Lansarea proiectului: Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară ”Ai grijă de sănătatea ta!”

COMUNICAT DE PRESĂ

Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară ”Ai grijă de sănătatea ta!”, proiect de educație sanitară în 20 de comunități

Proiectul ”Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară  – Ai grijă de sănătatea ta!” a fost lansat astăzi, la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment organizat de Cancelaria Prim-ministrului României, în colaborare cu Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate.

Proiectul propune un model de medicină a stilului de viață (sănătate comportamentală) pentru prevenirea unor patologii cu impact negativ în indicatorii de sănătate din România (de exemplu: diabet, boli cardiovasculare, cancere). Punerea lui în practică va fi realizată de o echipă multidisciplinară (rețea) de profesioniști în sănătate și din domeniul social, care va acționa astfel încât îngrijirea corpului și educarea minții populației din comunitățile deservite să fie strâns conectate.

Evenimentul deschide dialogul dintre specialiștii din toate domeniile vizate (medici de familie, asistenți medicali comunitari, farmaciști, asistenți sociali, psihologi) și autoritățile centrale, județene și locale, care pot contribui la modelarea proiectului, evaluarea și viitoarea lui extindere și, astfel, la consolidarea rolului prevenției și al educației pentru sănătate în România.

„Lansarea unui proiect care conține aceste două componente – educația și sănătatea, extrem de importante pentru societatea românească – arată că poate exista un parteneriat real între administrație, ONG-uri, profesioniști din sănătate, pentru găsirea celor mai bune soluții pentru cetățeni. Sunt convins că proiectul lansat astăzi va aduce plusvaloare, mai ales în comunitățile care au acces mai greu la infrastructura medicală modernă și va reprezenta, totodată, un model de urmat și de alții. Vă felicit pentru inițiativă și vă asigur de tot sprijinul Guvernului pentru implementarea proiectului!”, a afirmat Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului, în deschiderea evenimentului.

Context:

Dezvoltarea structurală a prevenției și a medicinei stilului de viață, pe care pune accentul proiectul, este cerută de indicatorii de sănătate din România, precum speranța de viață la naștere, rata mortalității evitabile sau prin cauze tratabile, care clasează România pe ultimele poziții la nivel european. Ultimul raport al Comisiei Europene (”Profilul de țară în ceea ce privește sănătatea România, 2021”), scoate în evidență și faptul că aproape jumătate din totalul deceselor din România în 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, care includ consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și nivelul scăzut de activitate fizică. 

Proiectul Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară ”Ai grijă de sănătatea ta!” va acționa în 20 de comunități din 7 județe – Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman.

El este derulat de către Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și este finanțat în cadrul Programului competitiv de granturi regionale „Solutions for Healthy Communities Grant” al MSD.

Articol preluat de pe gov.ro