Vizita premierului Marcel Ciolacu la Automobile Dacia S.A. din Mioveni

COMUNICAT DE PRESĂ
Prim-ministru Marcel Ciolacu: Statul va sta alături de investitori pentru a-și menține competitivitatea și a oferi industriei auto din România pârghiile de sprijin legislativ și administrativ de care au nevoie

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat astăzi Automobile Dacia S.A. din Mioveni pentru a i se prezenta noul Duster.
Prim-ministrul a fost întâmpinat de managementul companiei, reprezentat de Denis le Vot, CEO Dacia, și Mihai Bordeanu, director general Dacia, și a fost însoțit de o delegație  formată din Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Alexandru-Mihai Ghigiu, șef al Cancelarie Prim-Ministrului, Victor Negrescu, europarlamentar și consilier onorific al prim-ministrului.
Prim-ministrul a remarcat rolul foarte important al industriei auto pentru economia României și pentru piața forței de muncă și a anunțat constituirea unei echipe de lucru comune la nivelul Guvernului și companiilor din industria auto din România.
”Statul va sta alături de investitori pentru a-și menține competitivitatea și a oferi industriei auto din România pârghiile legislative și administrative astfel încât activitatea lor de cercetare, producție și export să fie cât mai eficientă”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a punctat investițiile publice substanțiale în infrastructura de transport și a stabilit ca prioritate identificarea și implementarea unui regim accelerat pentru mecanismele de export pe rute feroviare, rutiere și maritime de autovehicule produse în Romania.
Pentru asigurarea forței de muncă absorbită de industria auto, prim-ministrul a readus în discuție importanța învățământului dual care poate răspunde necesităților din domeniu.
”Felicit concernul Renault pentru investițiile realizate și pentru locurile de muncă create atât direct, 12.500, și remarc forța de multiplicare în economie a comenzilor Grupului către alte companii românești care fac ca 150.000 de oameni să fie angajați direct și indirect în industria auto de la noi. Dacia este fără îndoială unul din motoarele economice ale României”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

***

Galerie foto – Vizita premierului Marcel Ciolacu la linia de asamblare vehicule

Galerie foto – Participarea premierului Marcel Ciolacu la test drive cu modelul Duster 2024

[embedded content]

***

[embedded content]

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu la Automobile Dacia S.A. din Mioveni

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Bună ziua! Eu unul am fost impresionat de ceea ce am văzut, de nivelul de tehnologie, de nivelul de organizare. Nu poți decât să feliciți și managementul şi faptul că concernul Renault continuă să investească pe această platformă industrială. Nu rămâne decât să felicit aproape 12.500 de oameni care lucrează în schimburi pe această platformă industrială. Alte 1.500 de companii au de lucru prin comenzile date de la Dacia. Vorbim de 150.000 de oameni de această dată și vorbim de comenzi de 2,2 miliarde de euro. Este unul din motoarele economice ale României. 10% din exportul României este asigurat de Dacia. Astăzi cu mândrie am aflat că am reușit să-i batem și pe italieni la ei acasă, dar, cu adevărat, nu la fotbal, la mașini vândute pe teritoriul Italiei. Am făcut un drive test cu noul model de Duster. Cum ar fi spus fiul meu acum câțiva ani: este bestială! Şi o să profit de această ocazie să fac un anunț foarte clar: din acest moment Guvernul României şi prim-ministrul al României va folosi un singur brand, respectiv Dacia. Brandul Guvernului României trebuie să fie principalul producător de autoturisme. Mașina mea, ca prim- ministru, din acest moment va fi Dacia Duster. Cred că așa este corect în orice stat democratic și în orice economie. Cum în Franța mașina guvernului și mașina autorităților este Renault, în România mașina autorităților și a prim-ministrului trebuie să fie Duster. Am avut o mare plăcere să aflu că tot designul, toată concepția de la tot sistemul electronic, sunt toate creația unor români. Pe această platformă industrială să investește foarte mult și în dezvoltare și în viitor. De fapt, avem și un trecut și un prezent, dar mai ales avem un viitor. Vreau să le mulțumesc autorităților locale pentru implicare și, n-am spus-o eu, a spus-o conducerea Dacia și a acestei platforme că, de fiecare dată când au apelat la dânșii, au fost prezenți și s-au implicat direct. E un moment de mândrie să vezi când economicul stă la aceeași masă și creează viitor. Până la urmă crește nivelul de trai al unei zone împreună cu dezvoltatorii și autoritățile locale. Am făcut o promisiune foarte clară prin șeful Cancelariei prim-ministrului, prin Mihai Ghigiu, din acest moment o să avem o echipă de lucru care va lucra și cu echipa de aici și cu echipa de la Craiova, fiindcă este același domeniu de activitate, pentru a închide toate hățișurile legislative și birocratice care în business de obicei costă bani. Orice întârziere de livrare și orice sincopă pe dânșii îi costă bani. Ca să rămână competitivi pe piață și, după cum vedem, nu pe piața românească, pe piața mondială de producători de autovehicule, statul trebuie să stea alături de investitori și să omoare toți acești timpi care, repet, costă bani. Vă mulțumesc foarte mult pentru privilegiul pe care mi l-ați făcut astăzi!

Articol preluat de pe gov.ro