mai ieftin. Investițiile pe care mi le doresc eu, mai ales în zona de procesare a produselor alimentare, va dura până când ele se declanșează. Ne-am bugetat, dar repet, prin dialog vom închide.
Reporter: Demisia comisarului european…
Marcel Ciolacu: Nu a cerut. Am vorbit și cu doamna Luminița Odobescu. Am transmis foarte clar, domnul ministru a spus foarte clar: dacă nu suntem în stare niciunul, ne dăm cu toții demisia, în frunte cu comisarul european. Acum, pentru câteva luni, nu e un capăt de țară să cerem demisia cuiva. Știu că am avut și noi un comisar pe agricultură, puteți să-l întrebaţi. Eu nu-mi aduc aminte de nimic notabil referitor la ce s-a întâmplat în acea perioadă. Dar, poate îl întrebaţi. Vă las cu domnul ministru.
Reporter: Din discuția cu poliţiştii de astăzi, ce ați concluzionat, ce măsuri veți lua?
Marcel Ciolacu: Eu v-am spus principiile unde vom acţiona. Vă mulțumesc mult!

Articol preluat de pe gov.ro