Conferință de presă susținută de prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, după vizita de lucru la obiectivul de investiții rutiere Drum Expres Craiova-Pitești, tronsonul III

Galerie foto

[embedded content]

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Bună dimineața! Mă bucur mult că atât eu cât și domnul președinte al Senatului suntem astăzi împreună, aici, să arătăm cât de importantă este stabilitatea politică. Normal că am venit însoțiți și de reprezentanții autorităților locale din cele două județe, atât din Olt cât și din Dolj, pentru că orice kilometru de infrastructură mare înseamnă dezvoltarea regiunilor. Dacă săptămâna trecută am fost cu domnul Grindeanu pe Autostrada Transilvaniei și, momentul acesta, se poate circula de la Târgu Mureș până la Cluj pe autostradă, acum înțeleg că săptămâna viitoare se finalizează acest tronson, al doilea tronson, peste jumătate din cei 121 de kilometri de la Craiova până la Pitești, apoi urmează centura Bucureștiului și astfel se face unirea cu A0 și se poate circula de la Craiova direct până la Constanța pe drum expres sau pe autostradă.
Sperăm ca și ritmul lucrărilor ținut și la Autostrada Transilvaniei unde s-a dat drumul cu vreo opt luni mai devreme și aici cu șase luni mai devreme – și felicit pe constructor pentru acest lucru – sperăm ca și la Autostrada Moldovei să se întâmple același lucru, astfel încât să legăm și Moldova de București, de Craiova, de Constanța, fiindcă numai astfel, printr-o dezvoltare coerentă și cu un plan coerent vom reuși să-i ținem pe români acasă. Numai astfel vom putea crea infrastructura, pentru ca investițiile străine să vină în continuare la acest nivel cum au fost în ultimii doi ani, de peste 4 miliarde de euro, investiții directe. Sunt ferm convins că Olguța o să finalizeze cât mai curând aeroportul de la Craiova și mai mult ca sigur că, împreună cu Consiliul Județean și cu Marius Oprescu la Olt o să facă și parcurile industriale, pentru că, automat, vor veni investiții majore în regiune, în sfârșit și în sudul țării, nu numai în Ardeal și repet, apoi să continuăm în Moldova cu aceste investiții. E corect să mulțumim tuturor celor implicați care au început acest proiect și celor care îl continuă și îl vor finaliza, precum și constructorilor. De data aceasta e un caz fericit, pentru că eu nu pot, de exemplu, să-i mulțumesc domnului Cîțu pentru deficitul de 9,2% pe care l-a adus României, dar domnului Bode și domnului Grindeanu putem să le mulțumim și suntem convins că lucrurile vor merge în direcția corectă. Asta înseamnă stabilitate politică, asta înseamnă o coerență în guvernare. Dorim să îndreptăm percepția românilor cu un adevăr, și anume acela că România se îndreaptă în direcția corectă în acest moment. Dacă vom avea maturitatea politică și în continuare sunt ferm convins că vom merge în același ritm. Domnule ministru, mulțumesc mult!
Sorin Grindeanu: Mulțumesc! Eu aș vrea să-i felicit pe constructori, cred că e extrem de important să spunem acest lucru. Sunt totuși șase luni înainte de termen, aproximativ șase luni, asta merită menționat, iată că devine o obișnuință acest lucru.
 Săptămâna trecută, spunea domnul prim-ministru, am fost pe lotul de la Chețani la Câmpia Turzii, care va fi dat în circulație poimâine, cu opt luni înainte de termen. Acum, legat de acest drum expres pe tronsonul patru, următorul, stadiul e undeva la peste 40%. Ca termen, și tronsonul unu şi tronsonul patru vor trebui, și astea sunt angajamente luate de constructor, să fie finalizate și date în circulație până la sfârșitul anului viitor. Asta va însemna că, pe toată distanța de la Craiova la Pitești, se va putea circula pe drumul expres.
Reporter: Cât la sută din tronsonul unu este realizat?
Sorin Grindeanu: În ceea ce înseamnă partea cealaltă, că s-a amintit, cea legată de A0 Sud, săptămâna viitoare vom da circulației, de asemenea, peste 20 de kilometri de autostradă, din partea de sud a Bucureștiului, urmând ca, până la sfârșitul anului viitor, toată legătura de la A1 până la A2, ieșirea spre Constanța să fie finalizată, astfel încât de la Craiova până la Constanța, cum spunea primul-ministru, să se poate circula pe autostradă 100%. Acesta este un lucru, de asemenea, important. Să știți că s-a reușit să se finalizeze înainte de termen și că autoritățile locale și-au dat concurs. Asta iarăși trebuie spus, pentru că avem exemple și în alte părți, unde autoritățile locale nu sunt la fel de cooperante, și atunci ritmul nu e cel pe care ni-l dorim. De asemenea, le mulțumesc autorităților locale pentru faptul că au reușit să își dea concursul, astfel încât să finalizăm înainte de termen. În rest, mai spun un lucru. S-a votat în Parlament sau în Comisie la Transporturi, bugetul Transporturilor pe 2024 și în comisia de buget. Sigur, sunt bucuros că, față de 2021, când am preluat acest minister, bugetul este mai mult decât dublu. Asta nu înseamnă, domnule prim-ministru, că nu o să am nevoie de și mai mult sau nu o să fie nevoie de și mai mulți bani la Transporturi, dar aș vrea să vă spun că astăzi, când vorbim, ceea ce am propus Parlamentului, am propus doar pe zona rutieră şi sunt finanțați peste 800 de kilometri de autostradă și drum expres. Astăzi, când vorbim, prin ceea ce am propus pe proiectul de buget. Ceea ce înseamnă foarte mult, iar din acei aproximativ 816 kilometri, până la sfârșitul anului viitor trebuie să dăm în circulație și mă țin de această țintă, 250 de kilometri de autostradă și drum expres. Mulțumesc! Felicit încă o dată constructorii și autoritățile locale și sper ca, și anul viitor, să se țină de aceleași termene. Constructorul de pe lotul patru a spus că este la peste 40%. Cei de pe lotul unu, sigur, au preluat undeva în jur de 50%. În ultimele săptămâni, spre deosebire de ultima dată când am fost, acum două luni, lucrurile au intrat pe un făgaș cât de cât normal, dar mă aștept la o mobilizare și mai bună, astfel încât să-și termine cei…
Reporter: Cât la sută e realizat?
Sorin Grindeanu: Spre 60%, 57-58%. Toate condițiile se termină până la finalul anului viitor deoarece sunt și doar 17 kilometri față de lotul patru, unde iarăși, sunt peste 30 de kilometri. Mulțumesc!
Reporter: Domnule ministru, aș vrea să vă întreb dacă Metrorex-ul și celelalte companii feroviare au fost exceptate de la ordonanța pentru reducerea cheltuielilor, vor lua prime de sărbători?
Sorin Grindeanu: Nu ia nimeni prime de sărbători şi nu a fost nimeni exceptat de la așa ceva. Am văzut știrea legată de aeroport. Mai spun o dată, deși s-a și transmis oficial. Nu s-a dat niciun fel de primă la aeroport și nici nu se va da. Deci a fost o chestiune care n-a avut legătură cu realitatea.
Reporter: Aș vrea să-l întreb pe domnul premier despre cazul internatului din Odorheiul Secuiesc?
Marcel Ciolacu: Știm cu toții ce s-a întâmplat. Astăzi, doamna ministră a educației se deplasează acolo să vorbească, să vadă locurile pentru ceilalți copii. Așteptăm ancheta. Cred că eram împreună cu domnul președinte Nicolae Ciucă când a anunțat domnul Arafat acest eveniment tragic. Important e să luăm măsuri. Vedem câte una, câte una, încercăm să le închidem. Nu știu dacă se confirmă că s-au făcut anumite lucrări de curând în zonă. Categoric că cei vinovați vor plăti fără nicio excepție. Păcat totuși că un copil și-a pierdut viața și am văzut cu toții ce s-a întâmplat. Oricum, în zona executivă s-au luat toate măsurile și am salvat o fetiță care a fost scoasă de sub dărâmături, tot în stop cardiac și foarte curând, chiar dacă a fost descoperit al patrulea copil, un băiețel, el n-a mai putut fi salvat.
Reporter: Politic, o scurtă întrebare că sunteți toți reprezentanții alianței aici.
Reporter: Acum vreo două săptămâni, domnul deputat Ştirbu ne-a spus că PNL-ul la e la putere la centru și în județul Olt e în opoziție. Cum comentați această afirmație?
Marcel Ciolacu: Întrebați-l pe domnul Ştirbu!
Reporter: Nu, pe dumneavoastră vă întreb.
Sorin Grindeanu: Vă spun eu de la Timiș că suntem la putere la centru și în opoziție în județ.
Reporter: Cum?
Sorin Grindeanu: Pentru că n-avem majorități cu PNL-ul.
Reporter: Nu, dar se și face în județul Olt o campanie puternică împotriva colegilor de alianță. Dumneavoastră, ca președinte al PSD, cum vedeți?
Marcel Ciolacu: Cred că domnul Știrbu poate să vă răspundă cel mai bine.
Reporter: Ar fi bun un răspuns al dumneavoastră. Ne-a explicat foarte bine, ne-a argumentat foarte bine, am vrea din partea dumneavoastră, a PSD-ului.
Marcel Ciolacu: Eu, repet cu ce am început astăzi, România are nevoie de stabilitate politică și atât eu, cât și domnul președinte conducem două partide foarte orgolioase de fel și cu un istoric în ceea ce privește orgoliul. Eu și domnul președinte, amândoi am găsit capacitatea de a depăși orgoliile și sunt ferm convins că puterea bunului exemplu, încet-încet, va fi urmată și de către colegii noștri dincolo. Mulțumim mult!

Articol preluat de pe gov.ro