Afla cum sa folosesti drojdia inactiva in aluaturile fermentate!

drojdie inactiva

Daca esti pasionat de gatit sau pur si simplu adori painea, probabil ai auzit deja de drojdie inactiva, cunoscuta ca si drojdie nutritionala.

Daca nu ai auzit, ei bine, drojdia inactiva este un derivat al drojdiei de bere, insa, spre deosebire de drojdia activa, nu provoaca fermentatia. Poate ca suna putin neobisnuit sa folosesti in aluaturi o drojdie care nu il face sa creasca, dar continua sa citesti si afla cum poti transforma aluaturile tale obisnuite in preparate delicioase.

1. Ce este mai exact drojdia inactiva?

Drojdia inactiva este, de fapt, drojdie care a carei proprietati de fermentare au fost distruse prin caldura sau prin uscare.

In ciuda faptului ca nu mai este „vie”, acest tip de drojdie este plina de nutrienti si are un gust bogat, pe care foarte multi il compara cu cel a branzei, fiind perfecta pentru a adauga acea aroma „umami” preparatelor tale.

2. De ce sa folosesti drojdie inactiva in aluaturi?

Gandeste-te la fulgii de drojdie inactiva ca la un condiment, ca la ceva ce da o nota deosebita preparatelor tale. Nu va face aluaturile sa creasca, dar va adauga o aroma interensata, distinctiva. Mai mult, drojdia inactiva este bogata in vitaminele B, inclusiv B12, ceea ce o face un super-aliment, in special pentru vegetarieni.

3. Cum sa integrezi drojdia inactiva in retete?

Drojdia nutritionala poate fi adaugata in aproape orice tip de aluat. O poti folosi in retetele de paine, pizza, chifle, sau chiar in aluaturi dulci. Incearca sa adaugi aproximativ o lingura de fulgi de drojdie inactiva pentru fiecare 500 de grame de faina. Acest raport iti va asigura o aroma bogata, fara a fi prea coplesitoare.

Esti curios cum poti folosi acest tip de drojdie in retetele tale? Iata trei idei de retete cu drojdie inactiva pe care le poti face chiar azi:

A. Paine rustica cu drojdie inactiva

Amesteca drojdia inactiva cu faina integrala, apa, un praf de sare si putin ulei de masline. Vei obtine o paine rustica cu o crusta crocanta si un interior pufos si aromat. Perfecta pentru sandvisuri, dar si alaturi de o supa delicioasa.

B. Pizza cu aroma intensa

Pentru o pizza cu un plus de savoare, adauga drojdia inactiva in aluatul tau obisnuit. Combinatia dintre drojdie, sosul de rosii, mozzarella si toppingurile tale preferate, va crea o combinatie de neuitat.

C. Chifle aromate cu drojdie inactiva

Ce zici de chiflele pufoase si aurii, cu o aroma subtila de drojdie inactiva? Sunt perfecte pentru burgeri sau ca si paine de masa. Plus, sunt super usor de facut!

Mai poti adauga si un praf de usturoi si ai obtinut combinatia perfecta de arome.

Sfaturi si trucuri:

  • Foloseste drojdia inactiva alaturi de alte condimente pentru a-i intensifica aroma.
  • Experimenteaza cu diferite tipuri de faina.
  • Drojdia inactiva poate fi folosita si in preparate vegane sau vegetariene, nu doar in aluaturi. Nu trebuie decat sa o presari peste preparatele tale preferate.

Pentru brutarii carora le place sa experimenteze, Lesaffre ofera o varietate de produse concepute pentru a imbunatati fiecare reteta. De la drojdia inactiva la maiale lichide, Lesaffre este alegerea ideala pentru cei care vor sa aduca un plus de gust si textura painii si aluaturilor lor.

Daca esti gata sa incerci ceva nou si sa-ti impresionezi clientii cu preparate deosebite, viziteaza acum site-ul Lesaffre si descopera gama variata de drojdii si ingrediente de calitate superioara!