Întrevederi ale premierului Marcel Ciolacu cu reprezentanții American Jewish Joint Distribution Committee și cu președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder

Galerie foto

[embedded content]

[embedded content]

***

COMUNICAT DE PRESĂ
Premierul Marcel Ciolacu: Dialogul constant cu reprezentanții comunității evreiești, prevenirea și combaterea antisemitismului sunt între prioritățile Guvernului

Vizita de lucru efectuată de prim-ministrul Marcel Ciolacu în Statele Unite ale Americii a inclus astăzi întrevederi cu președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, și cu reprezentanții American Jewish Joint Distribution Committee.
Discuțiile s-au concentrat asupra consecințelor grave în plan umanitar și de securitate ale atacurilor comise de Hamas în Fâșia Gaza, dar și asupra unor subiecte de interes pentru comunitatea de români din Israel și pentru comunitatea evreiască din România.
Premierul Marcel Ciolacu și-a reafirmat solidaritatea cu poporul israelian și a condamnat violențele comise de Hamas, care au consecințe asupra civililor israelieni și palestinieni deopotrivă, dar și asupra unor cetățeni ai altor țări.
”Mai ales după atacurile Hamas din luna octombrie, observând cu îngrijorare o creștere a mesajelor antisemite în mediul online și offline, am menținut un dialog instituțional constant cu Federația Comunităților Evreiești din România, pentru a asigura protecția membrilor comunității și a lăcașurilor de cult”, a declarat șeful Executivului român.
Securitatea oricărui cetățean reprezintă o prioritate, a declarat premierul Marcel Ciolacu, evocând, totodată, susținerea țării noastre față de eforturile conjugate ale partenerilor internaționali și regionali care au reușit eliberarea mai multor ostatici deținuți de Hamas, între care și persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română.
Atât interlocutorii, cât și prim-ministrul român au subliniat pericolul reprezentat de antisemitism, inclusiv pe fondul conflictului actual din Fâșia Gaza. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că prevenirea și combaterea antisemitismului se numără printre prioritățile Guvernului, iar la nivelul Cancelariei Prim-ministrului este în curs de elaborare o nouă strategie națională pe această temă, pentru perioada 2024-2027, în continuarea strategiei implementată în perioada 2021-2023.
În cadrul acelorași eforturi menite să atragă atenția asupra consecințelor grave ale antisemitismului, Guvernul a găzduit, în luna octombrie, evenimentul care a marcat lansarea oficială a predării în liceele din România a unei noi materii de studiu, dedicată istoriei Holocaustului. De asemenea, Guvernul susține proiectul realizării unui Muzeu Național al Istoriei Evreilor și al Holocaustului din România și a aprobat chiar recent parametrii tehnico-economici și viitoarea locație a proiectului.

Articol preluat de pe gov.ro