Intervenția prim-ministrului României Ion-Marcel Ciolacu la Conferința privind reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României

COMUNICAT DE PRESĂ

Relațiile dintre România și Ucraina vor ajunge în scurt timp la nivelul unui parteneriat strategic, iar o componentă esențială a acestui parteneriat îl va constitui centrul logistic care va fi organizat pe teritoriul României pentru reconstrucția și asistența Ucrainei, a arătat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, în mesajul transmis la deschiderea Conferinței privind reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României.
Evenimentul este organizat de think-tank-ul românesc New Strategy Center, sub patronajul Guvernului României, și are loc la Sinaia, în perioada 13-14 decembrie 2023. Conferința reunește reprezentanți guvernamentali, experți ai mediului academic și de analiză a relațiilor internaționale, înalți reprezentanți și diplomați, precum și mediul de afaceri din România, Ucraina, statele Uniunii Europene și NATO.
Premierul Marcel Ciolacu a evidențiat rolul strategic al României în sprijinirea Ucrainei atât în rezistența față de agresiunea militară ilegală și nejustificată a Rusiei, cât și în viitoarea reconstrucție a acestei țări. Prim-ministrul a amintit  măsurile concrete luate de guvern, cum ar fi cele destinate creșterii capacității de transport, astfel încât România a reușit să transfere 70% din cerealele exportate de Ucraina spre piețele internaționale în acest an. De asemenea, șeful Executivului a evidențiat creșterea substanțială a nivelului de cooperare cu Ucraina spre un parteneriat strategic care are la bază proiecte concrete în domeniul infrastructurii de transport, inclusiv cu asistența și coordonarea partenerilor euro-atlantici ai României. Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj partenerilor internaționali interesați să participe la reconstrucția Ucrainei, în contextul în care proiectele de infrastructură transfrontaliere vor avea un impact major după terminarea conflictului și vor pune bazele unui veritabil centru logistic pe teritoriul Uniunii Europene, în România, destinat reconstrucției Ucrainei.
Premierul Ciolacu a salutat participarea online a omologului ucrainean, prim-ministrul Denys Shmyhal, și a adresat mulțumiri președintelui New Strategy Center, George Scutaru, pentru organizarea Conferinței, apreciind că astfel de evenimente sunt utile pentru sincronizarea strategiilor și planurilor privind sprijinul și reconstrucția Ucrainei.

Articol preluat de pe gov.ro