Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu

[embedded content]

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: /…/ nu e o discuție despre al doilea rând de comasări sau al treilea rând de comasări și vă dau cuvântul meu de onoare că nici n-am vorbit așa ceva. Dar poate au vorbit alții sau vor unii să-mi transmită vreun mesaj. Chiar sunt un om care sunt receptiv și poate să transmită mesaje și pe Whatsapp, si SMS-uri normale, nu trebuie să-mi trimită prin televiziuni.
Reporter: Dar cum vedeți dvs.?
Marcel Ciolacu: Haideți să terminăm întâi cu prima comasare, ca să ajungem la a doua. Repet, nu e o decizie politică, nu e un secret că joi avem, după ședința de Guvern, vom avea o coaliție unde vom sta aplicat de vorbă, unde vom vedea toate argumentele. Cert este că aproape în acest moment sunt nouă state membre ale Uniunii Europene care au comasat localele cu europarlamentarele. Deci, precedentele europene s-au creat, nu cred în argumentul lipsei de democrație, dacă se face o comasare. Pentru că ştim cu toții că la alegerile locale vin cei mai mulți cetățeni. Cu alte cuvinte, făcând această comasare, mai mulți cetățeni, mai mulți români participă la vot. Participând mai mulți români, atunci clasa politică e mai legitimă. Dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezența la vot va fi una minimă. Eu cred că nu ne dorim, pentru binele democrației, acest lucru. Înțeleg toate argumentele și spaimele, dar în decizia politică nu o să conteze foarte mult acest argument că nu este democratic, dimpotrivă, e mai mult decât democratic.
Reporter: Domnule premier, pentru fermieri am și eu două întrebări direct la dvs., de la Agro TV.
Una: în ultimele statistici, am văzut că România a fost cel mai mare importator de produse ucrainene.
Marcel Ciolacu: La ce anume? Ce fel de produse?
Reporter: Cereale.
Marcel Ciolacu: Cereale? Statisticile sunt pe anii până când s-a interzis. Știți la început că s-a putut un export la liber, lucru care nu mai este valabil în acest moment, cel puțin de când am venit eu prim-ministru și cu certitudine de când am venit prim-ministru. În rest, au fost șase luni, o decizie la nivel al Uniunii Europene, am făcut un sistem de licențiere și până acum nu s-a emis nicio licență. Deci e o statistică care reflectă cu adevărat realitatea, dar mai ales trecutul.
Reporter: Și încă o întrebare, vă rog! Ultimele proteste ale fermierilor s-au încheiat în urma unor negocieri care au lăsat loc de niște promisiuni. Ați identificat fonduri?
Marcel Ciolacu: Am făcut echipe de lucru să identificăm cum soluționăm acele solicitări.
Reporter: Există fonduri?
Marcel Ciolacu: Fonduri există pentru tot ce ne-am asumat în programul de guvernare și în bugetul actual.
Reporter: Dacia este mașina oficială a guvernului. Ce faceți cu Volkswagen în acest moment?
Marcel Ciolacu: A prim-ministrului. Se găseşte, nu-mi fac eu probleme.
Reporter: Când anume o să vă vedem la volanul unei Dacii?
Marcel Ciolacu: Eu voi circula cu Dacia.
Reporter: Sunt îngheţate achiziţiile.
Marcel Ciolacu: /…/ pe achizițiile noi până s-a introdus criteriul verde. Acest criteriu verde există și în Germania și în alte state europene. Cu alte cuvinte, cu cât fabrica este mai aproape de cel care dorește din administrația publică locală sau centrală să achiziționeze. Mașina dacă este produsă la Craiova sau la Mioveni
este cel mai aproape și atunci are un punctaj mai mare.
Reporter: Până acum aţi deţinut vreodată o Dacie, domnule premier?
Marcel Ciolacu: Acelaşi sistem, vă repet, se face în orice stat care vrea să-și protejeze economia.
Reporter: Dar deblocăm…
Marcel Ciolacu: Deblocăm și Rabla. Nu sunt de acord să mai dăm 10.000 euro să-ți iei o mașină electrică de 200.000 de dolari sau euro. Credeţi-mă, prefer la programul Rabla să mergem pe mașinile produse în România, prioritate au, normal, cele pe criteriu verde. Cred că în acest moment intrăm într-o normalitate. Reporter: Până acum ați deținut o Dacie?
Marcel Ciolacu: A fost prima mașină și îi povesteam domnului CEO pe Europa cum am stat, cum am stat două zile în Pitești ca să cumpăr mașina Dacia, că trebuia să stai la o coadă și cum întotdeauna exista un intermediar care îți spunea, te întreba cu nonșalanță dacă vrei bord de CN sau ce culoare vrei. Tu, îi spuneai: cum? vreau și bord de CN. Bineînțeles că după două zile de așteptări, că trebuia să stai să și plătești hotel și pierdeai bani, de fapt, cumpărai ce îți dădea. Dar așa am cumpărat eu prima Dacie, fără bord de CN.
Reporter: De la sfârșitul anului trecut, avem o legislație nouă pe offset la contractele de înzestrare a armatei, ordonanța care prevede înființarea unei noi agenții ARTIS la Ministerul Economiei. Întrebarea este dacă dvs. nu considerați că această agenție ar fi trebuit să fie mai sus, chiar sub subordonarea prim- ministrului ținând cont, în contextul european actual, cu risc de război și cu faptul că până acum contractele astea nu au fost mari succese pentru România.
Marcel Ciolacu: Din fosta agenție. Trebuie să fie o conectare între Ministerul Economiei și Ministerul Apărării. Există legislații europene în acest sens și cred că nu, nu trebuie să se  implice în mod direct prim-ministrul. Risc de război a fost mereu, nu e o problemă, nu e vorba de context, e vorba de acum creăm o țară normală. Tocmai de aceea vrem o nouă abordare, abordarea nouă fiind foarte clară: ce se produce pe teritoriul României și atât ministrul apărării, cât și ministrul economiei vor avea niște vești bune în acest sens.
Reporter: Domnule prim-ministru, dacă doriți să mai clarificați puțin, dacă doriți să clarificați și vizita de ieri sau discuțiile de ieri dintre comisiile de apărare și Ministerul Apărării.
Marcel Ciolacu: Vă rog frumos, sunt prim-ministrul României, știți că nu am nicio problemă să-mi puneți ce întrebare vreți. Nu fac parte, ca și parlamentar, nu fac parte din comisie. Pe mine ce mă deranjează este contextul.
Reporter: Cum ar trebui să se pregătească România?
Marcel Ciolacu: Orice țară trebuie să se pregătească și pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în față contextul războiului din Ucraina și că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România. Nu vine de acolo niciun pericol. Dar, cu adevărat, ne trebuie o țară normală și atunci trebuie să anticipezi anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat plătit, în care oamenii se instruiesc și învață basic-ul în arta apărării. E corectă abordarea, dar nu trebuia dată cu toporul în contextul unui război de la frontieră, ca România să înțeleagă din acea știre „aoleu, vine războiul peste noi”. Nu vine niciun război.
Reporter: Și populația ar trebui să se pregătească.
Marcel Ciolacu: Am înțeles. Nu stau să comentez toată declarația, că nu ăsta e rostul meu.
Reporter: Dar cum vedeți dumneavoastră?
Marcel Ciolacu: Eu cred că trebuie să se facă acest voluntariat plătit, poate sunt momente în viață când vrei să faci acest lucru, să vezi cum este. Poate pe urmă urmezi o carieră militară, că, totuși, e o rampă de selecție, poate îți depistează anumite capacități umane, de care are nevoie armata, în aceste instruiri voluntare. E un sistem normal, dar nu vândut în contextul unui război, pentru că lumea nu mai înțelege ce se întâmplă.
Reporter: Militarii sunt mai puțin cu vorba, mai mult cu arma.
Marcel Ciolacu: În loc să spunem „Domnule, într-o țară normală, așa se…” – de aceea avem recruți într-o țară normală, pentru că este sistem voluntar, pe urmă, noi îi abordăm, stăm de vorbă cu ei, le facem oferte – ieșim și dăm cu toporul în perete, „aoleu, trebuie să ne pregătim”. De ce să ne pregătim? România n-a fost niciodată mai sigură cum este acum.
Reporter: Dumneavoastră sunteți fost militar, rezervist – ați primit ceva de la Centrul /…/
Marcel Ciolacu: Caporal. Vă dau o veste tristă, cred că am trecut de 55 de ani.
Reporter: Nu contează. Tot trebuie să primiţi.
Marcel Ciolacu: Nu mai sunt în rezervă, sunt în retragere.
Reporter: Spuneți-mi ce venit considerați dumneavoastră, în calitate de premier, că ar trebui să aibă o familie cu un copil pentru a se descurca în România?
Marcel Ciolacu: Am avut această discuție. Este evident că, dacă sunt două salarii minime pe economie, e foarte greu să te descurci cu un copil. De aceea trebuie lucrat, în primul și în primul rând, prin scăderea impozitării la veniturile minime, fiindcă dacă se întâmplă acest lucru, să ai într-o familie două venituri minime, acela e pragul, se consideră pragul cel mai jos de venituri. Și atunci, ca să nu se întâmple acest lucru, cum se întâmplă în Germania, dar trebuie să echilibrăm cumva, fiindcă, dacă dezechilibrăm tot timpul, vom ajunge la un deficit imens şi la disfuncții în sistemul macroeconomic.
Reporter: Am văzut că la nivel european se ia măsura, mă rog, în unele ţări, dar este și recomandarea atât a Consiliului, Parlamentului de a creşte procentul alocat ministerelor apărării. E suficient 2,5% în România?
Marcel Ciolacu: Eu mă confrunt cu primul 2,5. În acest moment, de-abia am mărit. Plus că s-a întâmplat ceva unic pentru români: PIB-ul României a crescut foarte mult. Nu mai e comparația cu PIB-ul României de acum zece ani. S-a dublat. Deci și nominal, cei 2,5 reprezintă mult mai mult. De aceea mă bucur. Păi când am zis 4,2% la învățământ. Până acum au fost critici /…/ direct la minister, că indirect mai sunt aproape 2% din PIB prin autoritățile locale. Nominal este foarte mare. Acoperi și investițiile și absolut tot. Nu numai salarii!
Reporter: Luați în calcul și vreo modificare a legislației privind fiscalizarea companiilor de ridesharing, așa cum este și în cazul taximetriștilor? Aveți vreun plan în legătură cu revendicările?
Marcel Ciolacu: Nu știu. Stăm de vorbă. Pe mine mă interesează confortul, cetățeanului. Pe mine mă interesează concurența. Pe mine mă interesează ca dvs. să aveți de unde alege și să mergeți safe. Dacă ne așezăm la masă pe aceste principii, stăm de vorbă. Mai mult, ce e corect, trebuie să fie un mediu concurențial egal, fără excepții de la unii la alții. Şi atunci, vedem foarte bine cum se întâmplă –  presupun că nu e nimeni de aici care n-a mers prin Europa și care nu s-a deplasat cu Uber sau cu taxi și trebuie văzut cum este legislația peste tot în Europa. Şi atunci așezăm lucrurile în normalitatea lor. Statul nu trebuie să intervină în favoarea cuiva. Intervenția statului însă trebuie să fie pentru cetățeni.
Reporter: Domnule premier, în perioada următoare s-ar putea renunța la acea impozitare de 10% asupra…
Marcel Ciolacu: Putem renunța la și la plata curentului. Chiar mă gândesc să nu mai plătim curent deloc. Mulțumesc mult tare de tot!

Articol preluat de pe gov.ro