Participarea premierului Marcel Ciolacu la deschiderea Expoziției internaționale Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024

[embedded content]

Alocuțiunea susținută de premierul României, Marcel Ciolacu, la deschiderea Expoziției internaționale Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Stimate domnule președinte al Senatului, doamnelor și domnilor parlamentari, domnilor miniștri, Excelențele Voastre, doamnelor și domnilor ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic, domnule șef al Statului Major al Apărării, distinși invitați, sunt onorat să mă aflu astăzi la deschiderea celei mai mari expoziții din regiunea Mării Negre dedicată industriei de apărare.

Prezența în acest an a peste 400 de companii din 31 de țări arată importanța acestui eveniment. În contextul conflictului sângeros din Ucraina, revitalizarea industriei naționale de apărare a devenit o prioritate a guvernului pe care îl conduc. De altfel, nu există stat european care să nu facă eforturi majore pentru a investi masiv în acest domeniu strategic. România nu-și permite să facă greșelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise, iar cele rămase în viață erau amenințate cu faliment. Cel puțin în ultimul an, eu și colegii mei din guvern am luat parte la o cursă contra cronometru, depășind situații ce păreau imposibile, totul, ca să asigurăm finanțările bugetare, parteneriatele externe necesare și un nou cadru legal pentru ca fabricile românești să reia din plin activitatea. Iar realitatea este că azi, majoritatea unităților industriei de apărare lucrează în trei schimburi, fac angajări fără precedent și derulează proiecte de retehnologizare, unele cu bani europeni. Una dintre explicații o reprezintă, cu siguranță, parteneriatul strâns dintre miniștrii apărării și economiei – și îi felicit pe Angel Tîlvăr și Radu Oprea pentru că au înțeles că doar lucrând împreună, industria națională de apărare poate avea un viitor solid. Și dați-mi voie să îi aplaud din toată inima pe cei doi colegi ai mei din Guvernul României.

Avem astăzi perspectiva ca industria românească de apărare să aducă, în scurtă vreme, contracte impresionante și să ruleze în economie miliarde de euro, dezvoltând zeci şi sute de alte companii furnizoare pe orizontală, iar cel mai bun exemplu este faptul că, astăzi, la acest eveniment se vor semna înțelegeri comerciale cu importanți parteneri internaționali. Uzina Mecanică din Cugir va produce arme și armament cu tehnologie NATO, alături de o companie germană. Romarm şi concernul american General Dynamics dezvoltă un parteneriat pentru modernizarea și dezvoltarea de noi capacități pentru producția de muniții de calibru mare, la standarde NATO. Iar Romaero, căruia mulți îi cântau deja prohodul, revine ca important furnizor al serviciilor de întreținere și reparații la aeronavele Boeing și Airbus. Va semna un memorandum cu un partener de tradiție din Ungaria.

Dincolo de aceste înțelegeri, sunt proiecte mari, deja parafate cu concerne din Statele Unite, Germania, Coreea de Sud, Franța și multe alte state. Vom face investiții majore în România, pentru a dezvolta unități noi și moderne, iar faptul că am obținut, în premieră, o finanțare de 50 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru fabrica de pulberi dezvoltată împreună cu Rheinmetall, arată că în acest domeniu se muncește într-un ritm nou.

Știu că domnul ministru Radu Oprea pregătește un alt proiect ambițios privind drona românească. Mi-aș dori, sincer, ca la ediția de anul viitor să vedem un stand dedicat acestui proiect. Ar fi un semnal clar și puternic că industria noastră de apărare a început să zboare, nu la figurat, ci la propriu.

Vă mulțumesc și vă doresc succes tuturor!

Articol preluat de pe gov.ro