Discurs Inaugurare Palatul de Justiție Târgu Mureș

Inaugurare Palatul de Justiție Târgu Mureș – Discurs ministra justiției, Alina Gorghiu

“Doamnelor și domnilor,
În general, în spațiul public, se vorbește cu predilecție despre subiecte sensibile din sistem: supraaglomerarea instanțelor, spații de lucru necorespunzătoare, exemple de magistrați care intră în conflict cu legea, durata procedurilor judiciare, scheme reduse de personal.
Azi, eu vorbesc despre lucrurile bune din justiție, despre lucrurile pozitive care se întâmplă!
Multumesc tuturor magistraților, grefierilor, avocaților, profesioniștilor dreptului, pentru răbdare și pentru serviciul pe care îl faceți!
Sunt un ministru norocos, De aproape 6 luni am preluat mandatul ca ministră a justiției. Și astăzi, aici, la dumneavoastră, inaugurez deja a patra instanță.
Astazi este inaugurarea sediului modern pentru trei instanțe: Curtea de Apel Târgu-Mureș, Tribunalul Specializat Mureș și Judecătoria Târgu-Mureș.
Cred că este un semnal bun pentru întreg sistemul de justiție din România. Investim pentru o justiție modernă, eficientă și prietenoasă în folosul oamenilor și pentru oameni.
Acest nou sediu este rezultatul unei bune colaborări dintre Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții. Și le mulțumesc pe această cale pentru toată implicarea în aceste proiecte de investiții. Adrian Vestea, te rog să ne ajuți în continuare, avem multe clădiri de modernizat
Clădirea aceasta este în prezent pe lista monumentelor istorice. Este o clădire deosebită, emblematică a județului Mureș. Și cred că ar fi un lucru extraordinar dacă până la finalul acestui an, ați putea organiza o Zi a Porților Deschise la Palatul de Justiție Târgu Mureș. Sunt convinsă că vor fi mulți doritori.
Investiția în această instanță a fost de aproape 39 de milioane de lei. O dată cu reabilitarea Palatului de Justiție, suprafața clădirii a crescut de la 7.484,00 mp la 9.308,00 mp. Știu că a fost o lucrare de anvergură, iar efortul depus unul extraordinar.
Revenind la obiceiurile mele, va asigur ca voi continua să mă întâlnesc cu magistrații în mediul lor de lucru! Pulsul corect se ia de la firul ierbii.
Și pentru că aveți aici un Tribunal Specializat, un obiectiv al meu este să apropii Ministerul Justiției de mediul de afaceri.
Justiția trebuie să fie un serviciu public eficient și predictibil pentru mediul de afaceri. Buna desfășurare a activității implică în mod cert și digitalizarea.
ONRC este una dintre cele mai digitalizate instituții – procedură de constituire a societăților și a sucursalelor acestora se poate realiza integral on-line.
Dacă o persoană depune astăzi, chiar și la ora 16:00, dosarul COMPLET, la ONRC – prin e-mail sau la registratură, mâine se soluționează și tot mâine decizia poate fi gata, dacă e urgență. Dacă nu, următoarea zi persoana va avea decizia.
Este necesar ca justiția să fie un partener pentru mediul de afaceri. Caut atât la nivelul Ministerului Justiției cele mai bune soluții legislative pentru încurajarea acestuia.
Un pas recent l-am făcut acum o săptămână. Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea acordului privind Curtea unică europeană în materie de brevete.
Și pentru că vorbeam de lucruri bune vă dau câteva vești: Legea privind statutul grefierilor urmează să intre în următoarea perioadă în Plenul Camerei Decizionale, Senatul. E o lege pe care grefierii o așteaptă de multă vreme.
Schemele de personal vor fi populate în primăvară prin cele 700 de noi intrări în sistem ca urmare a examenului de admitere în magistratură pe baza vechimii de 5 ani (400 admitere directă: 250 judecători, 147 procurori) și a examenului INM (300 de locuri). Și pentru acest lucru trebuie să mulțumesc colegilor din CSM, care au făcut eforturi. De altfel, pentru cădomnul președinte Grădinaru își va finaliza mandatul la final de an, vreau să-i mulțumesc public pentru maniera constructivă în care am colaborat, pentru ca doar așa am reușit să depășim câteva crize care ar fi putut afecta grav justiția
În decembrie, vom avea examenul pentru experții tehnici judiciari în 60 de specializări. Știu cât de importantă este administrarea probei cu expertiză tehnică judiciară în cauzele complexe. Avem un ghid accesibil tuturor care abordează cele 90 de specializări ale expertizei tehnice judiciare în ordinea stabilită în Noul Nomenclator al specializărilor expertizei tehnice judiciare.
Este o bucurie să fiu printre dvs astăzi! Și vă rog să nu vă îndoiți o secundă ca nu voi fi un suporter al justitiei corecte din România

Vă mulțumesc!”

Articol preluat de pe just.ro