Participarea premierului Marcel Ciolacu la evenimentul de inaugurare a extinderii Terminalului Plecări al Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj

Galerie foto

[embedded content]

Declarații ale premierului Marcel Ciolacu și ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu, la inaugurarea extinderii Terminalului Plecări al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Înaltpreasfinția Voastră, Preasființiile Voastre, domnule președinte al Senatului, domnule președinte al Consiliului Județean, domnule primar, domnule ministru, domnilor parlamentari și europarlamentari /…/, doamnelor și domnilor, vă mulțumesc pentru invitație!

Eu nu consider această inaugurare drept un simplu eveniment protocolar. O văd mai degrabă ca pe o nouă mărturie că politica Guvernului României de dezvoltare economică, prin investiții în infrastructură, este traseul cel mai eficient pentru România. Ceea ce inaugurăm azi nu este doar dovada concretă a progresului nostru tehnologic și logistic, ci și un catalizator major pentru creșterea economică a acestei zone. Extinderea acestui terminal reprezintă mult mai mult decât simpla adăugare de noi porți și facilități suplimentare pentru pasageri. Este cel mai clar semnal al faptului că economia se dezvoltă solid. În egală măsură, simbolizează deschiderea către noi oportunități economice și consolidarea poziției județului ca un hub de transport regional. În primul rând, zona va atrage un flux mai mare de turiști și călători de afaceri. Prin sporirea capacității de procesare a pasagerilor, mai multe companii aeriene vor fi încurajate să adauge destinații și zboruri directe. Asta va face Clujul mult mai accesibil pentru întreaga lume, iar creșterea numărului de vizitatori va avea un efect în lanț asupra sectorului hotelier, restaurantelor și comerțului local, va genera locuri de muncă și va stimula consumul. În al doilea rând, acest proiect este o investiție strategică în infrastructură, care va atrage aici noi fluxuri de investiții. Sunt convins că va fi un imbold pentru alte companii din diverse industrii să-și stabilească în Cluj sediile regionale sau chiar să-și extindă operațiunile. Acest fapt va duce la apariția de noi locuri de muncă bine plătite, contribuind la creșterea nivelului de trai.

În concluzie, extinderea terminalului aeroportului înseamnă mai mult decât îmbunătățirea unei facilități de transport. Înseamnă un motor de creștere economică și o fundație pentru un viitor mai prosper. Este și un simbol al ambițiilor noastre colective și sunt convins că beneficiile acestei investiții se vor resimți pe termen lung în fiecare aspect al vieţii economice şi sociale.

Aș dori să mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect, de la proiectanți și constructori, autorități locale, naționale și parteneri europeni. Fără efortul vostru comun, fără angajamentul și profesionalismul echipelor care au lucrat aici, această realizare nu ar fi fost posibilă. Este un exemplu concret cum, prin cooperare și viziune strategică, putem atinge obiective ambițioase care contribuie la dezvoltarea României și, mai ales, este un proiect realizat cu fonduri europene prin colaborarea între un ministru al transporturilor social-democrat și o administrație locală liberală. Încă o dovadă în plus că actuala coaliție de guvernare PSD-PNL este cea mai bună soluție pentru a moderniza România, folosind banii europeni. Vă felicit și vă mulțumesc!

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj: Mulțumim, domnule prim-ministru! În ultimii doi ani, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a organizat ședințe lunare, chiar și de două ori pe lună. Întreaga echipă POIM și conducerea Ministerului Transporturilor a avut dorința de a implementa, de a realiza la timp aceste proiecte și calitativ, la fel ca și noi. Îi mulțumim domnului ministru Sorin Grindeanu pentru realizarea acestei echipe, împreună cu Ministerul Transporturilor, cu celelalte aeroporturi și cu Aeroportul Cluj. Domnule ministru, vă invit să spuneți câteva cuvinte.

Sorin Grindeanu: Doamnelor și domnilor, stimați invitați, excelențele voastre, mă bucur să mă aflu astăzi, alături de dumneavoastră, spre a inaugura o nouă poveste de succes pentru infrastructura aeroportuară din România. După inaugurarea terminalului Plecări de la Aeroportul Internațional ‘Traian Vuia’ din Timișoara, adăugăm pe lista aeroporturilor cu standarde Schengen şi Aeroportul ‘Avram Iancu’ din Cluj.

Extinderea acestui terminal de pasageri al Aeroportului Cluj-Napoca setează, dacă vreți, un nou standard de colaborare între autoritățile centrale și autoritățile locale, așa cum a spus și premierul mai devreme. Proiectul a fost derulat și cu fonduri din Programul Operațional Infrastructură Mare. Domnul director amintea, mai devreme, dar n-aș vrea să trec peste a sublinia contribuția locală, contribuția aeroportului din bugetul propriu, ceea ce înseamnă că, aici, activitatea economică este așezată pe baze economice corecte și pentru asta vă felicit, domnule director. Reușim astăzi nu numai îmbunătățirea standardelor de operare, ci o potențare pe orizontală a posibilităților de dezvoltare pentru această zonă. Pe scurt, un pol atractiv, așa cum se amintea mai devreme, pentru investitori și pentru turiști din toate zonele, pentru a vizita această zonă deosebită a României. Această colaborare bazată pe acest dialog permanent între autoritățile locale și cele centrale dă, de fapt, măsura maturității celor care conduc, în acest moment, atât pe plan local, cât și pe plan central. Dacă ne dorim o dezvoltare reală și performanțe economice de top, trebuie să înțelegem, o dată pentru totdeauna, că principala obligație a celor care conduc este să se raporteze permanent la interesele românilor. A trecut vremea abordărilor partizane, care ani de zile a fragmentat societatea noastră și a scăzut șansele ca toate zonele din România să se dezvolte unitar. La Ministerul Transporturilor și Infrastructurii am pus accent, în ultimii ani, pe această colaborare pentru proiectele de interes major cu autoritățile locale. Împreună am reușit, în ultima perioadă, să modernizăm, așa cum aminteam mai devreme, și Aeroportul Traian Vuia din Timișoara, de asemenea, Aeroportul din Iași, Aeroportul din Tulcea. Amintesc aici şi chiar felicit și autoritățile locale de la Brașov, pentru că au reuşit, printr-o mare contribuție locală, să inaugureze și acolo acum șase luni aeroportul de la Brașov.

Doamnelor și domnilor, cred că trebuie să continuăm împreună, știu că trebuie să continuăm împreună, în același tip de parteneriat de care vorbeam mai devreme. Nu cred că trebuie să lăsăm diferende efemere şi mize mici să stea în calea unui  viitor de succes pentru infrastructura românească, un viitor pe care românii îl așteaptă, îl doresc şi de care, până la urmă, suntem responsabili cu toții. De aceea, trebuie să rămânem consecvenţi într-un interes, într-un parteneriat, dacă vreți, pentru interesul românilor. Vă mulțumesc!

Articol preluat de pe gov.ro