Participarea premierului Marcel Ciolacu la evenimentul ”30 de ani de la înființarea Consiliului Minorităților Naționale”, organizat cu prilejul Zilei Naționale a Minorităților Naționale din România

Galerie foto

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Stimați deputați și senatori,
Doamnelor și domnilor,

Este o onoare și un privilegiu să fiu astăzi, cu ocazia Zilei Naționale a Minorităților Naționale din România, alături de dumneavoastră, pentru a marca 30 de ani de la înființarea Consiliului Minorităților Naționale. Mulțumesc Grupului parlamentar al minorităților naționale, precum și Departamentului pentru Relații Interetnice, din cadrul Guvernului României, pentru inițiativa comună prin care putem sărbători diversitatea și, mai ales, din punctul meu de vedere, contribuția minorităților naționale la dezvoltarea Românei ca națiune.  
Înființat în anul 1993, Consiliul Minorităților Naționale a făcut parte din efortul comun de reconstrucție democratică a României, contribuind la îmbunătățirea activității organizațiilor minorităților naționale, a cadrului legislativ din domeniul minorităților naționale, dar și la elaborarea măsurilor de îmbunătățire a vieții sociale și culturale a cetățenilor români aparținând acestora.
Doamnelor și domnilor,
Timp de secole, cetățenii aparținând majorității românești și cei ai minorităților etnice au conviețuit, construind patrimoniul spiritual al României, cultura și identitatea noastră comună. Așa cum am afirmat de multe ori, identitatea noastră s-a format în și prin întâlnirea și dialogul dintre culturi, aducând laolaltă români și atâtea alte naționalități într-o singură comunitate cu vocație europeană.
Dezvoltarea și consolidarea democrației românești după Revoluția din 1989, mediul politic și social intercultural de astăzi, aliniat la standardele internaționale și ale Uniunii Europene, se datorează în mare parte contribuției minorităților naționale, precum și colaborării acestora cu Guvernul României, prin intermediul Consiliului Minorităților Naționale și al Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale.
Într-o lume în care diferitele forme de fundamentalism, de extremism și antisemitism înregistrează cote din ce în ce mai îngrijorătoare, respectul pentru diversitate și dialogul între culturi reprezintă – cu atât mai mult! – un prețios capital social.
Diversitatea, pluralismul etnic și religios sunt o șansă și o resursă importantă pentru dezvoltarea României, care îmbogățesc întreg patrimoniul spiritual al țării noastre. Iar aniversarea de astăzi ne oferă prilejul de a ne reînnoi angajamentul de a păstra România un adevărat model european în privința protecției drepturilor minorităților naționale, precum și în materie de reprezentare parlamentară, prin facilitarea implicării acestora în luarea deciziilor cu privire la societatea românească în ansamblul ei.
Ca președinte al Camerei Deputaților, am colaborat excelent cu Grupul Minorităților Naționale. Inclusiv în momentele dificile ale ultimilor ani, când ne-am confruntat cu o pandemie, dar și cu o criză energetică, urmată de una economică, am găsit înțelegere și susținere din partea minorităților naționale pentru a rezolva provocările cu care ne confruntam. De aceea, ca premier, consider că trebuie să ducem această colaborare mai departe, în mod special, prin continuarea proiectelor de dezvoltare economică în zonele locuite de minorități, tocmai pentru a asigura oportunități și șanse egale de dezvoltare pentru toți cetățenii României.
Închei, asigurându-vă de întreaga deschidere a Guvernului României de a lucra împreună pentru un viitor mai bun, în care toți cetățenii noștri să se simtă respectați și incluși.
La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor minorităților naționale!
Și în mod special, aș dori să vă mulțumesc și, fără să îmi permit a avea o opinie diferită față de dumneavoastră, domnule lider al minorităților naționale, cred că relația cu minoritățile nu trebuie să țină de nicio voință politică. Suntem la 30 și de ani după Revoluție, ea trebuie să fie o normalitate, indiferent de voința politică a vreunui partid sau a vreunui lider din România.
Vă mulțumesc!

Articol preluat de pe gov.ro