Participarea premierului Marcel Ciolacu la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Galerie foto

[embedded content]

Alocuțiunea premierului Marcel Ciolacu cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Domnule președinte al Senatului,
Domnule președinte interimar al Camerei Deputaților,
Domnule Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România,
Stimați parlamentari,
Doamnelor și domnilor miniștri,
Doamnelor și domnilor ambasadori,
Stimate domnule Prim-Rabin,
Distinși invitați, distinși reprezentanți ai cultelor religioase,
Mă bucur să mă aflu și în acest an aici, la Templul Coral, un adevărat reper al istoriei, credinței și culturii comunității evreiești din România. Felicit conducerea Federației Comunităților Evreiești din România pentru organizarea acestei ceremonii, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului și comemorării victimelor Pogromului legionar antievreiesc din București.
Doresc să îmi exprim sincera apreciere față de conducerea federației pentru întreaga activitate desfășurată de Federație, cu care am construit o legătură cu adevărat specială.
Salut prezența reprezentanților American Jewish Joint Distribution Committee, cea mai mare organizație umanitară evreiască din lume, cu care am avut plăcerea de a mă întâlni în cadrul vizitei pe care am efectuat-o, la finalul anului trecut, în Statele Unite ale Americii.
Salut, totodată, prezența doamnei Hayman alături de noi astăzi și îi transmit, cu această ocazie, sincere condoleanțe pentru pierderea suferită.
Reiterez solicitarea Guvernului României de a elibera imediat, necondiționat și în condiții de siguranță a tuturor ostaticilor.
Doamnelor și domnilor,
Data de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, sfârșitul Holocaustului și începutul libertății pentru supraviețuitorii care au putut scăpa din mâinile criminale naziste.
În România, politicile antisemite duse de autorități au fost unele extrem de dure, care au determinat persecutări și torturi ale evreilor din România și un val de arestări și deportări, timp în care locuințele, magazinele, lăcașele de cult le erau vandalizate și incendiate.
După o perioadă în care negura ignoranței și a negaționismului s-a așternut asupra mentalului colectiv, România a pornit, în 2004, pe drumul asumării responsabilității pentru rolul jucat în Holocaust, odată cu adoptarea Raportului Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România. Examinarea critică a trecutului nostru a contribuit hotărâtor la progresul României, construit pe adevăr și pe dorința puternică de reconciliere cu trecutul.
Doamnelor și domnilor,
În condițiile în care societățile actuale se confruntă din ce în ce mai mult cu tendințe de radicalizare și de antagonizare, a fi de partea dreptății și a respectării drepturilor omului devine o necesitate. Pericolele cu care se confruntă Europa astăzi: extremismul, populismul și antisemitismul se hrănesc tocmai din ignoranță și indiferență.
Antisemitismul nu reprezintă doar o componentă tristă a trecutului, ci o realitate deosebit de periculoasă cu care ne confruntam și astăzi, agravată de evenimentele recente și alimentată de grupurile extremiste.
Doamnelor și domnilor,
Executivul rămâne, în continuare, un susținător al educării tinerei generații privind tragediile trecutului, în vederea prevenirii repetării acestora. De aceea, mă bucur că în acest an școlar tinerii au ocazia de a-și cultiva spiritul civic prin studierea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, fapt ce nu ar fi fost posibil fără domnul deputat Silviu Vexler, care s-a numărat printre inițiatorii acestui demers.
În încheiere, vă invit să aducem cu toții un pios omagiu tuturor celor care și-au pierdut viața în una dintre cele mai mari tragedii pe care omenirea le-a cunoscut. Ziua aceasta ne îndeamnă, an de an, să reflectăm asupra urmei lăsate de Holocaust, să cinstim memoria victimelor și să facem auzite mărturiile supraviețuitorilor.
Vă mulțumesc!

Articol preluat de pe gov.ro