Declarații susținute la începutul ședinței de guvern de premierul Marcel Ciolacu și ministrul energiei, Sebastian Burduja

Galerie foto

[embedded content]

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Marcel Ciolacu: Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor! Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european. Populația și economia rămân în continuare protejate! Și ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026, cu prețuri corecte pentru români. Îl rog pe domnul ministru al Energiei, domnul Sebastian Burduja să facă precizările necesare pe acest subiect.

Sebastian Burduja: Vă mulțumesc mult, domnule prim-ministru. Vă voi spune de la bun început că actuala schemă de compensare-plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană și a cincea cea mai ieftină energie electrică. Vorbim de valorile plafonate. Acestea sunt datele Eurostat din trimestrul III de anul trecut. Prin propunerea de astăzi, optimizăm această schemă și luăm în calcul scăderile de pe piață la energie electrică și gaze naturale. De altfel, astăzi, România are pe piața angro cel mai mic preț al energiei electrice din regiune și unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Așadar, investițiile demarate încep să se vadă și pe piețe și trebuie să se vadă și în facturile românilor. Așa cum spuneați, este și o pregătire a etapei de după 2025, în care asigurăm că furnizorii vor face oferte corecte pentru consumatorii finali, atât pentru cei casnici, cât și pentru cei non-casnici. În plus, așa cum am promis, am propus abrogarea posibilității impunerii acelei taxe pe soare, abrogarea articolului care din 2026 ar fi dat, eventual, ANRE posibilitatea să impună o taxă asupra prosumatorilor. Încurajăm fenomenul prosumatorilor. Sunt astăzi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 de megawați. Vă mulțumesc.

Marcel Ciolacu: Și eu vă mulțumesc! Tot despre plafonare vorbim în continuare, dar în alt domeniu, cel al asigurărilor. Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Vrem să combatem orice risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață. Și să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor.

Mă bucur că ieri a fost promulgată prelungirea plafonării adaosurilor la alimentele de bază până la finalul anului. Și că în Parlament s-a votat plafonarea acelor dobânzi nesimțite la credite, de genul 20.000 la sută, practicată atâta vreme de instituții financiare nebancare. De fapt, oriunde vedem speculă și excese care afectează nivelul de trai al românilor, intervenim și reglăm situația!

Adoptăm azi și măsuri convenite cu mediul de afaceri în privința sistemul electronic RO e-Factura. Prelungim, prin Ordonanță de urgență, cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem. Cred că așa e corect, să dăm răgaz suplimentar și companiilor cât timp sistemul are încă nevoie de unele update-uri.

În domeniul sănătății actualizăm și reorganizăm mai multe programe naționale de sănătate ca să oferim noi servicii medicale românilor. Cel mai important exemplu este cel al Programului național de screening pentru boli cronice. Includem 4 subprograme noi, pentru mai multe tipuri de cancer și pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatice. Domnul ministru, după ședința de Guvern, o să iasă la briefing și va detalia.

Aprobăm azi indicatorii unor noi investiții majore în infrastructura rutieră. Este vorba despre autostrada Craiova-Filiași și Drumul Expres Filiași-Târgu Jiu. Sunt convins că putem trece cât mai repede la proiectare și construcție, sunt 51,5 kilometri de autostradă și 59 de kilometri de drum expres. Este o investiție de peste 3,2 miliarde de euro din bani europeni și de la buget.

Am fost în ultimele zile cu domnul ministru Sorin Grindeanu pe șantierele de autostrăzi, am văzut că se menține ritmul de lucru și sunt optimist: câtă vreme facem asemenea investiții, creșterea economică va fi solidă! De aceea și Spun că nu mă îngrijorează problema deficitului deoarece asemenea investiții aduc cea mai mare rată de multiplicare în economie și dezvoltă România! Nu creștem taxe, ci am ales să majorăm nivelul investițiilor!

În încheiere, vreau să închid un subiect care a provocat dezbatere publică, cel legat de programul magazinelor la sfârșit de săptămână. Din semnalele primite din rândul societății, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend! Din câte îmi aduc aminte, au fost închise piețe în pandemie sau a fost pus orar la magazine. Vreau să vă anunț că nu mai suntem în acea etapă. Vă mulțumesc!

Articol preluat de pe gov.ro